Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Σενάρια Γκουτέρες για στρατηγική συμφωνία με εργαλείο πίεσης ΟΥΝΦΙΚΥΠ και «νέα εποχή»

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, πλην όμως αναζητούνται διάφορες φόρμουλες, που περιλαμβάνουν και ακραία σενάρια...


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη είναι  προσανατολισμένα στο στόχο,  που είναι  η υπογραφή ενδιάμεσης λύσης, θεωρώντας πως έτσι δεν θα υπάρχει πορεία επιστροφής  για τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι μετά τη...
συζήτηση των λεπτομερειών, θα θέσουν το σχέδιο σε δημοψήφισμα. Όλα αυτά συζητούνται ενόψει και της έκθεσης για το Κυπριακό,  που θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο,  στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι προφανές πως ο κ. Γκουτέρες από τη μια δεν θέλει να κλείσει τον κύκλο των παρεμβάσεων του και από την άλλη δεν ρισκάρει να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. 

Τα  Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά σημειώνουν πως θα πρέπει να συζητηθεί και η επόμενη ημέρα μιας αποτυχημένης προσπάθειας. Αυτό  αφορά πρωτίστως την τουρκική πλευρά, η οποία πάντα έθετε το ζήτημα τούτο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους Τουρκοκύπριους.  Φιλικές και όχι μόνο χώρες έχουν διαμηνύσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε «νέα εποχή», ό,τι κι εάν αυτό σημαίνει. 

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει το Κυπριακό ως προτεραιότητα, φαίνεται να συζητά μόνο συνομοσπονδιακής μορφής λύση, που εάν δεν πετύχει θα μετεξελιχθεί σε δυο κράτη.  Η Λευκωσία κινείται έχοντας υπόψη της τα διάφορα κακά σενάρια για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.  Για πρώτη ίσως φορά, φαίνεται να εκτιμά πως με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει σε περίπτωση συμφωνίας. 


Ταυτόχρονα φαίνεται να πυκνώνουν οι απόψεις για συζήτηση, σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ενός βελούδινου διαζυγίου. Πάντως, προβληματισμό προκαλούν οι τουρκικές κινήσεις, όπως αυτές εκδηλώνονται με τη δέσμευση περιοχών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ή με την διαρροή στον Τύπο  ότι θα κατασκευάσουν ναυτική βάση στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης ενώ στο παρελθόν επιχείρησε να αξιοποιήσει ακόμη και τη συμμετοχή της στο UNFIL για προβολή του ψευδοκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου