Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΡΑΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΣ??? ΚΑΡΑΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΟ

Ως αναγκαίο κακό φαίνεται ότι αντιμετωπίζει (και) τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου η Δημοκρατική Αριστερά. Παρά την προσήλωσή της στους θεσμούς και τον κοινοβουλευτισμό, φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τα στραβά μάτια στην κατάχρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, η οποία, ενώ προβλέπεται ως εξαίρεση, πλέον αποτελεί τον κανόνα. Άλλωστε οι συνθήκες είναι «έκτακτες», οπότε ας πάει και το παλιάμπελο...

«Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, αλλά προβλέπονται από το Σύνταγμα για τις έκτακτες καταστάσεις» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση επ’ αυτού του στελέχους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη (Real FM), ο οποίος πρόσθεσε πως «θα έπρεπε, αντί για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, να είχε γίνει μία σειρά παρεμβάσεων, πολύ πιο πριν».
Με δεδομένο τον εγκλωβισμό της στη συγκυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ είναι προφανώς υποχρεωμένη να παρακάμπτει τέτοια ζητήματα, εστιάζοντας περισσότερο... 


Στον συντονισμό της κυβέρνησης παρά στο ποιος και πώς παίρνει τις αποφάσεις και στο αν αυτές αντιστοιχίζονται με τη λαϊκή βούληση ή ακόμη χειρότερα καταστρέφουν σημαντικά τμήματα των κοινωνικών δυνάμεων.
…Ξεχείλισε το ποτήρι
Πάντως, το ζήτημα στάθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος – με επιστολή του προς τον Φώτη Κουβέλη και τον γραμματέα του κόμματος Σπύρο Λυκούδη – παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως υπευθύνου του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως σημειώνει στην πεντασέλιδη επιστολή του, οι επιλογές της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση έρχονται «σε ευθεία αντίθεση προς τις διακηρυγμένες θέσεις της ΔΗΜΑΡ». «Δεν μπορώ να εκπροσωπώ το κόμμα που οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τον χώρο, που συναινεί στις αντισυνταγματικές διατάξεις και προωθεί οριζόντια μέτρα για το ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης» καταλήγει. Η παραίτηση έγινε δεκτή από την ηγεσία, η οποία έτσι κι αλλιώς δυσφορεί τελευταία με την αντιπολιτευτική εσωκομματικά στάση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο καταθέτει τις διαφωνίες του όχι μόνο στα όργανα, αλλά και δημόσια, όπως και ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.

Με το ερώτημα ανοιχτό τι αντανάκλαση θα έχει η «γαργάρα» της ΔΗΜΑΡ για τις ΠΝΠ, στις οργανώσεις της που θα κληθούν να απολογηθούν σε τοπικό επίπεδο για τη συναίνεση της κορυφής στο «στραγγάλισμα» των δήμων, αξίζει να επισημανθεί και το εξής: εκεί που η ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε την κυβερνητική της καριέρα δεσμευόμενη ότι δεν θα επιτρέψει οριζόντια μέτρα και αργότερα προέβαλε ως συμβολή της τη ρήτρα ισοδυνάμων, τώρα θα αναγκαστεί να υποστηρίξει – εφόσον μετέχει στην κυβέρνηση – την υλοποίηση της αντίθετης πρόβλεψης, δηλαδή τη «ρήτρα αυτόματης διόρθωσης», με την οποία αυτοματοποιείται η λήψη μέτρων όταν το πρόγραμμα αποκλίνει από τους στόχους (και ποιος περιμένει ότι δεν θα αποκλίνει;).
Όχι μόνο η ΔΗΜΑΡ δεν είχε κάτι ουσιαστικό να πει επ’ αυτού λοιπόν, αλλά υιοθετεί τη σαμαρική επιχειρηματολογία (εσωτερικής κατανάλωσης) απέναντι στους δανειστές «κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο, τώρα η σειρά σας να μας δώσετε τη ρημάδα τη δόση».

Έτσι, τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εν όψει του Eurogroup, ο Κουβέλης εξέφρασε τη θέση της ΔΗΜΑΡ ότι η εκταμίευση της δόσης πρέπει να γίνει άμεσα και άρα πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και της σχετικής κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, προκειμένου, μετά την εκταμίευση, να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η… ανάπτυξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου