Βαγγέλης Αλιφέρης: Ξέρεις γιατί θα σου πάρουν το σπίτι, ακόμα κι εσένα που χρωστάς 500 ευρώ...?
Οι Θεσμοί πιέζουν τις τράπεζες να κατεβάσουν το όριο προστασίας των ακινήτων και να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και για ακίνητα που αφορούν σε δανειακά υπόλοιπα κάτω των 150.000 ευρώ...
Τα δανειακά υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων, κάτω των 150.000 ευρώ, αφορούν στο 90% των δανειοληπτών της στεγαστικής πίστης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η απελευθέρωση του ορίου προστασίας από πλειστηριασμούς θα πλήξει 9 στους 10 δανειολήπτες με...
στεγαστικό δάνειο που δεν εξυπηρετείται, απειλώντας με πλειστηριασμό δάνεια ύψους 24,75 δισ. ευρώ.
Γιατί πέφτει το όριο των 150.000 ευρώ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα στο capital.gr, μέχρι στιγμής, το όριο των 150.000 ευρώ έχει τεθεί ατύπως από τις τράπεζες ως «ανάχωμα» σε πλειστηριασμούς ακινήτων για δάνεια κάτω από τον πήχη αυτόν. Υπενθυμίζεται ότι λιγότερο από έναν χρόνο πριν, εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τράπεζες και κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει σε ένα άτυπο όριο για τη διενέργεια πλειστηριασμών, στα 300.000 ευρώ. Ύστερα από τη σφοδρή αντίδραση των «θεσμών», το όριο αυτό υποχώρησε, για να διαμορφωθεί ατύπως σταδιακά στο μισό και τώρα επίκειται νέα μείωσή του, που θα συμπεριλάβει την ευρεία μάζα των μικρότερων ακινήτων.
Τα “υπόλοιπα”
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μεγάλος όγκος των ακινήτων αφορά δανειακά υπόλοιπα από 70.000 έως 150.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη μάζα για τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν την εποχή από το 2005 έως και το 2009 κινείται στα 100.000 ευρώ. Σήμερα το ποσό για το μέσο στεγαστικό δάνειο έχει πέσει στα 70.000-75.000 ευρώ.
Τα μικρότερα ακίνητα θα μπουν αναγκαστικά στο «πεδίο βολής» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όχι μόνο διότι ο SSM πιέζει τις τράπεζες για μεγαλύτερες ανακτήσεις από μη εξυπηρετούμενες οφειλές. Στην κατεύθυνση αυτή οδηγούν και άλλοι παράγοντες.
Κατ’ αρχάς, όσο προχωρούν οι πλειστηριασμοί, μειώνεται το «στοκ» των μεγάλων ακινήτων στα οποία στόχευαν αρχικά οι τράπεζες, επιδιώκοντας να «χτυπήσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Περαιτέρω, αλλάζει από τις 15 Σεπτεμβρίου το πλαίσιο παροχής προστασίας του νόμου Κατσέλη, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους παύει να ισχύει και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και, κυρίως, οι πλειστηριασμοί θα λαμβάνουν εφεξής μεγαλύτερο μερίδιο στη συμβολή της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο οι ρυθμίσεις από τις τράπεζες θα περιορίζουν την εμβέλειά τους ή θα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου