Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΚΘΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΗΘΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Α(υ)ΝΑΝΙΣΜΕΝΟΣ

Ο γαμπρός του κίνησε πολλά εκατ. λίγο πριν το Eurogroup και το κούρεμα των καταθέσεων... 

Πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προκύπτει μετά από τη δημοσίευση από την εφημερίδα «Χαραυγή» τραπεζικού εγγράφου, βάσει του οποίου η εταιρεία «A. Loutsios & Sons Ltd» (του γαμπρού του Ν. Αναστασιάδη) μετακίνησε σημαντικότατο χρηματικό ποσό από το λογαριασμό της στη Λαϊκή Τράπεζα προς τράπεζα ή τράπεζες του εξωτερικού, τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη λήψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup για κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων, η οποία και «έχει παγώσει» ουσιαστικά όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι σήμερα. Μάλιστα στο δημοσίευμα της «Χαραυγής» αναφέρεται ότι... 


Για το ποσό αυτό η οικογένεια Λούτσιου έσπασε τραπεζικά γραμμάτια και δεν άγγιξε απλούς τρεχούμενους λογαριασμούς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι κινήσεις αυτές εγείρουν θέμα πολιτικής τάξης για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεδομένης της παραδοχής Μιχάλη Σαρρή ότι η κυβέρνηση γνώριζε για πρόταση της τρόικας περί κουρέματος προ της συνεδρίασης του Eurogroup, παραδοχή που ίσως σημαίνει ότι ο κ. Λούτσιος είχε προνομιακή και εκ των προτέρων ενημέρωση για φυγάδευση σημαντικών χρηματικών ποσών. Από την πλευρά του ο κ. Λούτσιος υποστηρίζει ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στις αναγκαίες κινήσεις της εταιρείας του, αντιτάσσοντας ότι αν είχε όντως προνομιακή ενημέρωση τότε θα είχε βγάλει από τις κυπριακές τράπεζες μεγαλύτερο χρηματικό ποσό για να γλυτώσει κούρεμα καταθέσεων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.  

Σε δυο δόσεις 
Σύμφωνα με τη «Χ» οι κινήσεις στους λογαριασμούς της εταιρείας «A. Loutsios & Sons Ltd» έγιναν στις 12 και 13 Μαρτίου (το Eurogroup έγινε στις 15/3) με δυο εμβάσματα 10,5 εκατ. ευρώ έκαστο από τη Λαϊκή στην Barclays Λονδίνου και στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου. Υπογραμμίζει δε ότι πρόκειται για σπάσιμο πέντε τραπεζικών γραμματίων λίγο πριν από την απόφαση για κούρεμα. Σε άλλο δε σημείο αναφέρει πως την 1η Μαρτίου οι Άντης και Κάτια Λούτσιου έσπασαν γραμμάτιο 5 εκατ. ευρώ και πάλι στη Λαϊκή Τράπεζα στέλνοντας τα χρήματα (και πάλι) σε λογαριασμούς της Barclays και της Deutsche Bank. Αρκετά νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, η εταιρεία απέσυρε από τη Λαϊκή άλλα 24 εκατ. ευρώ.  

Κουρεύτηκαν περισσότερα 
Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί Ldt και οι κ.κ. Άντης και Κάτια Λούτσιου απάντησαν στο δημοσίευμα της «Χ», υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις στους λογαριασμούς τους δεν προήλθαν από εκ των έσω προνομιακή ενημέρωση, αλλά οφείλονται σε επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας που ούτε λίγο ούτε πολύ συνέπεσαν με τις ημερομηνίες πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Μεταξύ άλλων η εταιρεία δηλώνει πως η ίδια και συνδεδεμένες εταιρείες (Remitonia Co. Ltd, Hercules Investments Ltd και Cyproasian Trading Co. Ltd) δραστηριοποιούνται στον τομέα των εισαγωγών αυτοκινήτων και των επενδύσεων σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κυπριακών τραπεζών και κρατικά ομόλογα. «Στους ίδιους τομείς δραστηριοποιούνται οι κ.κ. Άντης και Κάτια Λούτσιου» αναφέρεται και υποστηρίζεται πως η εταιρεία και η οικογένεια Λούτσιου διέθετε προ της 12ης Μαρτίου 2013 46,7 εκατ. ευρώ (συν 4 εκατ. σε κρατικά ομόλογα). 

Η εταιρεία ισχυρίζεται πως μόνο το ένα έμβασμα, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκε σε τράπεζα του εξωτερικού (Barclays) ενώ τα άλλα 10,5 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου. Οι μετακινήσεις αυτές, συνεχίζεται, έγιναν για την αποπληρωμή αγοράς δυο ακινήτων στην Ελλάδα (1,1 εκατ. και 400.000) αλλά και για την έγκυρη υποβολή προσφοράς (6,5 εκατ.) για αγορά ακινήτου του ελληνικού Δημοσίου στην Κύπρο. Τα ποσά των 21 εκατ. ευρώ δηλαδή κινήθηκαν για πράξεις που αφορούν ανάγκες τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται μεταβιβαστικές ή άλλες υποχρεώσεις ). Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι παρά τη μετακίνηση αυτών των κεφαλαίων, στις «13 Μαρτίου 2013 παρέμεναν στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου ποσά που ανέρχονται σε 36,2 εκατ. ευρώ. Εκ τούτων, ποσό 7.320.000 ευρώ μετά την αφαίρεση των ασφαλισμένων καταθέσεων παραμένει στη Λαϊκή Τράπεζα Λτδ και συνεπώς είναι υπό εκκαθάριση. Ποσό 21.213.300 ευρώ παραμένει στην Τράπεζα Κύπρου Λτδ, εκ των οποίων τα μη εξασφαλισμένα ανέρχονται σε 20.613.000 ευρώ και συνεπώς υπόκεινται σε απομείωση και μετατροπή σε μετοχές, και πιο συγκεκριμένα το ποσό των 7.730.000 ευρώ».  

Και σε αυτό το πλαίσιο οι συντάκτες της ανακοίνωσης διερωτούνται: 
- Αν η εταιρεία είχε όντως προνομιακή ενημέρωση, γιατί δεν απέστειλε στο εξωτερικό το σύνολο των καταθέσεών της; 
- Αν υπήρχε αυτή η προνομιακή ενημέρωση, γιατί μεταφέρθηκε στο εξωτερικό μόνο το ποσό 10,5 ευρώ όταν η τελική ζημιά που υπέστη ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ; 
- Η αναφορά σε μετακίνηση σημαντικού κεφαλαίου την 29η Ιανουαρίου ερμηνεύεται ως προνομιακή ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης Χριστόφια; 
- Στην ανακοίνωση ζητείται από τη «Χ» να ανασκευαστεί το δημοσίευμά της, ενώ προαλείφεται και κίνηση αγωγής κατά της εφημερίδας.  

Μυστήριες αποστάσεις 
Για το όλο θέμα υπήρξε αντίδραση μόνο εκ μέρους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, με τα υπόλοιπα κόμματα ουσιαστικά να τηρούν σιγήν ιχθύος ή το λιγότερο αποστάσεις. Αρχικά ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σταύρος Ευαγόρου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, είπε πως το ΑΚΕΛ καλεί τόσο τη νεοδιορισθείσα ερευνητική επιτροπή όσο και τον γενικό εισαγγελέα να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες αυτές «όπως και όλες τις άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα ότι και υπουργός της κυβέρνησης είχε μετακινήσει ποσό ύψους 300.000 ευρώ». Στη δική του ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ υποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την έρευνα που θα διεξαχθεί για τη διακρίβωση των ευθυνών της οικονομικής τραγωδίας. «Η έρευνα θα πρέπει να καλύπτει όλες τις πτυχές και να περιλαμβάνει όλους και όλα, και όχι επιλεκτικές και αποσπασματικές, μόνο, διαρροές που δυνατόν να στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό του λαού» σημειώνει και προσθέτει ότι ο ΔΗΣΥ απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα της λίστας όσων έχουν μετακινήσει τις καταθέσεις τους από κυπριακές τράπεζες. 

Τέλος, το επιτελείο του Γ. Λιλλήκα ζητά να διερευνηθεί αν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, καθώς τότε εγείρεται πολιτικό ζήτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου