Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ο ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

O πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει την άμεση αντικατάσταση του ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, δεδομένου ότι παραβιάζει ρητές πρόνοιες ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού...

του Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με συμβούλους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλεί με τις πράξεις και τις κινήσεις του, καθώς εκμεταλλεύεται την τραγικη οικονομική κατάσταση της Κύπρου για να επιβάλει λύση που θα παραδίδει το νησί στην επιρροή της Τουρκίας. Εκμεταλλεύεται επίσης το γεγονός ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε με πάθος το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.

Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη και προκλητική τη συμπεριφορά του Ειδικού Συμβούλου του κ. Μπαν κι Μουν και πρόσθεσε ότι... 


Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ντάουνερ , προφανώς αποθρασυνθείς από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, προβαίνει σε απροκάλυπτες ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και εξίσωσης του με την μοναδική οντότητα που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ δηλαδή το νόμιμο Κυπριακό κράτος.

Πρώτον «συναντήθηκε με τον ψευδουπουργό εξωτερικών την ίδια μέρα που συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας».

Δεύτερον, επιχείρησε να πραγματοποιήσει συνάντηση των πρεσβευτών των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην κατεχόμενη Λευκωσία, προσθέτοντας πως οι προκλήσεις του Α. Ντάουνερ δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να τερματίσει τη σιωπή της. Είναι προφανές συνέχισε ότι η ανοχή οδηγεί σε πλήρη αποθράσυνση και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει την συμπεριφορά Ντάουνερ στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Κυβέρνηση προέβη σε αυστηρό διάβημα σε σχέση με τη συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών στα κατεχόμενα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αποκλείονται ενέργειες ενδεχόμενης εξίσωσης θεσμών του νομίμου κράτους με εκπροσώπους της παράνομης αποσχιστικής οντότητας.
“Αναφορικά με τη συνάντηση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών στα κατεχόμενα, η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε προληπτικό και εν συνεχεία σε αυστηρό διάβημα για την εν λόγω συνάντηση” αναφέρεται.

Εξάλλου, αναφορικά με δημοσιεύματα στον Τύπο για το διορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, σημειώνεται ότι ο χρόνος διορισμού του διαπραγματευτή για το Κυπριακό βρίσκεται στην απόλυτη δικαιοδοσία και ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας.
“Οπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο διορισμός αυτός θα γίνει μετά από διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο”, αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Εξάλλου, την αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ζητά και το Ευρωπαϊκό Κόμμα το οποίο αναφέρει ότι «δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε τις προκλήσεις του αλλά ούτε και τον ίδιο και επιβάλλεται να αντιδράσουμε αμέσως και να ζητήσουμε την αντικατάσταση του διότι έχασε προ πολλού την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητά του στο Κυπριακό».

Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι «αυτό που προκαλεί ιδιαίτερα, είναι οι τελευταίες ενέργειες Ντάουνερ τόσο να εξισώσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών στο ψευδοκράτος όσο και η προσπάθεια του ο τελευταίος να συναντηθεί με όλους τους πρέσβεις στην Κύπρο των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Όσο ο κ. Ντάουνερ προσπαθεί με τις ενέργειες του να υποβαθμίσει τις κατοχικές πραγματικότητες στην Κύπρο, τόσο θα απομακρυνόμαστε από τη λύση που θα φέρει την ελευθερία, την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο στην Κύπρο», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Προσθέτει ότι «αυτό οφείλει να το προσέξει και να το αξιολογήσει η Κυβέρνηση γιατί συνδέεται άμεσα τόσο με την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα του Αυστραλού διπλωμάτη όσο και με την επιτυχία μιας μελλοντικής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό».
Ο Βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Αριστος Μαλαός, είπε σήμερα πως το Κίνημα του θεωρεί τις πρόσφατες κινήσεις Ντάουνερ ως ενδεικτικές των προθέσεων των Τούρκων και των ισχυρών τους συμμάχων.

“Η προσπάθεια που κατέβαλε για συνάντηση όλων των πρεσβευτών των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον ψευδουπουργό εξωτερικών στα κατεχόμενα και η απαίτηση του Ντάουνερ να διοριστεί Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής τροχοδρομούν μία πορεία που θα μας φέρει πολύ σύντομα ενώπιον ασφυκτικών πιέσεων για λύση του Κυπριακού που θα ικανοποιεί τους στόχους της Τουρκίας”, σημείωσε.
Λυπούμαστε, συνέχισε, που η Κυβέρνηση αντιδρά χλιαρά και υποτονικά στις επικίνδυνες κινήσεις Ντάουνερ αφήνοντας χώρο για ανάπτυξη σεναρίων αποδοχής των τουρκικών σχεδιασμών.

“Ως Κίνημα Οικολόγων, ως Κίνημα αρχών και αξιών, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας λαός γονατισμένος από την οικονομική κρίση, ένας λαός που σύρθηκε στην οικονομική εξαθλίωση και στην πενία, αντί να βοηθηθεί θα τιμωρηθεί με την επιβολή μιας άδικης διευθέτησης του Κυπριακού που θα συνεπάγεται την μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συναινέσουμε σε μια τέτοια καταστροφική πορεία”, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου