Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ - Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ - ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

«Από το όχι στο ναι σε μια νύχτα» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Αλήθεια» την Πέμπτη, αποτυπώνοντας σε μια φράση όλο το χρονικό της ένταξης της Κύπρου στο Μνημόνιο και στη νέα εποχή της λιτότητας... 

Ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, που μόλις προχθές χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι λέγοντας ότι δεν θα υπογράψει μη διαχειρίσιμο μνημόνιο, άλλαξε πλεύση, υποκύπτοντας στις πιέσεις όχι μόνο των δανειστών, αλλά κυρίως του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το μνημόνιο έρχεται λοιπόν και στην Κύπρο με... 


Μέτρα, περικοπές, μειώσεις θέσεων και παγοποίηση της ΑΤΑ, ένα μνημόνιο «υποφερτό», όπως το χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Το πραγματικό ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα ξεκαθαρίσει στις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της Pimco, στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι διαδικασίες θα προχωρήσουν ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013. Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από τον Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές τους μισθούς στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για το 2013 ισχύει η πρόταση της κυβέρνησης με μειώσεις που ξεκινούν από 6,5% για μισθούς από 1.001 έως 1.500 ευρώ και φτάνουν στο 12,5% για μισθούς άνω των 4.001 ευρώ. Από το 2014, αυξάνονται οι περικοπές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα διαρκέσει για την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης παγώνουν οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ενώ εάν παραστεί ανάγκη για προσλήψεις μόνο μετά το 2016 θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις. Σε ό,τι αφορά τους ωρομίσθιους, δεν θα γίνουν καθόλου προσλήψεις.

Επίσης, διαπιστώνεται και καταγράφεται η ανάγκη μείωσης, κατά 5.000 θέσεις, στο Δημόσιο, για την περίοδο του μνημονίου. Αυτό θα επιδιωχθεί αρχικά μέσα από αφυπηρετήσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις. Από την 1-1-2013 θα φορολογούνται επιδόματα στην κρατική μηχανή. Θα καταργηθούν αρκετά, ενώ όσα θα συνεχίσουν να υφίστανται θα φορολογούνται κατά 15%. Αλλάζει επίσης το ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η ΑΤΑ παγώνει έως το 2016.

Οσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο Ταμείο. Συνεπώς, το Ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κυπριακά συνδικάτα, που με ανακοινώσεις τους χαρακτηρίζουν σφαγιαστικό το μνημόνιο και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου