Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ - ΜΕΙΖΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΕΒΗ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ - ΚΑΤΑΝΤΙΑ

"Μη επιτυχημένη" χαρακτηρίστηκε από το ΓΕΕΘΑ η κρίσιμη Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «Αλέξανδρος» που διεξήχθη πριν από ένα μήνα με πραγματικό σενάριο μάχης και η διαπίστωση αυτή σήμανε συναγερμό τόσο στο Επιτελείο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.  

Η άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι εθνική διακλαδική άσκηση επί χάρτου (ΤΑΑΣ) και διευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Σε αυτή συμμετέχουν το σύνολο σχεδόν των στρατηγείων, επιτελείων σχηματισμών και μονάδων, όπως και υπηρεσιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά το γεγονός ότι η άσκηση είναι άνευ στρατευμάτων, δηλαδή η διεξαγωγή της δεν συνοδεύεται από μετακινήσεις σχηματισμών και μονάδων στο πεδίο, ούτε φυσικά και βολές, εν τούτοις, αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία για τους συμμετέχοντες οι οποίοι βάσει των προβλεπόμενων σχεδίων και διαδικασιών πρέπει να ανταποκριθούν σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις και ραγδαία μεταβαλλόμενες. Κατά τη διάρκεια της ενεργοποιείται πλήρως το εθνικό σύστημα διοίκησης, ελέγχου, πληροφοριών και επικοινωνιών, όπως και τα κέντρα επιχειρήσεων μειζόνων και μη σχηματισμών.  Το σύστημα αυτό, λοιπόν, δυστυχώς... 


"Δεν ανταποκρίθηκε στις επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΔ και για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνεται" ανέφερε πηγή του ΓΕΕΘΑ.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι "Το σύστημα κατέρρευσε σε κρίσιμες στιγμές και πρέπει να δούμε γιατί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαβίωσης το προσωπικο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων τους, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να χαλαρώνουμε".

Έτσι η άσκηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της ... επαναλαμβάνεται από την περασμένη Δευτέρα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα. Γιατί απλά δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, σφάλματα και και ανεπάρκειες.
Αλλά ούτε και για αερολογίες περί "ετοιμότητας" άνευ αντικρίσματος. Καλύτερα να γίνει παραδεκτό ότι το σύστημα είναι στα όριά του για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, όσο μπορούμε...
Αντίθετα καλά πήγε η άσκηση "Κύμα 5/12" της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (φωτό) που έγινε στις Φλέβες παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας (παρών και και Τ.Μπαλτάκος, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εθνική άμυνα) . Ο συντονισμός ήταν καλός, οι κινήσεις επαγγελματικές και με ευχέρεια εκτελέστηκε ένα σενάριο που, βέβαια ήταν περισσότερο από αυτά που στη ΔΥΚ χαρακτηρίζουν "Δημοσίων σχέσεων" όταν γίνονται ενώπιον επισήμων, αλλά τουλάχιστον η ΜΥΚ δείχνει να είναι σε καλό επίπεδο. Το ΑΚ-47 που κρατά ο βατραχάνθρωπος της φωτογραφίας περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της ΔΥΚ.

Καλά έκανε, πάντως, και πήγε επί τόπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος,  ο οποίος είχε πληροφορηθεί για την αποτυχία της "Αλέξανδρος" και τους έχει βάλει όλους και "τρέχουν" τώρα: Τρεις μείζονες ασκήσεις σε 24 ώρες: Πυρσός, Θαλάσσιος Γρύπας και Κύμα, είναι πραγματικό ρεκόρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου