Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ - ΔΩΣΤΑ ΜΑΣ ΒΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνει στην πράξη ο πολυδιαφημισμένος "νομικός μας πολιτισμός"??? Έχετε συνειδητοποιήσει γιατί οι πρωταίτιοι της καταστροφής του τόπου - όλοι εκείνοι δηλαδή που διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις του κράτους - δε συνεχίζουν μονάχα να κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά μοστράρουν "άσπιλοι και αμόλυντοι" φορώντας τη μάσκα του "σωτήρα" και κουνώντας το δάκτυλο στην Ελληνική κοινωνία???...

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί αν και το Σύνταγμα αυτής της χώρας, κατέστη κουρελόχαρτο από τους ελεεινούς πολιτικούς της διαχειριστές, ουδέποτε οι δράστες αυτού του βιασμού αππεκτησαν ονοματεπώνυμο???

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στη χώρα καταλύθηκε ακόμη και αυτή η κουτσουρεμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, και το νομοθετικό έργο ασκείται... 


Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κανείς δε μιλά και κανένας θεσμικός παράγοντας δεν εναντιώνεται σ αυτό το αίσχος???

Αν αναρωτηθήκατε για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τόσα άλλα ων ουκ έστι αριθμός, τότε δείτε το σκεφτικό άλλης μια γνωμοδότησης του ΣτΕ, και τότε θα απαντήσετε με ασφάλεια σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα... 
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την έκτακτη εισφορά του 2009... 

Συνταγματική, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ, το 2009 και υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Φ. Αρναούτογλου και εισήγηση, ο σύμβουλος Επικρατείας, Ι. Γράβαρης) με ισχυρή πλειοψηφία έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί με τον νόμο 3758/2009 δεν προσκρούει στο Σύνταγμα (άρθρα 78 και 4), ούτε όμως τίθεται θέμα αναδρομικής φορολόγησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με την υπ΄ αριθ. 1685/2013 απόφασή τους, επισημαίνουν ότι η επίμαχη έκτακτη εισφορά του 2009 δεν έχει τον χαρακτήρα αναδρομικής φορολόγησης, έτσι ώστε να προσκρούει στις συνταγματικές απαγορεύσεις του άρθρου 78 του Συντάγματος. Και αυτό, γιατί απλώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δικαστική απόφαση, όταν ανέκυψε η έκτακτη δημοσιονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης και επιβλήθηκε η επίμαχη έκτακτη εισφορά, «δεν είχε καν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» του οικονομικού έτους 2009 και «εύλογα, θεωρήθηκαν από το νομοθέτη» ως τα πλέον πρόσφατα ασφαλή στοιχεία διαγνώσεων της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, προκειμένου να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά, οι αμέσως προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις».

Ακόμη, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, η επιβολή της επίμαχης έκτακτης εισφοράς δεν είναι αντισυνταγματική εκ μόνου του λόγου ότι δεν υπήρχε κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή σχετική εγγραφή στον οικείο τακτικό προϋπολογισμό, ούτε όμως προσκρούει και στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας η μη υπαγωγή στην επίμαχη εισφορά των νομικών προσώπων.

Επίσης, οι δικαστές χαρακτηρίζουν συνταγματικά ανεκτό το προβλεπόμενο (από τον νόμο που επέβαλε την έκτακτη εισφορά) σύστημα καθορισμού του ύψους της επίμαχης έκτακτης εισφοράς ανά κλιμάκιο εισοδήματος, «με το ποσό της εισφοράς να αυξάνει κατά τη μετάβαση από χαμηλότερο σε υψηλότερο κλιμάκιο».

Εξάλλου, νόμιμο έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας το γεγονός ότι επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά και στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, ενώ δεν δέχθηκαν τον ισχυρισμό του φορολογούμενου ότι παραβιάστηκε το άρθρο 20 του Συντάγματος που προβλέπει ότι, πριν την επιβολή διοικητικού μέτρου (όπως είναι η έκτακτη εισφορά), έπρεπε να κληθεί σε ακρόαση και στην προκειμένη περίπτωση από τον υπεύθυνο της ΔΟΥ.

Στη Δικαιοσύνη, έχει προσφύγει φορολογούμενος ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της ΔΥΟ Ψυχικού, με το οποίο καταλογίστηκε, σε βάρος του, έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, υπολογισθείσα στα δηλωθέντα, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 (χρήσης 2007) εισοδήματα, που ανήλθαν σε 377.637,69 ευρώ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 18440/2009 απόφασή του (πρωτοδίκης, η Αγλαΐα Δημητροπούλου), έκρινε ότι με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 78 «θεσπίζεται γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής πέραν του προηγούμενου έτους οποιουδήποτε δυσμενέστερου των ισχυόντων οικονομικού μέτρου, ανεξαρτήτως του είδους αυτού ή της προσωρινότητας της επιβολής του» και προσθέτει ότι «το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν συνιστά λόγο καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων», όπως είναι αυτών που απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων.

Αντίθετα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Γ. Μπαλάτσο, εισηγήτρια την Αδαμαντία Παπασταμοπούλου και μέλος τη Μαρία Σούκα, έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι συνταγματική (δεν προσκρούει στο άρθρο 78 του Συντάγματος) και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο, στην απόφασή του, υπογραμμίζει ότι η έκτακτη εισφορά «δεν αποτελεί φόρο, αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων φυσικών προσώπων, κλιμακούμενη ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων σ' αυτήν προσώπων, χωρίς να παραβιάζεται η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος αρχή της φορολογικής ισότητας».

Τέλος, ακολούθησε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματική την επιβολή της επίμαχης εισφοράς.

Καταπληκτικός συλλογισμός??? Αυτή λοιπόν είναι η δικαστική μας εξουσία... Μ αυτό το σκεφτικό δικάζουν και αποφαίνονται -τυπικά - στο όνομα του Ελληνικού λαού...
Αξιος ο μισθός και τα αναδρομικά τους... 
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου