Να «γκριζάρει» και πάλι
ελληνικά νησίδες και νησιά στο Αιγαίο επιχειρεί η Άγκυρα,με τον
Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να θέτει εμμέσως θέμα κυριαρχίας σε σειρά
νησιών όπως οι Οινούσσες, η οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το
Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος, η Ψέριμος και άλλα!...
του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Αβαντάροντας στην ουσία εθνικιστές βουλευτές που χρησιμοποίησαν ακραία και υβριστική γλώσσα κατά της Ελλάδας, ο κ Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε στην Βουλή ότι υπάρχουν θέματα ερμηνείας των συνθηκών που σχετίζονται με τα νησιά επειδή δεν έχουν καθοριστεί τα σύνορα με την Ελλάδα και ότι αυτός είναι ένας απ' τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει διάλογος με την Ελλάδα . Μόλις 10 ημέρες αφότου σημειώθηκαν...
Οι τελευταίες πτήσεις τουρκικών μαχητικών F-4 και F-16 πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, ο κ. Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ , κ. Λουτφού Τουρκκάν, εμμέσως πλην σαφώς επανέλαβε το πάγιο επιχείρημα της Αγκυρας περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων- θέμα που έχουν ξαναβάλει συνάδελφοί του του κόμματος ΜΗΡ αλλά και του CHP.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Deniz Haber, βουλευτής Κοτζαελί του ΜΗΡ, κ. Λουτφού Τουρκκάν, προ ημερών, επέδωσε επερώτηση με το αίτημα αυτή να απαντηθεί από τον Τούρκο Υπ Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου. Ο κ. Τουρκκάν υποστήριξε με ακραία γλώσσα ότι παρόλο που ο Αταρτούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν τους Έλληνες στρατιώτες, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια οι Έλληνες στρατιώτες άρχισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο και συμπλήρωσε θρασύτατα τα ψεύδη και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του υποστηρίζοντας : «Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε αρκετά ο αριθμός των νησιών μας στο Αιγαίο που καταλαμβάνει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα απέστειλε στρατιώτες και ύψωσε σημαία σε νησιά του Αιγαίου όπως η Οινούσσες, η Φίμενα, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος, η Ψέριμος, το Γυαλί, η Λέβιθα και η Κίναρος (σ.σ. οι ονομασίες των νησιών στο κείμενο της ιστοσελίδας αναφέρονται στην τουρκική γλώσσα). Εδώ και χρόνια - συνέχισε - φωνάζουμε αλλά δεν σημειώνεται καμία εξέλιξη υπέρ της Τουρκίας. Ειδικότερα, στις Οινούσες, όπου κυματίζει η Ελληνική σημαία και ηχούν από τις εκκλησίες οι καμπάνες, δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος και δεν ακούγεται ο ήχος του εζανίου»!!!
Και με την ίδια εμπρηστική γλώσσα συνέχισε στην ερώτησή του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων : «Στα αναφερόμενα νησιά του Αιγαίου είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα απέστειλε στρατιώτες και ανέβασε σημαία, εάν είναι αλήθεια γιατί επετράπη αυτό; Πότε στα αναφερόμενα νησιά θα κατεβεί η ελληνική και πότε θα κυματίσει η τουρκική ; Με ποια βάση καθορίστηκε το καθεστώς των νησιών αυτών; Είναι νόμιμη η κατάληψη της Ελλάδος στα νησιά αυτά; Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι ειδικά στις Οινούσες δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος και δεν ακούγεται ο ήχος του εζανίου; Παραμείναμε σιωπηλοί στην κατάληψη των νησιών αυτών για να εξασφαλίσουμε μόνο ημέρα διαπραγματεύσεων από την ΕΕ; Αυτό δεν έχει την έννοια ότι δώσαμε πεσκέσι τα πάτρια εδάφη; Η κυβέρνησή μας, η οποία προσπαθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα της Συρίας, σκέφτεται κανένα σχέδιο αναφορικά με το θέμα την κατάληψης των νησιών;».
Να θυμίσουμε εδώ ότι άλλος συνάδελφός του προ 1,5 έτους είχε κάνει αντίστοιχη ερώτηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εγκαλώντας τον για το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές ζητούν επίδειξη διαβατηρίου από τους τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται το Αγαθονήσι!!!
Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου απαντώντας στην επερώτηση, επιχείρησε να <<χτίσει>> με ανεδαφικά επιχειρήματα τις θέσεις του και υποστήριξε ότι μεταξύ των δύο χωρών ΄δήθεν υπάρχει στο Αιγαίο σειρά αλληλένδετων προβλημάτων συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που έχουν καθοριστεί με μία διεθνή συμφωνία ισχύουσα στο Αιγαίο και συνέχισε ως εξής:
«Τα βασικά έγγραφα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και το καθεστώς αφοπλισμού τους είναι η συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και η συμφωνία ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν διάφορες λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών αυτών. Υπό την έννοια αυτή, πρόκειται για ένα νομικό θέμα που έχει σχέση με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων στις δύο συμφωνίες. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα, αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος.
Η επίσημη στάση της Ελλάδος στο θέμα αυτό είναι προς την κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Όμως η στάση της χώρας μας είναι προς την κατεύθυνση ότι το θέμα (των νησιών) αποτελεί ένα κομμάτι των ζητημάτων του Αιγαίου. Ως γνωστό, τα θέματα του Αιγαίου συζητούνται με τη χώρα αυτή στο πλαίσιο των διαύλων του ισχύοντος διαλόγου με όλες τις πλευρές. Η χώρα μας επιθυμεί την εξεύρεση λύσης σε όλα αυτά τα προβλήματα σύμφωνα με την ευθυδικία και επιδεικνύοντας προσοχή για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Η πολιτική που ακολουθείται για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου είναι μια κρατική πολιτική που υιοθετήθηκε όχι μόνο από την κυβέρνηση μας, αλλά από την πρώτη στιγμή που προέκυψαν τα προβλήματα αυτά και η οποία φέρει έναν υπερκομματικό χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του Αιγαίου θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης και οι ενέργειές μας στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση μαζί με όλους τους κρατικούς θεσμούς. Οι απόψεις της χώρας μας αναφορικά με όλα τα θέματα του Αιγαίου και την επίλυση αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των νησιών, έχουν αναφερθεί την κοινή γνώμη με διάφορες ανακοινώσεις του Υπουργείου μας από το 1996 μέχρι σήμερα».
Να θυμίσουμε ότι η τακτική αμφισβήτησης από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας σειρας νησίδων της περιοχής - άλλοτε 31, άλλοτε, 100 και άλλοτε ακόμα παραπάνω - δεν είναι νέα, ενώ είχε προκύψει και από σειρά τηλεγραφημάτων του Wikileaks που είχαν δημοσιεύσει παλιότερα «ΤΑ ΝΕΑ». Στα τηλεγραφήματα ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανιζόταν από το 2009 να βάζει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στην ίδια κατηγορία με τα Ιμια, Σε προαναφερθείσα ερώτηση πέρυσι και επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία ποτέ δεν εγκατέλειψε το θέμα των γκρίζων ζωνών, υποστήριξε ότι «υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το σε ποιον ανήκουν ορισμένα νησάκια». Μάλιστα, όταν ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος ισχυρίστηκε τότε ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι είναι ...τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει σε παρόμοπιο τρόπο με τον τωρινό πως «για ορισμένες νησίδες και βραχονησίδες υπάρχει σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας, και η Τουρκία επιθυμεί λύση γι' αυτά». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση γι' αυτά τα ζητήματα.
Η ελληνική θέση Όπως προείπαμε το μοτίβο είναι ίδιο είτε το εγείρει το ''Δημοκρατικό Κόμμα'' (DP) είτε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP - που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση): Με δύο λόγια υποστηρίζουν - με ερωτήσεις προς την Βουλή ή δηλώσεις - ότι διαφορα νησιά δήθεν τα οικειοποιήθηκε η Ελλάδα διότι δεν αναφέρονται, λέει, ονομαστικά στις συνθήκες της Λοζάνης. Δηλαδή,''ξεχνώντας'' ότι τo άρθρo 12 της Συvθήκης αναφέρει ότι η Ελλάδα απoκτά τηv κυριαρχία όλωv τωv vήσωv τoυ Αvατoλικoύ Αιγαίoυ εκτός της ‘Ιμβρoυ, Tεvέδoυ και ότι στo άρθρo 16 η Toυρκία π α ρ α ι τ ε ί τ α ι από oπoιαδήπoτε αξίωση από τα παραπάvω vησιά και κατά συvέπεια δεv επιτρέπεται καμμιά αμφισβήτηση από καvέvα της εθvικής κυριαρχίας της Eλλάδας επί τωv vήσωv τoυ Αιγαίoυ.
"Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο". Τη θέση αυτή της Ελλάδας είχε εκφράσει και σε άλλη πανομοιότυπη αμφισβήτηση από τουρκικούς κύκλους της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Καλό είναι βέβαια να επαναλαμβάνεται με κάθε αφορμή.--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου