Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΒΑΛΝΤΑΪ

Το σύστημα αξιολόγησης των Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s, που συχνά έβαλε στο στόχαστρό του και την Ελλάδα, “δεν λειτουργεί” και γι'αυτό Ρωσία και Κίνα δημιουργούν το δικό τους οίκο, σε συνεργασία με μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία.

Ο κινέζικος οργανισμός αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating ιδρύει μια κοινή επιχείρηση με τη ρώσικη υπηρεσία Rus-Rating, και την αμερικανική εταιρεία Egan-Jones Ratings. Τα μέλη της συμμαχίας, σκοπεύουν να αρπάξουν ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των «τριών μεγάλων» οίκων, στην αγορά των χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα Νότιος Αφρική). Η νέα διεθνής υπηρεσία  αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, θα ονομάζεται Universal Credit Rating Group. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος Dagong αναφέρει:... 


«Το σύστημα των διεθνών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας δεν λειτουργεί, και για τη βελτίωση της κατάστασης χρειάζεται ένας εντελώς νέος θεσμός», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του οργανισμού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Egan-Jones Ratings, Μπιλ Χάσιπεν, είπε στην RBC daily, ότι είναι μια στρατηγική συμμαχία, και όχι συγχώνευση των τριών οργανισμών. «Ο καθένας μας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ξεχωριστά, αλλά την ίδια στιγμή θα διενεργούμε από κοινού δράσεις μάρκετινγκ. Θα προσφέρουμε στους πελάτες μας τις υπηρεσίες και των άλλων μελών της συμμαχίας», είπε ο ίδιος.

Τριπλή συμμαχία
Ο οίκος Dagong, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός αξιολόγησης στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται στο εξωτερικό, με άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπειών σε διάφορες χώρες, στη βάση του franchise. Στον οργανισμό Dagong οραματίζονται να «πετάξουν έξω» από την παγκόσμια αγορά, τους εκπροσώπους της αμερικανικής «μεγάλης τριάδας», δηλαδή τους πανίσχυρους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard & Poors, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια έχουν επικριθεί λόγω των επιπτώσεων της κρίσης χρέους του 2008. Οι συμμετέχοντες στη νέα συμμαχία, υπολογίζουν στο να αποτελέσουν έναν από τους κύριους οίκους αξιολόγησης των χωρών ΒRICS.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας αξιολόγησης, Βίκτορ Τσετβέρικοφ, ο οίκος Dagong είναι ένα σημαντικός διεθνής «παίκτης», ενώ ο οργανισμός Rus-Rating είναι κατά μερικές τάξεις μεγέθους χαμηλότερα στην κατάταξη. Μάλιστα, στην αγορά της Ρωσίας, η εταιρεία είναι ο μικρότερος οργανισμός αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου