Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Οι ψηφοφόροι στην Καταλονία της Ισπανίας, προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή, για να εκλέξουν το τοπικό Κοινοβούλιο, σε μία αναμέτρηση που αναμένεται να αναδείξει νικητή τον εθνικιστή, Αρτούρ Μας, ο οποίος σε περίπτωση νίκης έχει δεσμευτεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας...
 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν τα τοπικά κόμματα, είτε της δεξιάς, είτε της αριστεράς. Και οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί πάντως, έχουν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Το κόμμα που υποστηρίζει τον Αρτούρ Μας, προβλέπεται ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στη περιφερειακή συνέλευση, ή Βουλή όπως την αποκαλούν οι Καταλανοί, καταλαμβάνοντας 62 έως 64 έδρες, σε σύνολο 135 εδρών.   Στην Καταλονία η απογοήτευση εξ αιτίας... 

Των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, τροφοδότησε εσχάτως την αυτονομιστική αναζωπύρωση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά, ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους επιθυμούν να «ξεφύγουν» από την Ισπανία.
Ο πληθυσμός της Καταλονίας ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία της Καταλονίας θα ήταν πιο ευημερούσα ως ανεξάρτητη πηγή εσόδων και διαμαρτύρονται για τα υψηλά ποσά φόρων που πάνε υπέρ της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Αν γινόταν ανεξάρτητη, η Kαταλονία θα ήταν το «έβδομο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όσον αφορά τον κατά κεφαλήν πλούτο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αρτούρ Μας.

Στην προκειμένη περίπτωση μια ισχυρή εντολή των ψηφοφόρων υπέρ του απερχόμενου προέδρου Μας και των άλλων ηγετών προς τα αριστερά, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, θα ήταν σαφές μήνυμα υπονόμευσης του στόχου του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, να πείσει τους επενδυτές για τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας.

Το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι αγωνίζεται να έρθει δεύτερο στις εκλογές με τις εκτιμήσεις να του δίνουν 17 έδρες.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 10:00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου