Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ - ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Με αμφιλεγόμενης δημοκρατικής διαδικασίας πράξεις(1,2) νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει «όλες τις εκκρεμότητες» ενόψει του αυριανού Eurogroup ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να φθάσει στην «Αγορά»!

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις απόψε στις 7 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 8 με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Την ίδια ώρα πάντως, η κυβέρνηση με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προσπαθεί να παρακάμψει τον άμεσο σκόπελο της Βουλής αφού περιλαμβάνουν πολύ σκληρά μέτρα, αλλά και μέτρα στα οποία είχαν αντιδράσει πρόσφατα βουλευτές της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι πράξεις αυτές πρέπει... 


Να υποβληθούν στην Βουλή για κύρωση, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα (40) ημερών από την έκδοσή τους. Εάν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν υποβληθούν στην Βουλή για κύρωση, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ή αν δεν κυρωθούν από το Κοινοβούλιο εντός τριών (3) μηνών, τότε παύουν να ισχύουν, όμως μόνο για το μέλλον.
Στην ουσία οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου παρακάμπτουν τη Βουλή η οποία, όταν τις εγκρίνει, τους δίνει ουσιαστικά… χρονική παράταση!

Η διάγνωση του κατά πόσον υφίσταται ή όχι έκτακτη και επείγουσα ανάγκη, η οποία να επιβάλει την έκδοσή τους, εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής λειτουργίας, δηλαδή του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε και από τα Δικαστήρια.

Οι συγκεκριμένες πράξεις  νομοθετικού περιεχομένου φέρνουν στην ατζέντα σκληρά μέτρα, που ουσιαστικά θέτουν το σύστημα, εκτελεστική εξουσία, ΔΕΚΟ και  δήμους σε καθεστώς καθημερινής και συνεχούς εποπτείεας, ενώ ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για απολύσεις, περισσότερους φόρους και νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.

Επιπλέον προβλέπεται αυτόματος μηχανισμός περικοπών σε υπουργεία ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, όπως και επιπλέον δημοτικά τέλη σε περίπτωση κακοδιαχείρισης των δήμων.

Κατά την προσφιλή της τακτική η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, έχει περάσει μέσα στις πράξεις αυτές, ό,τι δεν μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή, όπως για παράδειγμα τις περικοπές στις συντάξεις ολικής αναπηρίας, θέματα ΕΚΑΣ, το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων της Βουλής αλλά και δεκάδες άλλα θέμα…

Μπορεί όλα αυτά να έχουν γίνει, παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν αύριο θα ληφθεί απόφαση στο Eurogroup.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ  προς την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup. Όπως αναφέρει όμως, τα χρήματα θα καταβληθούν στις 5 Δεκεμβρίου, εφόσον η χώρα έχει εκπληρώσει και τις τελευταίες δεσμεύσεις της.

H διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας(κυρίως) για ένα πιθανό κούρεμα που αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως και τα εθνικά και μικροπολιτικά συμφέροντα καθιστούν ωστόσο δύσκολη μία απόφαση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε ανέφερε χαρακτηριστικά πως η θέση της Γερμανίας δεν έχει άλλαξει ως προς ένα νέο «κούρεμα»: «Μια παραγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη», είπε, κάτι που επανέλαβε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείοντας αναδιάρθρωση.

Αντίθετα όμως με τον κ. Σόιμπλε, η εκπρόσωπος Μαριάνε Κότε, ανέφερε ότι στην
αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δε θα ληφθεί απόφαση: «Δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκεί τελική απόφαση αύριο για τεχνικούς λόγους, καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα. Θα εργαστούμε, ωστόσο, για να βρούμε μια κοινή θέση».

Την κατηγορηματική της αντίθεση στη διάθεση επιπλέον πόρων για την Ελλάδα και σε μια νέα διαγραφή του δημοσίου χρέους, επανέλαβε τη Δευτέρα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του «9ου Οικονομικού Φόρουμ Βιέννης» εν όψει του Eurogproup της Τρίτης.

«Έχουμε καταστήσει τελείως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναμένει από εμάς ούτε επιπλέον χρήματα, ούτε και μια διαγραφή χρέους από δημόσιους πιστωτές», τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γέρουν Ντάισελμπλουμ εκτιμούσε ανοικτά: «Δεν είμαι σίγουρος ότι αύριο θα αποφασιστεί η τελική λύση για Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου