Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

Οι ισπανοί ακτιβιστές ειδικεύονται στο να κάνουν καταλήψεις για άστεγες οικογένειες...
 
Στην Ισπανία, εάν χρωστάς ένα δάνειο κατοικίας και δε μπορείς να το αποπληρώσεις, σε πετάνε έξω, αλλά εξακολουθείς να χρωστάς. Τις τελευταίες μέρες στην Ισπανία η αυτοκτονία ενός ανθρώπου που ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την ιδιότυπη έξωση συντάραξε, και καλά, την κοινή γνώμη. Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ισπανικής κοινωνίας.

Οι ακτιβιστές που ξεπήδησαν από τις πλατείες του 2011 έχουν μάθει να ανοίγουν σπίτια για τις οικογένειες: συνδέουν το ρεύμα και το νερό ώστε να μπορούν τα κτίρια υπό κατάληψη να φιλοξενούν τους άστεγους. Έχουν φτιάξει μάλιστα και ειδικό «κουτί βοηθείας» με τα απαραίτητα. Ένα χρόνο πριν, ένα κτίριο στη Βαρκελώνη καταλήφθηκε με αυτόν τον τρόπο και... 
 
Ανακοινώθηκε ότι θα στεγάσει 11 οικογένειες. Ήταν άλλη μια ωραία ιστορία    «Ρομπέν των Δασών» για τα μίντια, αλλά στην ουσία μια προσπάθεια που πρόσφερε ανακούφιση σε πολύ κόσμο.

Οι πλατείες πρώτες αγκάλιασαν τους άστεγους Αγανακτισμένους, εργάτες ή οικογένειες μεταναστών, που αποτελούσαν μέχρι πρότινος και τη ραχοκοκαλιά της οικοδομικής ανάπτυξης -ειρωνεία. Αλλά όσο το πρόβλημα εξαπλώνεται και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, η Ισπανία αναγκάζεται να φωτίσει το πρόβλημα.

Τα kit «πρώτων βοηθειών καταλήψεων» των ακτιβιστών δεν αρκούν, αλλά αποτελούν μια λύση. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το κίνημα Occupy στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι δράσεις Occupy Ηomes  και Occupy Farms εμποδίζουν τις τράπεζες να κατασχέσουν τις περιουσίες-σπίτια των θυμάτων του χρηματοπιστωτικού κραχ που εξακολουθεί από το 2008 έως σήμερα να τους χτυπά, την ώρα που το 1% και οι τράπεζες συνεχίζουν να προοδεύουν.  

babylonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου