Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΤΡΟΠΗ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Εκπαιδεύουν τον στρατό για καταστολή πλήθους και για επίθεση στο διαδίκτυο!  Η άσκηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης «Πυρπολητής», που έγινε χθες στη Σκύδρα είχε σαν σενάριο την εξουδετέρωση ενόπλων σε κατοικημένη περιοχή. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ κάνει άσκηση κυβερνοάμυνας με συμμετοχή της ΕΥΠ.
 
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η νέα στρατιωτική άσκηση για την αντιμετώπιση εχθρικού πλήθους, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
Η άσκηση «Πυρπολητής», που έγινε χθες τα ξημερώματα στη Σκύδρα με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου, από στελέχη της δύναμης ταχείας αντίδρασης μέσα σε κατοικημένες περιοχές, είναι η δεύτερη αυτού του είδους, σε χρονικό διάστημα ενός μήνα και δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ενδεχομένως προετοιμάζεται το έδαφος για τη συμμετοχή ακόμη και ένοπλων τμημάτων του στρατού σε επιχειρήσεις κατά πλήθους σε αστικό περιβάλλον. Μάλιστα, η χθεσινή άσκηση... 


Εγινε σε περιοχή πολύ κοντά στις εργατικές κατοικίες της Σκύδρας, όπου ζουν 120 οικογένειες οι οποίες έχουν πληγεί έντονα από την κρίση.
Με πρόσχημα τον κίνδυνο από βορρά, το ΓΕΕΘΑ επιχειρεί να εκπαιδεύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην καταστολή πλήθους, μια δραστηριότητα η οποία αποκαλύφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2011 κατά τη διάρκεια της άσκησης «Καλλίμαχος» από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Τότε, παρουσία επισήμων και του τοπικού Τύπου, ο οποίος μαγνητοσκοπούσε τα τεκταινόμενα, στελέχη της δύναμης ταχείας αντίδρασης ασκούνταν στην καταστολή διαδηλώσεων.
Τη σκυτάλη έλαβαν και οι λέσχες εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες άρχισαν και αυτές να ασκούνται σε διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και σε μάχες σε αστικό περιβάλλον.
Μάλιστα, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (σύλλογος εφέδρων που εποπτεύεται από το ΓΕΕΘΑ) περιέλαβε στις ασκήσεις των μελών της από τον περασμένο Απρίλιο και τις μάχες μέσα σε πόλεις, ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει και θεωρία για τις μάχες σε αστικό περιβάλλον!
Τον προηγούμενο μήνα, λίγες μόλις μέρες μετά την εισβολή διαδηλωτών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενεργοποιήθηκε η δύναμη ταχείας αντίδρασης για πρώτη φορά μέσα σε κατοικημένες περιοχές και πραγματοποίησε την άσκηση «Πυρπολητής» με κύριο αντικείμενο τον ανορθόδοξο πόλεμο εντός κατοικημένης περιοχής και πλησίον στρατηγικών υποδομών.
Στο σενάριο της χθεσινής άσκησης, τα στρατεύματα που έλαβαν μέρος έπρεπε να εξουδετερώσουν άμεσα εχθρικά ένοπλα τμήματα μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να απελευθερώσουν ομήρους.


Με στόχο τα social media Ωστόσο αυτή η «πολεμική προετοιμασία» συνέπεσε χρονικά με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση κυβερνοάμυνας, η οποία διεξάγεται σε συμμαχικό και εθνικό επίπεδο και στην οποία, πέραν του ΓΕΕΘΑ, παίρνουν μέρος η ΕΥΠ και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η άσκηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα, καθώς το ΝΑΤΟ έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει, όπως έκανε παλαιότερα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και για τον λόγο αυτό τα αντιμετωπίζει ως ενδεχόμενη απειλή.
«Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει μέσα, τα οποία μπορούν να δώσουν δύναμη στη θέληση του λαού εναντίον της τυραννίας, αλλά που επίσης επιτρέπουν να εξαπολυθούν επιθέσεις κατά τρόπο διφορούμενο. 
Μπορούν να διαδώσουν πληροφορίες εκεί που είναι σπάνιες. Επιτρέπουν σε κυβερνήσεις να διενεργούν επιχειρήσεις κάτω από πολιτικό προσωπείο. Πέρα από τη διακρατική σύγκρουση μεταξύ κρατών, τα κοινωνικά μέσα κινητοποιούν επίσης απλούς πολίτες ακτιβιστές εναντίον των κυβερνήσεών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Tobias Franke στο επίσημο περιοδικό του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αφιέρωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην Αραβική Άνοιξη.  Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη χώρα μας θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.
efsyn.gr και realdiafaneia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου