Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

"ΑΙΣΟΔΟΞΟΣ" Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αναυδους άφησε τους επαΐοντες η προχθεσινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά: «Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμη πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα» διακήρυξε...

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Την ίδια ώρα η κυβέρνησή του υποχρεωνόταν να ξοδέψει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δανειστεί 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ με... μηνιαία (!) έντοκα γραμμάτια και άλλα 1,6 με τρίμηνα ώστε να μπορέσει η Αθήνα να πληρώσει αύριο τίτλους δανείων ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων που λήγουν και να αποφύγει έτσι την ύστατη ώρα και με το ύστατο μέσο τη στάση πληρωμών! Η χώρα δηλαδή βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, η ελληνική οικονομία ψυχορραγεί και ο πρωθυπουργός δηλώνει «ακόμη πιο αισιόδοξος»! Μπράβο του, αλλά δεν πείθει κανέναν. «Η Αθήνα αγοράζει χρόνο με... 


Την πώληση εντόκων γραμματίων αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ» ήταν ο τίτλος πρωτοσέλιδου χθεσινού δημοσιεύματος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, οι οποίοι αφιερώνουν και το πρώτο κύριο άρθρο τους στην Ελλάδα, διαπνεόμενο μάλιστα από καθόλου αισιόδοξο κλίμα. «Τον Μάρτιο το ΔΝΤ συμφώνησε απρόθυμα σε ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο βοήθειας (προς την Ελλάδα), το οποίο ήταν έτσι σχεδιασμένο ώστε να αποφύγουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ πολιτικά δύσκολες ζημιές...

Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα συμπεριλαμβάνει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον επίσημο τομέα είναι αναπότρεπτη» υποστηρίζει η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης. Καθόλου καλά για τη χώρα μας δεν είναι και τα μαντάτα από κάποιες πτυχές της έκθεσης της τρόικας που αποκαλύπτουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στα χέρια των οποίων έπεσε αντίγραφο του σχεδίου της έκθεσης αυτής που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα το βράδυ μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο λογαριασμός για τη διετή επιμήκυνση θα ανέλθει σε 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η έκθεση! «Η βοήθεια προς την Ελλάδα για να βγάλει το 2014 θα απαιτήσει 15 δισ. ευρώ, εν μέρει για να πατσίσει τα χαμηλότερα του αναμενομένου έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης» γράφει η αμερικανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Πρόσθετα 17,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για το 2015-'16 επειδή η Ελλάδα αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερο χρέος από προηγούμενες προβλέψεις και επειδή η χώρα μπορεί να είναι ανίκανη να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, έλεγε το σχέδιο έκθεσης της τρόικας». 

Απογοητευμένη από τις εξελίξεις δείχνει και η γαλλική «Λε Μοντ», η οποία αναφερόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τους επικρίνει επειδή «για μια ακόμη φορά ανέβαλαν τη λήψη των αποφάσεων που επιβάλλονται για να αποφευχθεί η παύση πληρωμών ήδη από τον Νοέμβριο του αδύναμου κρίκου της νομισματικής ένωσης, επικέντρου της κρίσης του δημόσιου χρέους των κρατών της».
Οταν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι λένε τέτοια πράγματα για την Ελλάδα, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο έξαλλοι είναι κατά της χώρας μας οι Γερμανοί. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα στη Γερμανία ήταν π.χ. το προχθεσινό φύλλο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της συντηρητικής εφημερίδας του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου της χώρας αυτής. Κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Η αποπληρωμή περαιτέρω δισ. για την Ελλάδα πλησιάζει».

Δύο ακόμη θέματα για τη χώρα μας στο οικονομικό τμήμα της εφημερίδας και ένα πρωτοσέλιδο δηλητηριώδες κύριο άρθρο, στο οποίο ανέφερε: «Ο Γερμανός φορολογούμενος βλέπει ότι η Ελλάδα είναι μια περίπτωση διαρκούς μεταφοράς χρημάτων και η ''σωτηρία'' της μπορεί να κοστίσει ατελείωτα πολλά χρήματα. Η ΕΚΤ έθεσε τον εαυτό της σε μια απίθανη κατάσταση. Τον Αύγουστο, παρά την αντίσταση της Μπούντεσμπανκ, μεταβίβασε στην Ελλάδα δισ. Αυτό βοήθησε την Ελλάδα να βγάλει το καλοκαίρι. 

Με αυτά τα χρήματα μπόρεσε η Ελλάδα να αποπληρώσει ένα δάνειο, το οποίο όφειλε -οποία σύμπτωση!- στην ΕΚΤ. Από οικονομική σκοπιά η ΕΚΤ ανακάλυψε το αεικίνητο για τη χρηματοδότηση της κρίσης!» γράφει ειρωνικά η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου