Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΣΕΡΝΑΕΦ???

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μετά την σύλληψη του δεύτερου φερόμενου ως βομβιστή της Βοστώνης, σχολίασε ότι «πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», την ώρα που τα αμερικανικά και τα ρωσικά ΜΜΕ τα οποία έχουν επιδοθεί στην δημιουργία κλίματος... 

Από την μια πλευρά, οι Αμερικανοί αναζητούν σύνδεση του μεγαλύτερου αδερφού, Ταμερλάν Τσαρναέφ, με εξτρεμιστές του Ισλάμ. Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι επιμένουν ότι ο Τσετσένος δεν ήταν θρησκόληπτος. Ταυτόχρονα, αναλυτές παρατηρούν «αλλαγή λεξιλογίου» των μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τους Τσετσένους, ενώ αμερικανοί γερουσιαστές μιλούν ακόμη και για ελλιπή νομοθεσία. 

Τα πρότυπα και η «γνώση» «Ο Ταμερλάν ταιριάζει καλύτερα στα πρότυπα του δυσαρεστημένου τρομοκράτη. Ήταν σχεδόν ενήλικος όταν έφτασε σε αυτή την χώρα προερχόμενος από μια ρωσική μουσουλμανική επαρχία στην κεντρική Ασία. Δεν είχε Αμερικανούς φίλους και... 


Είχε απορρίψει την ανηθικότητα της αμερικανικής κοινωνίας. Αντιθέτως, ενέκρινε το Ισλάμ. Βρισκόταν σε ένα προβληματικό γάμο έχοντας σταματήσει το σχολείο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε συνδεθεί με ιστότοπους ακραίας μουσουλμανικής ιδεολογίας. Είχε ταξιδέψει στην Τσετσενία και στο Νταγκεστάν όπου θα μπορούσε κάλλιστα να έχει συναντηθεί και εκπαιδευτεί από τρομοκρατικές ομάδες», γράφουν οι Times του Λος Άντζελες παρουσιάζοντας ένα σενάριο για τον ένα εκ των δυο αδερφών Τσαρναέφ.

Το δίκτυο NBC έρχεται να πρωτοστατήσει στα αμερικανικά μέσα που αναζητούν την σύνδεση των Τσαρναέφ με εξτρεμιστές του Ισλάμ. Θέτει ήδη ερωτήματα, μάλιστα, για το εάν πρόκειται για βομβιστή που δρούσε μόνος του ή για οργανωμένο δίκτυο τρομοκρατίας. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «ο Τσαρναέφ είχε επισκεφθεί 6 φορές έναν εξτρεμιστή του Ισλάμ σε ένα τζαμί στο Νταγκεστάν στην Ρωσία».

Ο Τσετσένος δεν ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων της οικογενείας Τσαρναέφ, καταγόταν από το Κιργιζισταν, μια περιοχή όπου είχαν εξωθηθεί οι Τσετσένοι από τον Στάλιν, ενώ μόλις το 2002 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Το FBI, μάλιστα, έχει παραδεχθεί ότι το 2011 είχε ανακρίνει τον Ταμερλάν Τσαρναέφ όταν η Ρωσία είχε επιστήσει την προσοχή γύρω από τον Τσετσένο αναφορικά με τις επαφές που είχε με ακραίους ισλαμιστές, αλλά δεν βρήκε τίποτα το «μεμπτό».
 
Αντίλογος
«Ο Ταμερλάνος δεν ήταν φανατικός θρήσκος». Με αυτόν τον τίτλο άρθρο για τον Τσετσένο φιγουράρει στην πρώτη σελίδα του ρωσικού δικτύου RT. Πρόκειται για την δήλωση της θείας του νεκρού Τσετσένου, Πατιματ Σουλεϊμάνοβα, η οποία συμπλήρωσε ότι «εκείνος ήταν περίεργος για τα θρησκευτικά ζητήματα και για το Ισλάμ αλλά δεν θα γινόταν ποτέ εξτρεμιστής».
Η συνέντευξη της θείας των αδερφών Τσαρναέφ παρουσιάζει τους δυο νέους ανίκανους να προξενήσουν κακό σε άλλους και να σέβονται τους ηλικιωμένους.

Το ρωσικό μέσο, μάλιστα, είχε μιλήσει με την μητέρα των δυο αδερφών, Ζουμπεϊντα Τσαρναέβα, πριν σκοτωθεί ο ένας και συλληφθεί ο άλλος. Η ίδια φέρεται να είπε ότι η οικογένειά της ήταν υπό διαρκή παρακολούθηση του FBI για χρόνια. «Τον έλεγχαν. Έλεγχαν κάθε του βήμα. Και τώρα λένε ότι είναι τρομοκράτης. Τα παιδιά μου είναι αθώα. Αν το είχαν κάνει θα το έλεγαν σε έμενα».

Η κάλυψη της ειδησεογραφίας γύρω από τους βομβιστές της Βοστώνης καλύπτεται με μετριοπάθεια και με στοιχεία επικριτικά για τα αμερικανικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «ετυμηγορία των ΜΜΕ για τους αδερφούς Τσαρναέφ την ώρα που επισήμως δεν μπορεί να υποστηριχθεί η ενοχή τους». Μάλιστα, σχολιάζεται ότι ήταν άνευ προηγουμένου το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές αρχές για να πιάσουν τους δυο Τσετσένους.
 
Αλήθειες & Ψέματα Διεθνολόγοι με τους οποίους επικοινώνησε το tvxs.gr ανέφεραν ότι τα στοιχεία είναι πολύ συγκεχυμένα για να μπορέσει να εξαχθεί κάποια σίγουρη εκτίμηση, εκδηλώνοντας την ίδια στιγμή τον φόβο ότι μπορεί να αποκαλυφθεί μια κατάσταση τελείως διαφορετική από την εικόνα που μέχρι στιγμής αρχίζει να σχηματίζεται, επιφυλασσόμενοι ακόμη και για την εγκυρότητα των ειδήσεων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
 
Πόλεμος των λέξεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έρικ Ντράιτσερ, γεωπολιτικός αναλυτής από την Νέα Υόρκη, επισημαίνει με άρθρο του στο RT, το οποίο έχει τίτλο «ο πόλεμος των λέξεων», ότι στα αμερικανικά ΜΜΕ έχει επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες ένα διαφορετικό λεξιλόγιο αναφορικά με τους Τσετσένους ισλαμιστές. «Πλέον δεν αναφέρονται σαν αντάρτες και πολεμιστές της ειρήνης. Στα επικρατούντα ΜΜΕ γράφονται άρθρα απεναντίας τα οποία κάνουν λόγο για απειλή πολεμιστών της τζιχάντ από περιοχές όπως η Τσετσενία όπου οι επιθέσεις αυτοκτονίας, τα αιματοκυλίσματα και οι ομηρίες είναι ρουτίνα», γράφει ο Ντράισερ, σχολιάζοντας ότι τον περασμένο χρόνο Φιναλνδοί εισαγγελείς είχαν αποκαλύψει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτούσε ευθέως την πιο πολλά υποσχόμενη ιστοσελίδα Τσετσένων εξτρεμιστών, την Kavkaz Center.
 
«Πίσω στον χρόνο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι μουτζαχεντίν, η Αλ Κάιντα, περιγράφονταν ως πολεμιστές για την ειρήνη απέναντι στην Σοβιετική Ένωση. Όταν, όμως, έστρεψαν την αιχμή του δόρατός τους απέναντι στις ΗΠΑ μετονομάστηκαν σε τρομοκράτες», προσθέτει ο αναλυτής.
 
Συζήτηση ή κατευθυντήριες;
Αμέσως μετά την επίθεση γερουσιαστές των ΗΠΑ βγήκαν αμέσως για να καταδικάσουν την αποτυχία του FBI, αφήνοντας την ιδέα ότι ίσως επιδιώκεται πλέον μια «αυστηριοποίηση» των ελεγκτικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα, οι γερουσιαστές  κάλεσαν την υπηρεσία σε εξηγήσεις για την αποτυχία να παρακολουθεί στενά την απειλή του Τσετσένου Τσερναέφ, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο και για ελλιπή νομοθεσία.

Ο Μάικλ ΜακΚώλ, πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για την Εσωτερική Ασφάλεια, τόνισε μιλώντας στο CNN, μετά την επίθεση στην Βοστώνη,  ότι το FBI πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί απέτυχε να παρακολουθεί στενά τον Τσαρναέφ μετά την ανάκριση του 2011, ειδικά αφού είχε επισκεφθεί τους δικούς του στο Νταγκεστάν, «ένα μέρος γνωστό ότι έχει εγκαταστάσεις εκπαίδευσης ισλαμιστών εξτρεμιστών».
 
«Εάν τον είχαν στο ραντάρ τους και μετά τον άφησαν να φύγει, εάν ήταν στο ραντάρ των Ρώσων γιατί δεν χτυπούσε καμπανάκι στα τελωνεία», ρωτά ο ΜακΚώλ δηλώνοντας σίγουρος ότι σε ένα από τα ταξίδια του ο Τσαρναέφ έγινε εξτρεμιστής.
 
«Γνωρίζω ότι αυτή είναι η πέμπτη περίπτωση που το FBI έχει αποτύχει να σταματήσει κάποιον», δηλώνει, στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο Πίτερ Κίνγκ γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, προεδρεύων την Επιτροπή της Γερουσίας για την Αντιτρομοκρατία, αναφέροντας ως παράδειγμα τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε πυρήνας της Αλ Κάιντα στο Τέξας το 2009 και κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών με 13 νεκρούς. «Γνωρίζουν για αυτούς, τους αφήνουν και δεν τους προσέχουν. Στην συνέχεια εκείνοι πηγαίνουν και σκοτώνουν ανθρώπους», προσθέτει ο Γερουσιαστής.

Η γερουσιαστής, Λίντσεϋ Γκράχαμ, ανέφερε ότι «το FΒΙ πρέπει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν θες να χάσεις από το βλέμμα σου Ή υπηρεσία έχασε από τον έλεγχο πολλά πράγματα ή η νομοθεσία μας δεν είναι αρκετή για να του επιτρέψει να παρέμβει με ηχηρό τρόπο. Είμαστε σε πόλεμο με εξτρεμιστές του Ισλάμ και πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι μας».


Σημείωση "Ε.Φ"
Καλά όλα τούτα αλλά θα πρέπει να θυμίσουμε πως όλοι τούτοι οι αναλυτές, κατά κανόνα ξεχνούν το σημαντικότερο. Και το σημαντικότερο είναι πως πίσω από την "τεχνική" της έρευνας και τα ερωτηματικά των αφελών, εκείνο που παραμένει επιμελώς κρυμένο είναι οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί του ισχυρού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που κινεί παρασκηνιακά τα νήματα της εκάστοτε Αμερικανικής πολιτικής εξουσίας, και φυσικά η ανομολόγητη δράση των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που εκ των πραγμάτων αναγορεύονται σε καθοριστικό παράγοντα για εφιαλτικές εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, και υποτάσσονται πλήρως σ αυτούς τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου