Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

EUROGROUP: ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Εν όψει πλέον του νέου Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, συνασπισμοί και ομάδες κρατών διαμορφώνουν την τακτική τους στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός προσωρινού συμβιβασμού. Στόχος όλων, να περιορίσουν για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν τις ζημιές από την κρίση και τις απώλειες από τη δρομολογούμενη νέα μείωση του ελληνικού χρέους...

Σε κάθε περίπτωση όποια κι αν είναι η έκβαση των πραγμάτων, ό,τι κι αν επιλεγεί για το ελληνικό χρέος, την πρόσθετη χρηματοδότηση και την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, το βέβαιο είναι πως... 


H συνέχιση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα σημάνει νέα μέτρα πτώχευσης του λαού.

Γερμανία
Για πιθανότητα συμφωνίας σχετικά με την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας έκανε λόγο η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Γερμανική Βουλή: «Υπάρχουν πιθανότητες, δεν ξέρω, αλλά υπάρχουν πιθανότητες για λύση την επόμενη Δευτέρα» ανέφερε, στη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας.»
Νωρίτερα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών ανέφερε ότι, με συνδυασμό χαμηλότερων επιτοκίων και αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μπορεί να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2016. Σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι ο EFSF πρέπει να ενισχυθεί με 10 δισ. ευρώ και πως η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετέχει, στο βαθμό που της αναλογεί.
Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε, κατά την ίδια συνεδρίαση, έκανε λόγο για διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το αν ο στόχος για διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ πρέπει να μετατεθεί για το 2022 ή να παραμείνει το 2020, καθώς και σε ό,τι αφορά τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού ως το 2014. Επίσης εμφανίστηκε να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Εναντίον ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ.
Ο κύριος αντίπαλος της Άγκελας Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές του 2013, ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε ότι «Η δημοσιονομική τρύπα (της Ελλάδας) δεν μπορεί να καλυφθεί» χωρίς «μια συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όχι μια απλή αναβολή της εξυπηρέτησης του χρέους.»

Δηλώσεις Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε ότι «έστω κι αν βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει. Και αυτό είναι που μετράει, είναι η συμφωνία», αφού σε αντίθετη περίπτωση όπως είπε, «θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρξει συμφωνία «παρά μόνον εάν η Γαλλία και η Γερμανία καταλήξουν σε μια συμφωνία» ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει αυτό να συμβεί «εντός των προσεχών ημερών».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ευρωζώνη «θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Κατά δεύτερον, έχουμε εγκαταστήσει μηχανισμούς ελέγχου των δεσμεύσεων της Ελλάδας... Για μία ακόμη φορά, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση δυσανασχετεί για τη μη λήψη απόφασης αλλά υπερηφανεύεται για τα εύσημα της Ευρωζώνης σχετικά με τα νέα μέτρα και δηλώνει ότι ανταποκρίνεται στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις.
«Είναι μια εξέλιξη η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική (...) από όλες τις πλευρές, αυτή τη φορά αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει και με το παραπάνω αυτό που της ζητήθηκε (…) Έχουμε ελπίδα, πρώτα απ’ όλα στην ΕΕ. Η ΕΕ και στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει κρίσεις, ιδιαίτερα όταν αφορούσε σημαντικές φάσεις μετεξέλιξής της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού, το πρωί της Πέμπτης με τον κ. Γιούνκερ.

Διαρροές για τις «αποστάσεις» Ευρωζώνης-ΔΝΤ
Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βρίσκονται «αληθινά κοντά σε μια συμφωνία» για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο στο 120% το 2020, «αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική», εξήγησε.
Μυστική προπαρασκευαστική συνάντηση διάρκειας τριών ωρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έκανε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη πηγή προσκείμενη στο θέμα, με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και τον αναπληρωτή του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Άλλος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις, εκτιμά πως το Γιούρογκρουπ «εντόπισε τα δυο ή τρία σημεία πάνω στα οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος». Πρόσθεσε ότι, «Μπορεί να υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής», η οποία αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, «ώστε οι υπουργοί Οικονομικών που μπλοκάρουν να αποκτήσουν την απαραίτητη ευελιξία για να εκπονήσουν ένα συμβιβασμό».

Έκθεση για το ελληνικό χρέος
«Το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, μόνο εάν οι χώρες της Ευρωζώνης αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής», αναφέρει έκθεση που ετοιμάσθηκε για τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η 15σέλιδη έκθεση δείχνει ότι - χωρίς τη λήψη ενός πακέτου μέτρων για τη μείωσή του - το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030 από το σημερινό επίπεδο περίπου 170% του ΑΕΠ.

902.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου