Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Στρατιωτικός ήταν ο τόνος των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Νέμεθ Ζολτ: «Οι Ούγγροι της Ρουμανίας έχουν υποστεί μια συμβολική επίθεση, στην οποία πρέπει να απαντήσουν οι Ούγγροι της Ουγγαρίας», διακήρυξε βαρύγδουπα... 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ζήτησε μάλιστα από όλους τους Ούγγρους δημάρχους να υψώσουν στα δημαρχεία όλης της Ουγγαρίας την μπλε σημαία με τον ήλιο και το φεγγάρι των Σικούλων - μιας σχεδόν παντελώς άγνωστης στις υπόλοιπες χώρες ουγγρικής μειονότητας που ζει στο κέντρο της Ρουμανίας. Η μειονότητα αυτή αποτελεί νέα εστία έντασης στις ούτως ή άλλως ουδέποτε καλές σχέσεις Ουγγαρίας - Ρουμανίας.

Το Βουκουρέστι είναι υπεύθυνο για τη νέα επιδείνωση των σχέσεών του με τη Βουδαπέστη... 
 
Κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου νομάρχη στην περιοχή Κόβασνα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σίκουλοι, οι ρουμανικές αρχές θεώρησαν καλό να απομακρύνουν τη σημαία αυτών των ουγγρικής εθνικής προέλευσης Ρουμάνων πολιτών. Οπως θα περίμενε κανείς, αυτή η ενέργεια προκάλεσε θύελλα. «Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι Σίκουλος. Οι Ρουμάνοι πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε δεμένοι με τα εθνικά μας συναισθήματα και τα σύμβολά μας» δήλωσε με μετριοπάθεια ο Τάμας Σάντορ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Κόβασνα. Η ουγγρική κυβέρνηση όμως κλιμάκωσε την ένταση με τις προαναφερθείσες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Βουδαπέστης.

Το Βουκουρέστι μετέφερε την ένταση αμέσως στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, καθώς ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα να απαντήσει βίαια στον Ούγγρο υφυπουργό: «Δεν δεχόμαστε από άλλους να μας δίνουν μαθήματα για τον τρόπο που θα εφαρμόζουμε τους νόμους στη Ρουμανία. Πρόκειται για αυθάδεια», τόνισε στομφωδώς. Εβαλε μάλιστα τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν να καλέσει τον Ούγγρο πρεσβευτή στη ρουμανική πρωτεύουσα για να του καταστήσει σαφές και δια ζώσης ότι το Βουκουρέστι δεν δέχεται κουβέντα στα θέματα των ουγγρικών μειονοτήτων. Μετά τη συνάντηση αυτή, η Βουδαπέστη κλιμάκωσε τις προκλήσεις σε άκρως επικίνδυνο σημείο, απαράδεκτο από κάθε κράτος. Ο Ούγγρος πρεσβευτής βγήκε κατόπιν εντολής της ουγγρικής κυβέρνησης σε τηλεοπτικό κανάλι και απαίτησε την... αλλαγή του Συντάγματος της Ρουμανίας! Οι δηλώσεις του ήταν εξωφρενικές: «Οι μειονότητες αντιπροσωπεύουν το 20% του ρουμανικού πληθυσμού. Τα δικαιώματα των Σικούλων δεν έγιναν σεβαστά.
Υποστηρίζω την πολιτιστική και εδαφική (!) αυτονομία τους. Το πρώτο άρθρο του ρουμανικού Συντάγματος πρέπει να αλλάξει και να σημειώνει ότι το ρουμανικό κράτος είναι πολυεθνικό!» απάντησε.

Ευνόητη η οργή των Ρουμάνων. «Αν ο Ούγγρος πρεσβευτής ξεπερνά τις αρμοδιότητές του, θα του κλείσουμε όλες τις πόρτες» ανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας. Η αλήθεια είναι ότι η προκλητική στάση της ουγγρικής κυβέρνησης δεν είναι τόσο αδικαιολόγητη όσο μπορεί να υποθέσει κανείς από την αντίδρασή της σε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό. Η Ρουμανία αποσκοπεί όντως σε αναθεώρηση του Συντάγματός της, αλλά σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Μεταξύ των άλλων θέλει να περιορίσει τους 41 νομούς της χώρας σε μόλις 8 μεγάλες περιφέρειες, πράγμα που όταν υλοποιηθεί θα εκμηδενίσει τις δυνατότητες εκλογής εκπροσώπων της ουγγρικής μειονότητας ή την πολιτική επιρροή τους, όπου κατορθώνουν να εκλεγούν σε όργανα κατώτερης βαθμίδας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Και οι μεν Σίκουλοι μπορεί να είναι άγνωστοι εκτός Ουγγαρίας και Ρουμανίας, αλλά ακόμη και με βάση τα επίσημα ρουμανικά στοιχεία πάνω από 1.400.000 Ούγγροι ζουν στην περιοχή της Τρανσιλβανίας.

Καμιά κυβέρνηση δεν θα εγκατέλειπε στη μοίρα τους ενάμισι εκατομμύριο συμπατριώτες της που ζουν σε γειτονική χώρα. Πόσω μάλλον οι εθνικιστικές δεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, οι οποίες στα είκοσι και πλέον χρόνια μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ακολουθούν άκρως επιθετική πολιτική εναντίον της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και λιγότερο κατά της Σερβίας στα θέματα των μεγάλων ουγγρικών μειονοτήτων στις χώρες αυτές. Από το 2011 μάλιστα η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν δίνει αυτομάτως ουγγρικό διαβατήριο και δικαίωμα ψήφου στις ουγγρικές βουλευτικές εκλογές σε όλους τους πολίτες των ανωτέρω χωρών που έχουν ουγγρική καταγωγή. 

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έκανε μια διακήρυξη - βόμβα. «Θα χτίσουμε μια χώρα όπου δεν θα δουλεύουμε πια προς όφελος των ξένων» υπογράμμισε και συνέχισε: «Θα ενσωματώσουμε όλους τους Ούγγρους που ζουν στη λεκάνη των Καρπαθίων ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο!». Το μέλλον στις σχέσεις της Ουγγαρίας με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σερβία προβλέπεται ζοφερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου