Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ 60 ΧΛΜ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

''Κρατάτε 40.000 Τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο, δήθεν για να προστατεύσετε τους Τουρκοκύπριους''!...

του Reshat Akar

Αυτό είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, απευθυνόμενος στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον κάλεσε να αποσύρει τους 40.000 Τούρκους στρατιώτες από το νησί. Πώς αντέδρασε ο Νταβούτογλου; Τον ξεγύμνωσε κυριολεκτικά, υπενθυμίζοντας το σχέδιο Ανάν: ''Αν τότε ψηφίζατε υπέρ του σχεδίου, σήμερα δεν θα υπήρχε τουρκικός στρατός στην Κύπρο''!

Ο Νταβούτογλου είπε και κάτι ακόμη:...


''Το νησί απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τουρκία''. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί δεν είναι το παν, αφού η Τουρκία είναι δίπλα. Κι ένας Τούρκος στρατιώτης να μην υπάρχει επί κυπριακού εδάφους, αν οι Ελληνοκύπριοι ξαναδοκιμάσουν να εξοντώσουν τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση βολής, και αυτό ήθελε να περάσει στους Έλληνες ο Νταβούτογλου.
Δεν μπορείς να πάρεις στα σοβαρά ερώτηση του τύπου ''γιατί δεν αποσύρετε τον τουρκικό στρατό από το νησί;'' από την ελληνική πλευρά, η οποία καταψήφισε το σχέδιο Ανάν. Τέτοιες ερωτήσεις δεν τις παίρνει κανείς στα σοβαρά. Όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ΕΕ, την Αμερική, ή και την εγγυήτρια Αγγλία.

Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι με το σχέδιο Ανάν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Το σχέδιο είχε προσφερθεί στους Ελληνοκύπριους πάνω σε χρυσό δίσκο: Πάνω από 100.000 δικοί τους πρόσφυγες θα είχαν την ευκαιρία επιστροφής στις εστίες τους. Στο νησί θα παρέμεναν μόνο 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Δεν θα υπήρχαν άνεργοι, χιλιάδες θα απασχολούνταν στην ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου. Η οικονομία των Ελληνοκυπρίων δεν θα βρισκόταν σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα έπαιρναν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Κι όμως, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο, και το καταψήφισαν σε ποσοστό 75%. Τώρα έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους στο φυσικό αέριο και στο δάνειο από την τρόικα. Υπολογίζουν ότι με 15 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. Και βεβαίως, μετά 8 χρόνια από το ''ΟΧΙ'' τους στο σχέδιο Ανάν, δεν λένε πως φταίνε.
Κι όμως, η Κύπρος έχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη λύσης. Αυτή αφορά στο μέλλον όχι μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά και της Τουρκίας, της Ελλάδας, της ΕΕ. Θα ήταν αφέλεια να πίστευε κανείς ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ θα παραμείνει επ' άπειρον μοιρασμένη. Αν παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες λύσεις, οι πλευρές θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα πρέπει να αποφασίσουν.

Για την τουρκική πλευρά, σημασία έχει η ό,ποια συμφωνία να είναι ασφαλής και να προβλέπεται η συνέχιση των εγγυήσεων από την Τουρκία. Μετά από όσα ζήσαμε στο παρελθόν, κανείς δεν
πρόκειται στην  Άγκυρα να εγκρίνει μια πρόχειρη συμφωνία που να μην παρέχει εγγυήσεις. Την ευαισθησία μας αυτή θα πρέπει να αντιληφθούν και οι Ελληνοκύπριοι,  και σε περίπτωση που
φθάσουμε σε κάποια λύση να πουν αυτή τη φορά το ''ΝΑΙ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου