Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

Τα πρώτα θύματα... Δημόσιο: Απολύσεις άμεσα... 

Mε διαδικασίες - εξπρές ξεκινάει το «ξεκαθάρισμα» των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-2016, καθώς η κυβέρνηση υπάκουσε στις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο.

Με τους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, και τους πειθαρχικά ελεγκτέους ξεκινάει, λοιπόν, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να καταστεί μικρότερος κατά 150.000 υπαλλήλους ως το 2015.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο Ζ' που αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης...


«Καταργούνται οι οργανικές θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής, σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών: αα) είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά φορέα και ββ) ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 30% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων που υπηρετούν στον οικείο φορέα». Οι υπάλληλοι αυτοί είτε τίθενται σε διαθεσιμότητα είτε σε «αυτοδίκαιη αργία».

Είναι δε τόση η σπουδή της κυβέρνησης για απολύσεις, που οι Διευθύνσεις Προσωπικού καλούνται εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον αριθμό των οργανικών θέσεων που καταργούνται, καθώς και τις πράξεις με τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι.

Αναφορικά με τον πειθαρχικά ελεγκτέο υπάλληλο τίθεται αυτοδίκαια σε αργία ο υπάλληλος που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης, κατά του οποίου εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή του ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους, κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ή για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.


Μετατάξεις: Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο εφαρμόζονται οι υποχρεωτικές μετατάξεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (μόνιμους και αορίστου χρόνου), ακόμη και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και μάλιστα επί ποινή απόλυσης. Επιπλέον, «η μη εμφάνιση μόνιμου υπαλλήλου στην υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκε για την ανάληψη των καθηκόντων του αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή τουλάχιστον υποβιβασμού. Αν πρόκειται για υπάλληλο που πριν από τη μετάταξή του βρισκόταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας κατά το επόμενο άρθρο, εκδίδεται αμελλητί πράξη απόλυσης του υπαλλήλου από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής».

Διαθεσιμότητα: Με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται και η έννοια της διαθεσιμότητας, που «διαρκεί ένα έτος και στον υπάλληλο καταβάλλεται το 75% των αποδοχών του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» και στην οποία μπορεί να τεθούν μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, Ανεξάρτητων Αρχών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού οι θέσεις των οποίων καταργούνται. Οι υπάλληλοι αυτοί κατά τον χρόνο που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μπορεί να μετατάσσονται εκουσίως ή υποχρεωτικά, να τοποθετούνται για την κάλυψη προσωρινών αναγκών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου και να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου