Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΜΑΟΥ - ΜΑΟΥ ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Ακολουθώντας την νομική οδό που χάραξαν οι τρεις Κενυάτες, θύματα της Βρετανικής βαρβαρότητας κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, 60 συνολικά αγωνιστές της ΕΟΚΑ, προχωρούν αποφασιστικά για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν, από το Ηνωμένο Βασίλειο...

Οι τρεις Κενυάτες, είχαν κερδίσει τη νομική μάχη τον περασμένο μήνα. Δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου του Συνδέσμου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, Θάσου Σοφοκλέους, στο κελί όπου κρατήθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες στο Λονδίνο.
Ο Θάσος Σοφοκλέους, περιέγραψε στο BBC, τα βασανιστήρια που έζησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ο ίδιος, είπε ότι... 


Δέχθηκε αρχικά χτυπήματα στην πλάτη με μαστίγιο το οποίο στην άκρη του είχε τρία μικρά κομμάτια σίδηρο, τα οποία άνοιγαν μεγάλες πληγές. Στη συνέχεια είπε, έβαζαν αλάτι στην πληγή.
Ο ίδιος είπε ότι ζήτησε από τους βασανιστές του απλά να τον σκοτώσουν, κάτι το οποίο αυτοί αρνήθηκαν γελώντας, και λέγοντας ότι θέλουν να υποφέρει.
«Εδώ θα υποφέρεις, μέρα νύχτα», του είπαν χαρακτηριστικά.
Ο Θάσος Σοφοκλέους ήταν εκ των αγωνιστών, που μεταφέρθηκαν στις φυλακές Wormwood Scrubs του Λονδίνου. Οι αγωνιστές, τότε, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα βασανιστήρια που οι Βρετανοί τους υπέβαλλαν, μέχρι που Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, επισκέφθηκαν τις φυλακές, και διαπίστωσαν τις βαρβαρότητες.

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν
Ο δικηγόρος των Κενυατών, Μάρτιν Ντέϊ, δήλωσε ότι τόσο οι Κύπριοι, όσο και άνθρωποι από άλλες πρώην αποικίες, εάν έχουν υποστεί βασανιστήρια, μπορούν πλέον να χτυπήσουν την πόρτα των Βρετανικών δικαστηρίων και να διεκδικήσουν αποζημειώσεις.
Είπε επίσης ότι η απόφαση για την υπόθεση των Κενυατών, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
«Στην Κένυα, η Μάου Μάου ήταν απαγορευμένη οργάνωση μέχρι το 2000. Οι πελάτες μου ζούσαν μακριά από τον ανεπτυγμένο κόσμο κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους Κυπρίους».
Οι δικαστές ζυγίζουν όμως διάφορες συγκυρίες, είπε, οπότε δεν σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ίσχυσε στη δική μας περίπτωση.
«Πάνω από όλα, θέλουμε να μάθει ο κόσμος στη Βρετανία, ότι τα όσα μας έκαναν δεν ήταν σωστά», κατέληξε ο Θάσος Σοφοκλέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου