Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ???

Ενώ συνεχίζεται ο καβγάς μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση, γύρω από την προσωπική κόντρα του Υπουργού Εργασίας με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ... 

Oυδείς ασχολείται με το γεγονός ότι, ενώ από 1/1/2011 είχε επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 2%, στους μισθούς όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, κλπ), δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα περισσότερα από τα τεράστια κονδύλια που μαζεύονται δεν πάνε τελικά για τον σκοπό που είχε προκαθορισθεί, αλλά χάνονται στη μαύρη τρύπα των δανειστών.

Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ! 

Αυτό προκύπτει με σαφήνεια, από απάντηση του Επίτροπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Πιο συγκεκριμένα... 


O Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, υπενθύμιζε ότι με το Νόμο 3986/2011 θεσπίστηκε η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας», η οποία «υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ».
Ο έλληνας ευρωβουλευτής, ζητούσε να μάθει «το ύψος των εσόδων του ελληνικού κράτους από την εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας κατά τα έτη 2011-12 και τι ποσό προϋπολογίζεται για το 2013», «το ποσό που διατέθηκε στην καταπολέμηση της ανεργίας από τα ποσά που συγκέντρωσε το κράτος, παρακρατώντας το 2% των εισοδημάτων των ανωτέρω προσώπων», αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «θα διασφαλιστεί ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας τιμά την ονομασία της».

Στην απάντησή του ο Όλι Ρεν, αφού αναφέρει ότι, για τα έτη 2011 και 2012 εισπράχθηκαν 861 εκατομμύρια ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, μόνο 302 εκατομμύρια εξ αυτών διατέθηκαν μαζί στον ΟΑΕΔ και το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), ποσοστό δηλαδή 35%!!! Το υπόλοιπο ποσό (559 εκατομμύρια), αντί να διατεθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας, που ήταν και ο σκοπός της επιβολής της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», διοχετεύθηκε σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων ήταν φυσικά και οι απαιτήσεις των δανειστών…

To πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν έχουν ως εξής:
28 Φεβρουαρίου 2013
E-002403-13
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:  Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας
Με την αιτιολογία την αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας στην Ελλάδα που μετά την εφαρμογή των Μνημονιακών πολιτικών έχει φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα για κράτος εν καιρώ ειρήνης, αφού η επίσημη ανεργία ανέρχεται σε περίπου 30% και περίπου 56% στους νέους, θεσπίστηκε με τον νόμο 3986/2011 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής» η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο «Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ».

Σημειώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2ο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τον Μάρτιο του 2012, έγραφε στο κεφάλαιο «Δημοσιονομική προσαρμογή και κοινωνική ισότητα» ότι «μια σειρά φορολογικών μέτρων έκανε το φορολογικό σύστημα πιο προοδευτικό. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2011, η Βουλή αποφάσισε την επιβολή μιας εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα».
Με κοινή απόφαση όμως των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας (ΦΕΚ 1853/11) «το ποσό της ανωτέρω εισφοράς αποτέλεσε έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού», εξομοιώθηκε δηλαδή με οποιονδήποτε άλλο φόρο, που προορίζεται να καλύψει από κοινωνικές ανάγκες μέχρι την εξόφληση των δανείων της Ελλάδας.
Ερωτάται η Επιτροπή: Μπορεί να με πληροφορήσει για το ύψος των εσόδων του ελληνικού κράτους από την εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας κατά τα έτη 2011-12 και τι ποσό προϋπολογίζεται για το 2013; Μπορεί να με ενημερώσει τι ποσό διατέθηκε στην καταπολέμηση της ανεργίας από τα ποσά που συγκέντρωσε το κράτος, παρακρατώντας το 2% των εισοδημάτων των ανωτέρω προσώπων; Πώς, δημοσιονομικά, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» τιμά την ονομασία της;

18 Απριλίου 2013

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής
Συνολικά το μέτρο αυτό απέδωσε το ποσό των 423 εκατ. ευρώ το 2011 και των 438 εκατ. το 2012. Το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό του 2012 (438 εκατ. ευρώ) προβλέπεται και για τα επόμενα έτη. Από τα ανωτέρω ποσά, 289 εκατ. ευρώ το 2011 και 270 εκατ. ευρώ το 2012 εισπράχθηκαν από το δημόσιο ως έσοδα ενώ παράλληλα 134 εκατ. ευρώ το 2011 και 168 εκατ. ευρώ το 2012 εισπράχθηκαν από το ΤΠΔΥ (ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων) και τον ΟΑΕΔ. Η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για το κατά πόσο τα κεφάλαια αυτά προορίζονταν συγκεκριμένα για ειδικά προγράμματα με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Εφόσον οι εν λόγω εισφορές αλληλεγγύης καταγράφονται ως έσοδα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού και του ΟΑΕΔ στον τομέα των παροχών ανεργίας.

24/04/2013                                                                                          Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου