Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΜΑΡΙ

Tο χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός είναι να πιστέψει ότι ο λαός στον οποίο απευθύνεται είναι σαφώς λιγότερο έξυπνος από τον ίδιο, οπότε θα μπορεί σε μόνιμη βάση να αντιμετωπίζει τους πολίτες ως χαζούς και ανόητους.

του ΣΠΥΡΟΥ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν μάλιστα ο πολιτικός αυτός διακρίνεται από ένα ναρκισσισμό, πιστεύοντας πως αρκούν η ρητορική του δεινότητα και μερικές τηλεοπτικές ατάκες δευτερολέπτων για να τον κρατήσουν στον αφρό, τότε το κακό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Διότι ο άνθρωπος αυτός ζει πλέον σε ένα “Virtual Reality” κόσμο, στον οποίο είναι το Μεγάλο Αφεντικό. Τώρα ότι όλο αυτό το ζει μόνος του, είναι κάτι που συνήθως είτε αργεί να το καταλάβει ή δεν θα το καταλάβει ποτέ. Ο πολιτικός στον οποίο αναφέρομαι, όπως προφανώς έχετε καταλάβει... 


Δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος λόγω των αναφερόμενων πιο πάνω χαρακτηριστικών από την εποχή που, δυστυχώς για τη χώρα είχε στα χέρια του το Υπουργείο Οικονομικών, και στη συνέχεια την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αρνείται να έρθει σε επαφή με τα εγκόσμια και ζει «στον κόσμο του», προβάροντας και ξαναπροβάροντας το κοστούμι μελλοντικού πρωθυπουργού και ρωτώντας τον καθρέπτη: «Καθρέπτη, καθρεπτάκι μου, πες μου ποιος είναι ο πιο ευφυής και σπουδαίος πολιτικός στην Ελλάδα;». Την απάντηση του καθρέπτη σε αυτές τις περιπτώσεις, την ξέρετε.

Τα γράφω σήμερα όλα αυτά, μετά το χθεσινό επεισόδιο με τους 20-30 ταλαίπωρους κατόχους ελληνικών ομολόγων που παρεμπόδισαν τη συνάντηση Βενιζέλου στη Τράπεζα της Ελλάδος με το Διοικητή της και την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός.
Οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να χάνονται σε μια νύχτα λόγω της «σκληρής» διαπραγμάτευσης του «Ευάγγελου» ως Υπουργού Οικονομικών με την τρόικα για το κούρεμα του χρέους και ουδείς μπήκε στον κόπο να τους προειδοποιήσει ότι θα έμεναν στον άσο. Απλά μετά την «κηδεία», ο «ευφυής» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκε στο γνωστό και προσφιλές παιχνίδι της ρητορικής με ευφυολογήματα και λογοπαίγνια.
Για αυτό και χθες το βράδυ δεν τόλμησε καν να βγει από το αυτοκίνητο και την έκανε με «ελαφρά πηδηματάκια». Το κατανοώ απόλυτα. Ο αμετροεπής χαρακτήρας του και τα μη ελεγχόμενα νεύρα του δεν τον καθιστούν ικανό να αντιμετωπίσει κατάματα και στα ίσια απλούς μαστιζόμενους από την «ευφυή» διαπραγμάτευση πολίτες. Για του λόγου το αληθές όλοι θυμόμαστε το περιστατικό του Ζαππείου και του καφέ έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη το 2007 στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Εκείνο που με άφησε όμως άναυδο είναι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα που μιλάει για “φασίζοντα happenings”. Ποιος τη σκέφτηκε την ανακοίνωση; Η Φώφη;
Δηλαδή, ο κοσμάκης που το μόνο που του έχει μείνει, όσο ακόμα μπορεί να σταθεί όρθιος, είναι να εκφράσει την αγανάκτησή του είναι φασίστας; Και εν πάση περιπτώσει δεν συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του στις εύκολες προεκλογικές υποσχέσεις που δόθηκαν αφειδώς; Τώρα γιατί διαμαρτύρεται;

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και ειδικά εάν πρόκειται για τις οικονομίες μιας ζωής τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί είναι σαφές ότι όποιος αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου το έκανε για να εξασφαλίσει ένα καλό επιτόκιο που θα του επέτρεπε να ζήσει με αξιοπρέπεια για το υπόλοιπο της ζωής του. Μικροί και μεγάλοι είχαν αγοράσει ομόλογα. Είτε δίνοντας το εφάπαξ, είτε τις οικονομίες μιας ζωής . Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα βλέπουν τις ζωές τους να διαλύονται. Είναι φασίστες;
Επιπλέον όλοι αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν τη συγκεκριμένη επένδυση διότι είχαν εμπιστοσύνη στη χώρα τους. Δεν πήγαν να αγοράσουν ούτε αμερικανικά, ούτε γερμανικά ομόλογα. Μήπως αυτό, τους κάνει φασίστες;

Να, τελικά, πως το πολιτικό σύστημα εκμαυλίζει τους πολίτες. Διαλύει την εμπιστοσύνη τους στη ίδια τη χώρα και σε οποιαδήποτε αξία. Καμιά εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα, καμιά εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καμιά εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες. Πριν τριάντα χρόνια περνούσε ο Έλληνας έξω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κι ένιωθε πως περνάει έξω από εκκλησία. Σήμερα περνάει έξω από τράπεζα και βρίζει. Σειρά πράξεων και παραλείψεων του πολιτικού συστήματος έκαναν τους πολίτες να μην έχουν εμπιστοσύνη σε τίποτα και σε κανέναν. Όμως είναι εξοργιστικό, εκεί που τους χρωστάει το πολιτικό σύστημα να τους ζητάει και τα ρέστα, αποκαλώντας τους «φασίστες».
Βαγγέλη, προσγειώσου στη Γη. Θα φύγεις που θα φύγεις, όπως και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, φρόντισε τουλάχιστον να διασφαλίσεις μια αξιοπρεπή αποχώρηση.

ΥΓ: Ο Ομπάμα άρχισε τα τηλέφωνα. Όχι επειδή με διαβάζει, Obama Calling, αλλά ούτε και επειδή το ζήτησε ο Σαμαράς. Οι πληροφορίες λένε πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί με την παρελκυστική τακτική της Γερμανίας που μπορεί να οδηγήσει σε «ατυχήματα» με παγκόσμιο αντίκτυπο. Για αυτό και το οικονομικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα σε συνεργασία με τον Μπεν Μπερνάνκι έχουν επεξεργαστεί σχέδιο ταχείας αντίδρασης και άμεσης επέμβασης παρακάμπτοντας ακόμα και οργανισμούς όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου