Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ - ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΤΟΥΣ

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει θύελλα, αλλά στο Μαξίμου κρατούν την ανάσα τους. Έως την ερχόμενη Τετάρτη που είναι και η ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για τα μέτρα όλα είναι ανοιχτά.
Μέχρι αργά τη νύχτα καμία πλευρά δεν έκανε πίσω επισήμως, όμως όλα δείχνουν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο και στα τρία κόμματα της κυβέρνησης.

Το παιχνίδι μοιάζει με ... σκάκι. Απ' τη μια υπάρχουν δηλώσεις για προθέσεις από την μεριά της κυβέρνησης να επαναφέρει όλες τις διατάξεις που δεν πέρασαν στην περασμένη ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ψήφιση των μέτρων και για τη ΔΗΜΑΡ και για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και απ' την άλλη η ΔΗΜΑΡ ανακοινώνει ότι θα ψηφίσει μόνο τον προϋπολογισμό και όχι τα μέτρα. Απ' τη ΔΗΜΑΡ λέγεται μάλιστα με νόημα ότι... 


Θα δηλώσει “παρόν” στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Δήλωση που αυξάνει την πίεση απ' την πλευρά της καθώς αν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δηλώσουν παρόντες θα απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι για να περάσει το πακέτο των μέτρων.
Μαξίμου και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να τραβούν το σχοινί, όμως παρασκηνιακά όσοι γνωρίζουν καλά τους δυο αρχηγούς λένε ότι υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας Σαμαρά – Κουβέλη.

Ποια αλλαγή μπορεί να υπάρξει; Έχει να κάνει με αυτό η δήλωση Στουρνάρα ότι είναι αισιόδοξος πως τα μέτρα θα περάσουν; Η αισιοδοξία αυτή προέρχεται απ' το ότι τελικά υπάρχει η αίσθηση πως απ' την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές; Ειδικά αυτό το τελευταίο λένε πολλοί είναι εκτίμηση υψηλού ρίσκου.
Αν και οι απώλειες βουλευτών χθες περιορίστηκαν μόνο στην αποχώρηση Κασσή, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει βέβαιος ούτε για άλλες αποχωρήσεις ούτε και για την υπερψήφιση του πακέτου μέτρων.
Οι ανοιχτές διαφωνίες Ξενογιαννακοπούλου και Μπατζελή δείχνουν λένε πολλοί ένα κλίμα διαφωνίας με τη γραμμή της ηγεσίας για πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης. Για πολλούς είναι κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει ο Κ. Σκανδαλίδης.
Κάποιοι εκτιμούν ότι βουλευτές όπως ο κ. Κουτσούκος ή ο κ. Μπόλαρης και η κ. Τζάγκρη τελικώς δεν θα εμμείνουν στη θέση τους, ότι θα το ξανασκεφτούν και θα στηρίξουν τα μέτρα ως δείγμα στήριξης της κυβέρνησης λόγω των ειδικών συνθηκών...Ωστόσο όλα δείχνουν πως στο ΠΑΣΟΚ όλοι συζητούν την επόμενη ημέρα των μέτρων και το μέλλον του κόμματος.
Οι επόμενες έξι ημέρες ... θα δείξουν.
Ωστόσο εκτός απ' το εσωτερικό μέτωπο, ανοιχτό μένει και το μέτωπο με τους εταίρους-δανειστές μας.
Ήδη τα μηνύματα ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει, ότι πρέπει να περάσουν τα μέτρα κλπ άρχισαν να καταφτάνουν.
Η οριακή ψήφιση των μέτρων ίσως φέρει και πάλι φαινόμενα όπως αυτά της περασμένης Άνοιξης με τη δόση να καταφτάνει σε... δόσεις για να αυξηθεί ο βαθμός πίεσης στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου