Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΕ

Το ζήτημα με τον …στρατάρχη Πετρέους, προφανώς δεν είναι η προσωπική του ζωή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η αυτοκρατορία επιλύει τα προβλήματα και κανονίζει τις διαφορές που ανακύπτουν στους κόλπους της.

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥ

Οι   πιπεράτες λεπτομέρειες για τη προσωπική ζωή  του στρατηγού και – σημειωτέον-- επικεφαλής της CIA έπεσαν σαν ομίχλη η οποία ξεκινώντας από τα αμερικανικά media απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Πίσω από αυτήν την ομίχλη ωστόσο, η οποία πυκνώνει όσο ακουμπά στο συντηρητισμό και την ηθικοπλαστική ρητορική της αμερικανικής κοινωνίας, εξελίσσεται απρόσκοπτα το άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των πανίσχυρων κέντρων αποφάσεων και εξουσίας της αμερικανικής αυτοκρατορίας.
Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά η υπόθεση Πετρέους «έσκασε» ακριβώς τη στιγμή που:..

  • Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη τετραετία η κυριαρχία του «συστήματος» Ομπάμα με τη νίκη του στις εκλογές
  • Ήταν η ώρα να αποφασιστεί ποιος θα πάρει τη θέση του αρχιστράτηγου των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Μπορεί και να είναι τυχαίο, αλλά μετά το 2001 και τον διαρκή αμερικανικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το αμερικανικό σύστημα εξουσίας, ή για να ακριβολογούμε κάποιο σημαντικό τμήμα του, δεν απέφυγε τον πειρασμό να υπονομεύει το δημοκρατικό προσωπείο της χώρας…
Εκλεκτά κομμάτια αυτού του συστήματος από το στρατιωτικό κατεστημένο ίσως δεν απέφυγαν ως άλλοι στρατηγοί της ρωμαικής αυτοκρατορίας να ονειρευτούν…θρόνους.

Θα πει κανείς άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλου τύπου κοινωνίες και αυτοκρατορίες… Ωστόσο, ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο βίο και την πολιτεία του Πετρέους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα για να τον κατηγορήσει κανείς από  τη διατήρηση «ανάρμοστης» σχέσης. Ο στρατηγός , στενά συνδεδεμένος  με ειδικές δυνάμεις και σκοτεινές  επιχειρήσεις σε πολλές γωνιές του κόσμου (και στο Αφγανιστάν)  έστω κι αν κινήθηκε ίσως και έξω από τα όρια των κανόνων του πολέμου (έχει και αυτός τους κανόνες του), όχι μόνο δεν κατηγορήθηκε αλλά ανταμείφτηκε  με την τοποθέτησή του στην κορυφή της κορυφαίας αμερικανικής υπηρεσίας, της CIA.
Κανείς δεν γνωρίζει αν η θέση του Πετρέους στη CIA αξιοποιήθηκε ως εφαλτήριο για σχέδια και ενέργειες για την προώθηση κάποιας ιδιαίτερης κρυφής από την κυβέρνηση της χώρας  ατζέντας. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι ο έξυπνος στρατηγός από το…πουλί (του) πιάστηκε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου