Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Αγριο παρασκήνιο και καταιγιστικές εξελίξεις από το πρωί στο ΠΑΣΟΚ με αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαμηνύει ότι δεν θα πετύχει το σχέδιο ανατροπής του.

Με μία προσωπική  του δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  επιχειρεί σήμερα να κλείσει δύο  μέτωπα. Το πρώτο απαντά στον κίνδυνο  αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Ξεκαθαρίζει πως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ  αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία πως «θα κάνει ότι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση». Το δεύτερο μέτωπο είναι το εσωκομματικό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνει δύο μηνύματα, προς στελέχη και εξωτερικούς παράγοντες. Στους τελευταίους λέει ότι... 


Θα απογοητευτούν όσοι «ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του  ΠΑΣΟΚ».  «Το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα μεγάλα θέματα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους  την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική» διαμηνύει στους διαφωνούντες.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου  Βενιζέλου:
«Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει  το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής
κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει  ομάδες πολιτών που  συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.

Το ΠΑΣΟΚ  θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων. Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί  πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους  τα κάρβουνα της εθνικής  ευθύνης. Αποφάσισε όμως να αναλάβει  όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του  τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις  πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα: την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ,  τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.

Η χθεσινή καθαρή και  οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως  θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν  διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας  τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και  με  συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια

Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει  ένταση. Όλη η  ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.

Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του  με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και  καθαρότητα.

Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του  ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.

Το στρατηγικά κρίσιμο είναι  ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει  ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που  δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά  ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία  βαθειά συντηρητικές.

Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί  για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα  μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το  διάλογο με τη κοινωνία, τις  προτάσεις  του για το  εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους  την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου