Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

H AΛΒΑΝΙΑ ΠΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ

Σε στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος προχωρά μεθοδικά η Τουρκία, εξέλιξη που αν περικυκλωθεί θα συντελέσει στην ομηρία της πατρίδας μας. 

Την ώρα που η χώρα μας παραπαίει μεταξύ παράτασης ζωής και χρεοκοπίας, «… η Τουρκία διεκδικεί  δικαίωμα λόγου στις μεσογειακές ισορροπίες και πρέπει να εγκαθιδρύσει μία στρατηγική πολιτικής για τα Βαλκάνια και την Αδριατική» (Αχμέτ Νταβούτογλου). Μπορεί η τρόικα να κάνει υποδείξεις στην Αθήνα ακόμη και για την εθνική ασφάλεια, η οικονομική υποδούλωση όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που μεθοδεύουν σε βάρος μας τα νεο-οθωμανικά γεράκια, που έχουν αντιληφθεί  την γεωπολιτική σημασία της Αδριατικής και του πλουσίου σε κοιτάσματα πετρελαίου Ιονίου. Το Ιόνιο πέλαγος, με τις έρευνες για πετρέλαιο προ των πυλών, αποδεικνύεται κομβικό ως προς... 


Την διακίνηση των ενεργειακών πόρων προς τα ευρωπαικά κράτη. Από την εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και της αναγεννησιακής Βενετίας, το Ιόνιο αποτελούσε περιοχή ισχυρών ναυτικών συγκρούσεων. Η Κέρκυρα και προεκτατικά τα στενά του Οτράντο, ελέγχουν τους θαλάσσιους δρόμους προς την Αδριατική, είναι δηλαδή η ''Λήμνος'' του Ιονίου.
Η στήριξη της Τουρκίας στην διαδικασία ''ανεξαρτησίας'' του Κοσσόβου, ο πατερναλισμός που επιδεικνύει στον σκοπιανό αλυτρωτισμό, η διείδυσή της σε ελληνική και βουλγαρική Θράκη, ακόμη και την πιο μακρινή Βοσνία, δείχνει πως η ''επιστροφή'' της αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια είναι σε εξέλιξη. Στα τουρκικά σχέδια άλωσης των Βαλκανίων και περικύκλωσης της Ελλάδος από κάθε πλευρά, Αλβανία και Σκόπια αναδεικνύονται σε πρόθυμα εργαλεία της Άγκυρας προς άσκηση γεωπολιτικής πίεσης προς τη χώρα μας. Τα αδύναμα, πλην σε εθνικιστικό πυρετό δυτικά βαλκανικά κράτη, έχουν αποκτήσει με τη θέλησή τους νονό. Και όταν ο νονός λέγεται Τουρκία, τα πράγματα για ένα μέλλον ειρήνης και συνύπαρξης γίνονται δυσκολότερα για όλους…

Το σφιχταγκάλιασμα των Τιράνων από την Άγκυρα, ξεκίνησε το 1992. Έναν χρόνο μετά υπογράφτηκε τουρκοαλβανικό σύμφωνο φιλία συνεργασίας έναντι επιθέσεως από τρίτο κράτος ( ο νοών νοείτω…) και η Τουρκία ανακατασκεύασε την ναυτική βάση στον Αυλώνα. Το 2010 ολοκλήρωσε και τη  βάση φιλιξενίας και ανεφοδιασμού υποβρυχίων στο Δυρράχιο, ενώ ανακατασκεύασε αλβανικό αεροδρόμιο στο Kucove και παρείχε τεχνική υποστήριξη προς ανασυγκρότηση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον η Τουρκία ανέλαβε την αναδιοργάνωση της αλβανικής αεροπορικής ακαδημίας (αντίστοιχης της Σχολή Ικάρων), ενώ από την στρατιωτική ακαδημία των Τιράνων υιοθετήθηκε η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους Αλβανούς ευέλπιδες.στους φοιτητές του στρατιωτικού πανεπιστημίου Τιράνων.

Τα τελευταία τρία χρόνια το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, εκμεταλλευόμενο την  βάση Αυλώνα, επιδεικνύει έντονη ναυτική παρουσία στη θάλασσα του Ιονίου, ενώ από τηνη λιβυκή εξέγερση και μετά, οι περιπολίες τουρκικών φρεγατών νότια της Κρήτης τείνουν να  καταστούν μόνιμες. Αξίζει όμως να δούμε πως οι Τούρκοι έβαλαν στο χέρι την ναυτική βάση του Αυλώνα: Όταν ανέβηκε στην εξουσία το σοσιαλιστικό κόμμα του Φάτος Νάνο, επισκέφθηκε την Αθήνα ο τότε υπουργός άμυνας Σαμπί Μπρόκαϊ. Ο εν λόγω ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Νάνο, και από κοινού διατηρούσαν καλές σχέσεις με το ''βαθύ'' ΠΑΣΟΚ, ιδίως με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. 

Ο Μπρόκαϊ συζήτησε με την ελληνική πλευρά την συνεργασία στη βάσης του Πασά Λιμάνι στον Αυλώνα. Οι συζητήσεις απέφεραν στους Αλβανούς ένα ποσό της τάξης των δέκα δισ. δραχμών για την ανασυγκρότηση του στρατού τους, με την υπόσχεση από τα Τίρανα ότι θα δώσουν τρία νεκροταφεία για τους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου. Συμφωνία όμως για τη βάση του Πασά Λιμάνι δεν υπήρξε. Το γιατί: Τρεις μήνες μετά, επισκέφθηκε τα Τίρανα ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, και ο Αλβανός ομόλογός του ανταπέδωσε την επίσκεψη.Τον Μάρτιο του 1998, η συμφωνία με την οποία η Τουρκία ανέλαβε την ανασυγκρότηση της βάσης υπογράφτηκε στα Τίρανα, όμως ο Νάνο αμέσως μετά έδιωξε τον Μπρόγκαϊ από υπουργό άμυνας. Ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε σε στελέχη της ελληνικής μειονότητας, αργότερα, ότι η Τουρκία έδωσε τα τριπλάσια λεφτά απ' όσα έδιναν οι Έλληνες, και πήρε τη βάση, στην οποία έκτοτε απαγορεύει ακόμη και στους Αλβανούς να την επισκέπτονται.

Σήμερα, η Τουρκία, με τις δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού που διαθέτει η πολεμική της αεροπορία, και την επίδειξη προβολής θαλάσσιας ισχύος σε όλο το τόξο, από Αυλώνα-Οτράντο έως νότια Κρήτης, μπορεί να ''χτυπήσει'' από πολλαπλές διευθύνσεις την Ελλάδα. Με μια κύρια ενέργεια πάντα εξ' ανατολών, αλλά με δυνατούς αντιπερισπασμούς και από νότια και δυτικά. Συν το ότι στη Θράκη αλλά και στο λεκανοπέδιο έχουμε πλέον, με την εγκληματική συνενοχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, υποβόσκουσα ισλαμική εξέγερση, που η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί όταν αποφασίσει πως έφθασε η ώρα. Κι αυτή η ώρα πλησιάζει, όσο οι Τούρκοι νιώθουν όλο και πιό βέβαιοι για την έκβαση της σύγκρουσης. Ελλάδος πεσούσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου