Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΦΙΞΕΙ Η ΘΗΛΕΙΑ... ΠΡΕΠΕΙ Ο ΓΕΡΑΝΟΣ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ Ν ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ

Σφίγγει η «θηλειά» για τον Παπανδρέου... 

Δυόμισι μήνες μετά το αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για διαβίβαση της δικογραφίας σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έδωσε το «πράσινο φως» για την αποστολή της στη Βουλή.

«Από υπηρεσιακό καθήκον» και «χωρίς να προβεί σε καμία αξιολόγηση του περιεχομένου της», ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής έστειλε χθες τη δικογραφία διαμέσου του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να ερευνηθούν «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης κατά τον χρόνο ένταξης στο αποκαλούμενο και πρώτο Μνημόνιο.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, δύο φορές μάλιστα, και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Γεράσιμος Αρσένης. Οι υπόλοιποι μάρτυρες που είχαν κληθεί δεν κατέθεσαν, καθώς η δικογραφία έκλεισε και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, αυτό που βάρυνε στην απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων... 


Να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή ήταν οι δύο καταθέσεις του κ. Ρουμελιώτη, ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε ό,τι είχε υποστηρίξει και δημόσια, ότι δηλαδή είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου περί των προβληματισμών που επικρατούσαν στο ΔΝΤ για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού προγράμματος.

Οι σχετικές καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ δημοσιεύτηκαν στους «New York Times», όπου ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα».

Την ύπαρξη ανεπίσημων συζητήσεων σχετικά με τον προβληματισμό που επικρατούσε εκείνη την περίοδο είχαν επιβεβαιώσει στις καταθέσεις τους και ο κ. Αρσένης και η κυρία Κατσέλη. Ο πρώτος επιβεβαίωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ο κ. Ρουμελιώτης έλεγε όσα υποστήριξε τώρα δημόσια, αλλά δήλωσε άγνοια για το εάν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση, ενώ η δεύτερη υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση των συζητήσεων του πρώην πρωθυπουργού με τους παράγοντες του ΔΝΤ και έτσι δεν γνωρίζει αν υπήρχε ή όχι ενημέρωση της ηγεσίας τής τότε κυβέρνησης για αμφιβολίες περί της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.


Διαβιβάζεται και η λίστα Λαγκαρντ

Την επόμενη εβδομάδα -εκτός απροόπτου- αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Αρειο Πάγο η δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ» στην οποία περιέχεται και το «στικάκι». Και αυτή η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του κ. Παντελή, ο οποίος, αφού μελετήσει το περιεχόμενο του usb, αναμένεται να την αποστείλει στη Βουλή, για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην τσάρων της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου