Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των Ισπανών πολιτών για τον, συνεχώς αυξανόμενο, αριθμό εξώσεων. Ως αντίδραση, πλέον, χρησιμοποιούν την τακτική της δημόσιας κατακραυγής, ενάντια στους πολιτικούς που αρνούνται να αναθεωρήσουν το νόμο για τις υποθήκες, αναφέρει η γαλλική Liberation...

Μιά τέτοια πρόσφατη διαμαρτυρία διοργανώθηκε με μεγάλη μυστικότητα στο σταθμό του μετρό, Ατότσα της Μαδρίτης. Εκεί άρχισαν να μαζεύονται αγανακτισμένοι πολίτες περίπου στις 7:00 πμ, εφοδιασμένοι με σφυρίχτρες και ντουντούκες, περιμένοντας τα μέλη του κοινοβουλίου που επρόκειτο να παρευρεθούν σε ολομέλεια της Βουλής. Ο καθένας κρατούσε δύο χάρτινα πλακάτ, ένα πράσινο για το πάγωμα των εξώσεων που έγραφε «Ναι, είναι εφικτό» και ένα κόκκινο για τους πολιτικούς που έγραφε «Αλλά αυτοί δε θέλουν».  Κατά τις 9 πμ, όταν και αρχίσαν να έρχονται τα τρένα που μετέφεραν τους πολιτικούς...


Αρχισαν να φωνάζουν το σύνθημα: «Ακυρώστε τα χρέη και δώστε στέγη στους πολίτες, στους οποίους έχει γίνει έξωση». Καθώς πλησιάζαν οι βουλευτές, τόσο μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών μαζεύτηκε γύρω τους για να τους προστατέψει από την οργή των διαδηλωτών.

Αυτή η ειρηνική τακτική, ονομάστηκε «ξεμπρόστιασμα» στην Αργεντινή, όπου και εφαρμόστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1990 ενάντια σε δημόσια πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην στρατιωτική ύφεση της περιόδου 1976-1983, κυρίως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έξω από τα σπίτια ή τα γραφεία τους, σύμφωνα με τη Liberation.

Στην Ισπανία άρχισε να εφαρμόζεται όταν η αγανάκτηση, ύστερα από 4 χρόνια αγώνων ενάντια στις εξώσεις, έφτασε στο απροχώρητο. Οι αριθμός των πολιτών που χάνουν τα σπίτια τους, αδυνατώντας να πληρώσουν την υποθήκη αυξάνεται καθημερινά. Συγκεκριμένα, γίνονται 510 εξώσεις κάθε μέρα από την αρχή του 2013, ενώ η οργή απέναντι στους πολιτικούς εκτοξεύεται αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το 26% αυτών των ανθρώπων είναι άνεργοι.

Οι εκδηλώσεις αγανάκτησης συνεχώς αυξάνονται. Οι ακτιβιστές ακολουθούν παντού τους βουλευτές και με διαρκείς αποδοκιμασίες προσπαθούν να τους υπενθυμίσουν το δημοκρατικό τους καθήκον,  τονίζει στο άρθρο της η Liberation.

Σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας των ακτιβιστών αποτελεί και η συλλογή υπογραφών. Το 1,4 εκ. υπογραφές που έχουν μαζευτεί μέσα σε 3 χρόνια επέτρεψε στους διαμαρτυρόμενους να καταθέσουν μια νομοθετική πρωτοβουλία με τρία βασικά αιτήματα. Αυτά είναι: η στάση των εξώσεων, η διαγραφή των οφειλών των πολιτών που έχουν ήδη εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και τέλος, η παροχή στέγης σε αυτούς τους ανθρώπους. Η τακτική του ξεσκεπάσματος έχει στόχο να αναγκάσει τα μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού, άλλωστε, είναι οι μόνοι που αντιτίθενται σε αυτό.

Απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: «Η παρενόχληση των πολιτικών είναι αντιδημοκρατική». Ο Ραχόι, παρότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αρνείται να λάβει υπόψη τις διαμαρτυρίες των πολιτών, χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις τους «ριψοκίνδυνες», σε συνδυασμό με την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η κοινή γνώμη όμως είναι στο πλευρό των ακτιβιστών. Το 85% των Ισπανών δήλωσε την υποστήριξή του στα αιτήματα των ακτιβιστών, όπως απέδειξε έρευνα που διεξάχθηκε μέσα στο Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το νόμο, που βρίσκεται σε ισχύ από το 1909, και επιτρέπει την άμεση έξωση των πολιτών από τα σπίτια τους, ενώ παράλληλα εμποδίζει κάθε πιθανή ενέργεια αντίδρασής τους.

Επιπρόσθετα, στις 14 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε έναν Ισπανό που εκδιώχθηκε από το σπίτι του, ανοίγοντας με αυτή την απόφαση νέες δρόμους στην προσπάθεια των Ισπανών για την καταπολέμηση των εξώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου