Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Λέγεται Πολ Σίνγκερ κι έχει τη φήμη του «οικονομικού δολοφόνου», αφού σε όποια χώρα πατάει το πόδι του, αμέσως μετά, αυτή… του χρωστάει...

Τωρα, ο αμερικανός τυχοδιώκτης μεγαλοεπενδυτής και ιδρυτής του hedge fund Elliot Associates (το οποίο αποκαλείται «ένα από τα πιο αδίστακτα όρνια» των διεθνών χρηματαγορών), απειλεί με μια δεύτερη χρεοκοπία την Αργεντινή.

Ο 68χρονος κερδοσκόπος συνέλαβε στα μέσα της δεκαετίας του '90 την ιδέα για έναν νέο τύπο hedge fund, του λεγόμενου επενδυτικού ταμείου-«όρνεο» που απομυζεί μεγάλα χρηματικά ποσά από φτωχές χωρες με χρέος υπό αναδιάρθρωση.
Το κόλπο είναι απλό: αγοράζει τους τίτλους πάμφθηνα από τρίτους και στη συνέχεια αρχίζει δικαστικό αγώνα συνήθως σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ ή του Λονδίνου, όπου η νομοθεσία και οι δικαστές ευνοούν τους κερδοσκόπους. Στόχος είναι... 
 
Να εξαναγκαστεί δικαστικά το δύσμοιρο κράτος-χρεώστης να αποπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των τίτλων.

Στο «ενεργητικό» του ο Σίνγκερ έχει αρκετές υποθέσεις απομύζησης χωρών με προβληματικές οικονομίες, όπως τότε που κατάφερε να βγάλει 500% κέρδος από την κυβέρνηση του Περού κάνοντάς της αλλεπάλληλες αγωγές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έλαβε από το Περού 45 εκ. ευρώ για ένα χρέος που είχε πληρώσει μόλις 9 εκ. ευρώ: κι όλα αυτά από ένα κράτος όπου το 38% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ο παιδικός υποσιτισμός είναι στο 18,3%.

Ο ίδιος Αμερικανός κερδοσκόπος απειλεί τώρα την Αργεντινή. Όταν το 2001 η Αργεντινή χρεοκόπησε, η εταιρεία NML Capital Ltd, θυγατρική της Elliot Associates, αγόρασε τουλάχιστον 182 εκ. δολ.  (140 εκ. ευρώ) αργεντινικού χρέους προς 15-30 σεντ το ευρώ. Μέχρι το 2005 η χώρα είχε έρθει σε συμφωνία με το 75% των κατόχων ομολόγων της χώρας για «κούρεμα», ώστε να τους πληρώσει το 30% της αξίας του. Ιδιοκτήτης των περισσότερων ομολόγων που αρνήθηκαν το «κούρεμα» είναι η NML Capital Ltd, που πιέζει αδιαλείπτως το Μπουένος 'Αιρες να πληρώσει.

Η Elliott Associates αποτελεί, άλλωστε, την ισχυρότερη συνιστώσα της ATFA, της διαβόητης «Αμερικανικής Ομάδας Κρούσης για την Αργεντινή» (American Task Force Argentina), δηλαδή των Αμερικανών δανειστών της λατινοαμερικανικής χώρας που διεκδικούν να πληρωθούν στο ακέραιο τα αργεντίνικα ομόλογα.

Οπως είναι γνωστό, δικαστήριο της Νέας Υόρκης απεφάνθη προ ημερών πως η Αργεντινή οφείλει έως τις 15 Δεκεμβρίου να καταβάλει 1,3 δισ. δολ. (1 δις. ευρώ) στους ομολογιούχους που είχαν επιλέξει να μη συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους του παρελθόντος (τα έτη 2005 και 2010).

Η άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση δεν αποτελεί μόνο νίκη της Elliott Associates, αλλά κι απόδειξη των ισχυρών δεσμών της εταιρείας με την αμερικανική πολιτική εξουσία.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αυτή η εταιρεία του αδίστακτου «επενδυτή» Σίνγκερ στις αρχές του 2012 αγόρασε πολύ φθηνά ελληνικό χρέος (πριν από το PSI) και κατόπιν έβγαλε κέρδη, επωφελούμενη από διακανονισμό που ακολούθησε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου