Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥΣ

Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου μπορεί να κατηγορηθούν για εγκληματική αμέλεια αν παραπεμφθούν σε δίκη - Η Βουλή πρέπει να απαντήσει πειστικά γιατί δεν καταδίωξαν 2.000 υπόπτους για φοροδιαφυγή... 

Με εύλογη απορία οι Financial Times αναρωτιούνται γιατί δυο υπουργοί Οικονομικών, την ώρα που η χώρα κατέρρεε δεν αξιοποίησαν όταν πήραν στα χέρια τους - και μάλιστα δωρεάν - την λίστα Λαγκάρντ.

Όπως γράφουν οι Financial Times στην πρώτη τους σελίδα, στο πρώτο τους θέμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργοί Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τις αρχές του 2012, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια, αν το κοινοβούλιο τους παραπέμψει σε δίκη. Η εφημερίδα επικαλείται νομικούς οι οποίοι λένε επίσης ότι... 


H Βουλή της Ελλάδας καλείται να ερευνήσει γιατί δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών δεν καταδίωξαν περίπου 2.000 υπόπτους για φοροδιαφυγή τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ.

«Το 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία ήταν τότε υπουργός Οικονομικών- ένα cd με την λίστα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, όμως δεν έδωσε εντολές στην οικονομική αστυνομία να διεξάγει πλήρη έρευνα. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αργότερα η λίστα «χάθηκε».

Σε άλλο άρθρο η εφημερίδα κάνει αναφορά και στην δίκη και αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη. Σύμφωνα με τους FT, η υπόθεση της δίωξης του δημοσιογράφου έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική για το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας.

«Αντί να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες, συνέλαβαν τον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή», είπε στους Financial Times ο Αιμίλιος Αβγολέας, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου