Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΙΤΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εναντίον του λαού οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες.Αυξάνεται το χρέος που θα πληρωθεί με νέους φόρους για τους πολλούς και γενικό ξεπούλημα της ζωής μας στους λίγους...
 
Τραπεζίτες, μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι πήραν το ΟΚ για το μεγάλο πλιάτσικο.Μεσαιωνας με μισθούς πείνας των ακόμα εργαζόμενων, για την "ανάπτυξη" των καταφερτζήδων της οικονομικής ελίτ..

Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί οικονομικό και πολιτικό φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση και ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Το ελληνικό χρέος δεν γίνεται βιώσιμο αλλά απλά δίνει λίγο χρόνο, το πολύ 2 μηνών στους κρατούντες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη βίαιη φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Το Eurogroup κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 27 Νοεμβρίου σε μία απόφαση η οποία... 


Ισορροπεί τα εσωτερικά οικονομικά συμφέροντα του διεθνούς και ντόπιου καθεστώτος πατρωνίας της χώρας.Εγκρίθηκε απο τις πολιτικές μαριονέτες του διεθνούς συστήματος ανθρωποεμπορίας ένα σύνολο οικονομικών πράξεων που δανείζει το ελληνικό δημόσιο υπό δυσβάστακτους όρους και βαρειές προυποθέσεις <<ανοίγοντας το δρόμο>> για την εκταμίευση της πρώτης δόσης στις 13 Δεκέμβρη και των δύο υπόλοιπων μέχρι τον Μάρτη του 2013.


Κωδικοποιημένα,από την ανακοίνωση του Eurogroup προκύπτουν συγκεκριμένα δεδομένα:

1)Η δόση των 34,4 δις ευρώ εκ των οποίων 23,8 δις ευρώ πάνε στούς τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου.

2)Οι επόμενες δόσεις ύψους 10 δις θα χορηγούνται υπό βαρύτατες προυποθέσεις και κατόπιν ελέγχου της πορείας της οικονομίας.

Μάλιστα θα υπάρξει ο περίφημος ειδικός λογαριασμός υποτέλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η κυβέρνηση του διεθνούς και ντόπιου καθεστώτος πατρωνίας θα μεταφέρει όλα τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων ή τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το 30% της υπέρβασης των πρωτογενών πλεονασμάτων  σε αυτόν το λογαριασμό, για την κάλυψη του χρέους.

Δηλαδή όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα κατευθύνονται όχι στην ανάπτυξη αλλά στην αποπληρωμή του χρέους.

3)Η επαναγορά χρέους κρύβει και μια δυσάρεστη έκπληξη.
Οι τιμές επαναγοράς δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τις τιμές στο κλείσιμο στις 23 Νοεμβρίου στην δευτερογενή αγορά.
Στις 23 Νοεμβρίου η μέση τιμή των 20 νέων ομολόγων ήταν στις 28 μονάδες βάσης.
Τα 20 νέα ομόλογα ξεκινούν από το 2023 και καταλήγουν έως το 2042. Το 2023 είχε μέση τιμή 35 μ.β. και το 2042 26 με 26,5 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με την απόφαση,μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναγοράς..

4)Μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης δηλαδή σε σημερινές τιμές 0,69%.
Το Euribor 3 μηνών διαπραγματεύεται στο 0,19% που σημαίνει 0,69%  περίπου από 1,70% που είναι σήμερα.

5)Επέκταση των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια και αναβολή καταβολής των τόκων για 10 χρόνια.

6)Το σχέδιο του Eurogroup είναι το 2016, η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζει σχέση  χρέους προς το ΑΕΠ στο  175%  και το 2020 στο 124% του ΑΕΠ  και το 2022 να έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το  110%

Το σενάριο αυτό είναι αντικειμενικά απίθανο. Και το συμπέρασμα: Τα μέτρα αυτά γρήγορα θα ξεθωριάσουν γιατί δεν μπορούν να πετύχουν. Γρήγορα η Ελλάδα θα βρεθεί σε νέο οικονομικό αδιέξοδο.

Tι αναφέρει η ανακοίνωση του
Eurogroup:
- Μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα μέσω του προγράμματος  Greek Loan Facility.
- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια από τον EFSF.
- Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων και των δανείων του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή κατά 10 έτη στην καταβολή των τόκων στα δάνεια του EFSF. Tα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν την αξιοπιστία του EFSF.
- Δέσμευση των κρατών μελών της Ευρωζώνης να περάσουν σε ειδικό λογαριασμό για την Ελλάδα ένα ποσό ίσο με τα κέρδη τους από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (SMP).
 
Το Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα εξετάζει ορισμένα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δημόσιες προσφορές για αγορές χρέους διαφόρων ειδών ομολόγων. Εάν επιλεγεί η λύση αυτή, τυχόν προσφορά για αγορές ομολόγων ή τιμές αγοράς δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες από την τιμή κλεισίματος των ελληνικών ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει επίσης η ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Eurogroup, υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για την αναθεώρηση του προγράμματος της χώρας. Κατά την τρόικα, η Ελλάδα προχώρησε στην υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions).
Το Eurogroup χαιρετίζει την αναθεωρημένη τοποθέτηση της τρόικας πως η Ελλάδα εφάρμοσε με τρόπο ικανοποιητικό μια σειρά από ευρείες μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης και την κατάρτιση του προϋπολογισμού το 2013 και την σύσταση ενός φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013 - 2016.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση πως η Ελλάδα υιοθέτησε νέα μέτρα για την ενίσχυση της εφαρμογής του οικονομικού της προγράμματος, μέσω διορθωτικών μηχανισμών και με στόχο τη διαφύλαξη της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και του στόχου για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το Εurogroup κάνει λόγο για αυστηροποίηση των μηχανισμών ελέγχου, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα έχει σημαντικά ενισχύσει τον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα καλείται να μεταφέρει όλα τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, τα έσοδα που θα προκύψουν από την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και το 30% των εσόδων τυχόν πρόσθετου πλεονάσματος στον ειδικό αυτό λογαριασμό. Στόχος όλων των ανωτέρω η εξυπηρέτηση του χρέους σε 3μηνιαία βάση.
 
Η Ελλάδα καλείται να αυξήσει επίσης τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες στις οποίες προχωρά, ενώ υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές λεπτομέρειες στους EFSF και ESM για την κατάσταση του ειδικού αυτού λογαριασμού (segregated account).
Το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυξημένη δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παραδέχεται πως οι προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών χαίρουν υψηλής εκτίμησης.
Το Eurogroup τονίζει πως το outlook για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2012, οπότε και ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο σκέλος της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup εκτιμά πως η αναγκαία αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας και η αναβολή του στόχου για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 καθιστούν απαραίτητο ένα ευρύτερο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Το Eurogroup θεωρεί ότι στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας (liability management exercise) όσον αφορά τους εναπομείναντες κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Το Εurogroup είναι βέβαιο πως συνολικά οι ανωτέρω πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας ξανά σε βιώσιμα επίπεδα στην τρέχουσα αλλά και την επόμενη δεκαετία και θα διευκολύνουν την σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της χαμηλότερης συγχρηματοδότησης σε διαρθρωτικά κεφάλαια και/ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια (Greek Loan Facility) αν είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπει το υφιστάμενο Μνημόνιο (MoU), υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μείωση του χρέους στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο του 110%.
 
Όπως σημειώθηκε στο Εurogroup της 21ης Φεβρουαρίου του 2012, η Ευρωζώνη δεσμεύθηκε να προσφέρει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτή μέχρι να εξασφαλίσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.
Το Εurogroup καταλήγει ότι τα απαραίτητα συστατικά βρίσκονται τώρα στη θέση τους, ώστε τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης δόσης που αντιστοιχεί σε 43,7 δισ. ευρώ.
 
Τα 10,6 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ για τα ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου