Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 1973 - Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

16 Νοέμβρη του 1973 και τότε Παρασκευή,όπως και σήμερα,η εξέγερση στο Πολυτεχνείο βρίσκεται στο φόρτε της!Δώδεκα ώρες πριν την εισβολή του στρατού, η Συντονιστική Επιτροπή κοινοποίησε στους 25 δημοσιογράφους, που κάλεσε στο Πολυτεχνείο, ένα κείμενο όπου διατυπώνονταν οι διαμορφωμένες εκείνη τη στιγμή θέσεις της φοιτητικής κοινωνίας. Το κείμενο (που το διάβασε μια εκπρόσωπος των φοιτητών) είναι το ακόλουθο:

"Οι φοιτητές από όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος, συνειδητοποιήσαμε, πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού συστήματος, δεν λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής καταστάσεως.

Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Ελληνες εργαζόμενοι, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον Ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και να αγωνισθεί μαζί τους ως την τελική νίκη...



1. Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων θεωρούμε την άμεση παύση του τυραννικού καθεστώτος της χούντας και την παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας.

2. Η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την εθνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα, που χρόνια στήριζαν την τυραννία στη χώρα μας.

Η πλατιά κινητοποίηση του Ελληνικού λαού και η εκδήλωση συμπαράστασης από όλες τις γωνιές της γής της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επεχείρησαν να μας δυσφημήσουν.

Ελληνικέ λαέ, ο αγώνας γύρω από τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία σήμερα συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις, στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά του προβλήματα με απεργιακούς αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή της Δικτατορίας.

Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωσης, κινητοποίησης και μαζικοποίησης του λαϊκού αγώνα. Ολοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία".

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου