Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Η πρόσφατη αποπομπή του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Σερντιούκοφ και του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Νικολάι Μακάροφ, συνδέεται όχι μόνο με την ύπαρξη του φαινόμενου της διαφθοράς στο υπουργείο Αμυνας, αλλά και με τα ανεπαρκή αποτελέσματα των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα των στρατιωτικών συστημάτων πληροφορικής, των αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών συστημάτων διεύθυνσης του τακτικού πολέμου, εκτιμά η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα».

Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στον νέο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην διοικητή στον πόλεμο της Τσετσενίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, υπογράμμισε πως «ένα από τα κυριότερα καθήκοντα είναι ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και άλλα για την τελειοποίηση των δομών και της διοίκησης των στρατευμάτων». Ο Πούτιν ζήτησε... 


«Να οικοδομηθεί σταθερή, καλή εταιρική συνεργασία με τις κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις στον τομέα της άμυνας».
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού μέσα σε 1,5 μήνα πρέπει να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει «το νέο σύστημα ανάλυσης και στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των απειλών και την εθνική ασφάλεια για τα επόμενα 30-50 χρόνια». Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των «σύγχρονων πολέμων», όπου ειδικό ρόλο καλούνται να παίξουν το «αερο-διαστημικό τμήμα» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, όπως και το τμήμα μελέτης των σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Πυρηνικά και σε ιδιώτες
Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, οι ιδιωτικές εταιρείες της Ρωσίας θα μπορούν στο εξής να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και του πυρηνικού τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, που καλύπτει τις ανάγκες των Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Ο Ρογκόζιν σημείωσε πως το συνολικό μερίδιο του ιδιωτικού κεφαλαίου στην αμυντική βιομηχανία πρέπει να φτάσει το 30-35% (στις ΗΠΑ φτάνει το 60%), αλλά δήλωσε ότι στον πυρηνικό τομέα οι ιδιωτικές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν θα υποβληθούν σε μια σειρά ελέγχων για να λάβουν τις κατάλληλες άδειες. Επιπλέον δήλωσε με έμφαση πως τυχόν εμφάνιση κοντά στις ρωσικές ακτές πλοίων των ΗΠΑ, εξοπλισμένων με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τύπου «Aegis», θα προκαλέσει οξύτατη αντίδραση της Μόσχας. Οπως τόνισε, η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, προκαλώντας «κυνήγι εξοπλισμών» και σημείωσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τον εξοπλισμό όχι μόνο με τα συστήματα άμυνας - αεράμυνας «S-400», αλλά και με τη νέα γενιά αντιπυραυλικής προστασίας - με το σύστημα «S-500», που θα είναι ικανό να αναχαιτίσει τους βαλλιστικούς στόχους και πέρα από τα όρια της ατμόσφαιρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου