Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ - ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Μετά τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα που όλα δείχνουν ότι οδηγούν τη χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, φαίνεται ότι έχουν σκοπό να “βάλουν χέρι” και σε πολύ ευαίσθητα θέματα, φθανοντας στο σημείο να καταργούν επί της ουσίας τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Και όχι μόνο αφού ο κ.Νταβούτογλου με θράσος μίλησε για “τούρκους” στα Δωδεκάνησα.
Τι έχει συμβεί και πως καταλήγουμε στην επί της ουσίας κατάργηση των όσων προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάνης:

Ως γνωστόν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε την υποχρεωτική εγγραφή της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» στα μητρώα των ελληνικών ενώσεων. Ο Άρειος Πάγος μετά από προσφυγές κατά της απόφασης , με τις υπ αριθ. 24/2012 & 353/2012 αποφάσεις του «πάγωσε» την υπόθεση γιατί αναγνώρισε ύποπτες επιδιώξεις στην αυτοαποκαλούμενη Τ.Ε.Ξ. Η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι το όργανο επίβλεψης... 


Για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , με έγγραφο του στις 24-10-2012 ,καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν την απόφαση. Mε άλλα λόγια τις καλεί να διαγράψουν την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και να αποδεχθούν την αλλαγή της υφής της μειονότητας της Θράκης από θρησκευτική σε εθνική.
Επικοινωνήσαμε με τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής και για πάρα πολλά χρόνια βουλευτή Ξάνθης Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος δήλωσε:

“Η απόφαση αυτή αποτελεί αναμφίβολα δυσμενή εξέλιξη. Δείχνει ότι η χώρα, εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται, έχει χάσει μεγάλο μέρος της διαπραγματευτικής της ικανότητας. Απουσιάζει από τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή φόρα , χωρίς πλέον να μπορεί να επιβάλλει τα δίκαιά της. Δείχνει να δικαιώνονται οι διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που κατά καιρούς έχουν πει ότι ένα κράτος όταν βρίσκεται σε οικονομική κρίση και ύφεση χάνει ένα τμήμα της εθνικής του κυριαρχίας Προσωπικά όμως δεν πιστεύω ότι πρέπει να εμπλέκονται η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία με τα διαρκή εθνικά ζητήματα. Αυτά εμπλέκονται μόνο όταν το πολιτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές.

Όσο για το θέμα της αναγνώρισης της Τ.Ε.Ξ ως ένωσης με αυτή την επωνυμία από το  Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από προσφυγή του διοικητικού της συμβουλίου και μακροχρόνιες και δαιδαλώδεις διαδικασίες οφείλω να πω ότι οι μειονότητες αναγνωρίζονται είτε μέσω διεθνών συμβάσεων και συνθηκών είτε αν τις αναγνωρίσει ως μειονότητες με συγκεκριμένη υφή εθνοτική ή μη η κρατική οντότητα εντός της οποίας φιλοξενούνται. Όσο λοιπόν δεν αναγνωρίζεται ως «τουρκική»από την Ελληνική πολιτεία η προβλεπόμενη από την Συνθήκη της Λωζάνης μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν καμία αποφασιστική σημασία σε σχέση με τις διεκδικήσεις της ένωσης αυτής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου