Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ: ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕΙ Ο ΑΓΑΣ

Διπλή είναι η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα κριθεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται μόνο για το ερώτημα αν το νέο πακέτο λιτότητας θα υπερψηφιστεί από την Βουλή, αφού σε διαφορετική περίπτωση η πτώση της κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άλλο κρίσιμο θέμα που απασχολεί τον κ. Σαμαρά είναι η “Mεγάλη Πέμπτη”: ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η θετική ανταπόκριση των δανειστών, ακόμη και αν τα μέτρα εγκριθούν.

Ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Βενιζέλος, αν ο τελευταίος βρίσκεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση σε κάθε περίπτωση, έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες να επιβιώσουν πολιτικά στην άμεση...


Και θετική αντίδραση της Γερμανίας και των Βρυξελλών, αν το “πακέτο τσουνάμι” υπερψηφιστεί: άμεση εκταμίευση ολόκληρης της δόσης, επιμήκυνση της “προσαρμογής” με την ανάλογη χρηματοδότηση και υποσχέσεις για ένα κούρεμα, έστω και μελλοντικό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πρόεδροι των δύο κομμάτων σχεδιάζουν να “πουλήσουν” επικοινωνιακά την καταβολή της δόσης και την επιμήκυνση και να προχωρήσουν σε έναν ανασχηματισμό(“ευρωπαϊκό” τον χαρακτηρίζει το σημερινό Βήμα) με την συμμετοχή μάλιστα του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι η προοπτική υπουργοποίησης βασικών στελεχών θα μπορούσε να μετριάσει την αντιπολιτευτική τους τακτική προς τον κ. Βενιζέλο.
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, από την στάση της όχι την Τετάρτη (όπου θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι βουλευτές της θα ψηφίσουν παρών) αλλά από το αν θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Ισως για αυτόν τον λόγο, σε συνέντευξη του στο “Εθνος της Κυριακής”, ο Φ. Κουβέλης αφήνει ανοικτό το ζήτημα της στάσης του κόμματος: “θα αποφασίσουμε όταν έρθει για ψήφιση στην Βουλή”

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς σκέπτεται, αν το επικοινωνιακό μπαράζ πετύχει, να προχωρήσει και σε “διεύρυνση” προς το κέντρο,δγμιουργώντας ίσως και νέο κόμμα, σκέψη που ήδη φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται θετικά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μ. Χρυσοχοίδης. Στην πιο αισιόδοξη εκδοχή του σεναρίου, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές αν εξασφαλιστεί πέρα από την καταβολή των δόσεων και η διετής επιμήκυνση. Παρ ότι είναι γνωστό ότι η επιμήκυνση δεν πρόκειται να ελαφρύνει τα βάρη της χώρας, θεωρείται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά, πατώντας και στην διάσταση απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ, για το αν το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει.
Το “σενάριο της γαλοπούλας”.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες επιμείνουν στα ήξης-αφήξεις; “θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους(Βενιζέλο, Σαμαρά και οικονομικό επιτελείο, δες Στουρνάρα) και για την χώρα”, γράφει η Καθημερινή της Κυριακής στο κύριο άρθρο της, “αν η τρόικα δεν αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια και επιδοθεί σε καθυστερήσεις, νέους όρους συνδιακυβέρνησης της χώρας ή στην τμηματική καταβολή της δόσης”. Τα ανησυχητικά σημάδια έχουν αρχίσει και πληθαίνουν, ιδιαίτερα μετά από επιφυλάξεις του Βολφγκάνγκ Σόιμπλε, για το αν η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση.

Την ώρα που το Μέγαρου Μαξίμου και η Ιπποκράτους μετρούν τα κουκιά, επιστρατεύουν κομματικούς ντεντέκτιβ για να μάθουν τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές και καλούν τον Κ. Καραμανλή για “μασάζ” των κοινοβουλευτικών της ΝΔ, τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτό που ο Γ. Πρετεντέρης περιγράφει σε σημερινό άρθρο του ως “σενάριο της γαλοπούλας”: “αν οι ενδείξεις λένε την αλήθεια(ότι δηλαδή η Γερμανία δεν είναι έτοιμη για συνολική λύση) και δεν αποτελούν απλώς ένα μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά', γράφει στο Βήμα της Κυριακής και δεν δοθεί στην Ελλάδα το πλήρες πακέτο δόσεων και ελαφρύνσεων, “η κυβέρνηση αποκλείεται να φτάσει στα Χριστούγεννα”.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου