Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΛΥ "ΨΑΧΝΟ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε πεδίο εκδήλωσης ισχυρών αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, εξελίσσεται το ελληνικό χρέος, καθώς φουντώνει η διαμάχη για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου. 

Με το ίδιο υπόβαθρο μεγαλώνει η διαμάχη για το μείγμα της πολιτικής που μπορεί να φέρει γρηγορότερα την ανάπτυξη για το κεφάλαιο.
Δηλωτική γι' αυτό είναι η έκθεση του ΔΝΤ, που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20 στο Μεξικό και η οποία εκφράζει ανησυχία ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας θα γίνει «πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη».
Οι πιέσεις του ΔΝΤ στη Γερμανία και την Ευρωζώνη να χαλαρώσουν τις πολιτικές λιτότητας και η επιμονή τους στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, συνιστούν στοιχεία... 


Του άλλου μείγματος διαχείρισης, το οποίο έχει ένθερμους υποστηριχτές και στην Ελλάδα, ανάλογα με τη μερίδα της αστικής τάξης με την οποία συντάσσεται το κάθε κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία να βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αντανακλάται και στη φημολογούμενη αναβολή της απόφασης για εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. προς την Ελλάδα, η οποία αναμενόταν να παρθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Η έκθεση της τρόικας, που είναι προαπαιτούμενο για μια τέτοια απόφαση, δεν έχει υποβληθεί, εξαιτίας της διχογνωμίας ανάμεσα στους δανειστές.

Σημεία τριβής
Τα βασικά σημεία τριβής είναι η λεγόμενη «βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και η κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» για τη διετή επιμήκυνση του «προγράμματος προσαρμογής», ενώ υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, για τα οποία Γερμανία και Γαλλία ζητούν να λαμβάνονται αποφάσεις από όργανα της ΕΕ. Στα ζητήματα που εκκρεμούν είναι και η κατοχύρωση με νόμο της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων στην περίπτωση αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Για να εκταμιευθεί η δόση που προσδοκούν συγκυβέρνηση και ντόπια πλουτοκρατία, θα πρέπει ακόμα να αποφασίσουν σχετικά τα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, εάν τελικά όλα τα παραπάνω γίνουν πριν τις 20 Νοέμβρη, τότε η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί ανάμεσα στις 26 Νοέμβρη και 3 Δεκέμβρη.
«Απίθανο» χαρακτήρισε χτες ανώτατο στέλεχος της ΕΕ το ενδεχόμενο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε τελική απόφαση για τη χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα τη Δευτέρα και άρα θα πρέπει να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Οπως είπε, στο «Ρόιτερς», στο Eurogroup της Δευτέρας θα παρουσιασθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την Ελλάδα, όχι όμως και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία δεν είναι έτοιμη.
Σύμφωνα, τέλος, με τους Financial Times, στην πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» του χρέους, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αντιπροτείνουν «μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης - από τις 150 στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια - μαζί με το να δώσουν στην Ελλάδα τα κέρδη που είχε λάβει η ΕΚΤ από τα 55 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται στα 12-15 δισ. ευρώ».

Φαύλος κύκλος
Αποκαλυπτικό, πάντως, του φαύλου κύκλου (μέτρα - εκβιασμοί - δάνεια - μέτρα) στον οποίο έχουν εγκλωβίσει το λαό, είναι το γεγονός ότι στις 16 Νοέμβρη λήγει ένα ομόλογο ύψους 5 δισ. ευρώ που ανήκει στην ΕΚΤ και προγραμματιζόταν να πληρωθεί με τα λεφτά της δόσης από την τρόικα. Είναι ένα από τα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας γύρω στα 50 δισ. ευρώ, που η ΕΚΤ αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 25-35% της ονομαστικής τους αξίας.

Τώρα, η συγκυβέρνηση καλείται να το πληρώσει στο 100% της αξίας του, εξασφαλίζοντας στην ευρωτράπεζα κέρδη διπλάσια έως τετραπλάσια του ποσού που κατέβαλε. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», προωθείται η αναβολή της αποπληρωμής του συγκεκριμένου ομολόγου για ένα μήνα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί η πολιτική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Η εφημερίδα, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι εξαιτίας του ομολόγου της ΕΚΤ, η Ελλάδα σπρώχνεται στη χρεοκοπία.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται, αλλά και των ανταγωνισμών που μαίνονται και στο εσωτερικό της ΕΕ, είναι ότι το βρετανικό περιοδικό «Economist» παροτρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να διδαχτούν από το παρελθόν, υπογραμμίζοντας πως οι εξελίξεις παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τις υπερχρεωμένες χώρες της Λ. Αμερικής και της Αφρικής τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Στις χώρες αυτές, ισχυρίζεται το περιοδικό, υπήρχε «βαθιά ύφεση, διαρκής αύξηση του χρέους και κοινωνική αναταραχή» και «η πραγματική ανάκαμψη επήλθε μόνο μετά το "κούρεμα" του χρέους, ακόμη κι αυτού που κατείχε ο επίσημος τομέας». Οπως σημειώνει ο «Economist», η οικονομία της Ελλάδας δεν θα ανακάμψει αν δεν επέλθει μια νέα συμφωνία για επιπρόσθετη ανακούφιση από το βάρος του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου