Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

Ελλάδα, ύφεση και ανεργία προοιωνίζουν νέο κύμα κρίσης-Αδύναμη η Merkel να διαχειριστεί την κρίση. Δεν υπάρχει καμία πολιτική λύσης καταγγέλλει το Forbes...

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται ότι κινείται η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που τα αρνητικά μηνύματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την οικονομία πληθαίνουν επικίνδυνα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes, ενώ η Angela Merkel βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς προσπαθώντας να ισορροπήσει τα ευρωπαϊκά προβλήματα με τις εσωτερικές αντιδράσεις, η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 18,5 εκατ. πολιτών και η ελληνική κυβέρνηση συνταράσσεται από τον κίνδυνο μη ψήφισης των νέων μέτρων.

Η κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού χτες ανέδειξε ότι:

-Το χρέος της κυβέρνησης θα φτάσει το 189% του ΑΕΠ το 2013 και όχι στο 179% όπως αναμενόταν.
-Το έλλειμμα θα είναι 5,2% και όχι 4,2%
-Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,5% και όχι κατά 3,8%
-Η ανεργία είναι ήδη στο 25,1%, ενώ αυτή των νέων στο 55,6%

Οι πιθανότητες να χρειαστεί η χώρα νέο haircut στο χρέος της, αυτή τη φορά στα ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας, είναι μεγάλες, κάτι που θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ολλανδία και τη Φινλανδία. Καμία από αυτές τις χώρες δεν θα μπορέσει να αντέξει πολιτικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένων και των αντιδράσεων ήδη για τη βοήθεια που δίδεται. Την ίδια ώρα, αβέβαιο είναι αν μπορούν να αντέξουν οι οικονομίες τους σε μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes, καθώς η δραστηριότητα έχει αρχίσει να μειώνει τους ρυθμούς της.

Παράλληλα, οι τάσεις διάσπασης στην ευρωζώνη φαίνεται ότι αυξάνονται, καθώς ήδη η Γαλλία και η Βρετανία απειλούν να μην ψηφίσουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εάν συνεχιστούν οι περικοπές σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Τέλος, όπως επισημαίνει το Forbes, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός σχεδιασμός για το μέλλον της ευρωζώνης, για τον μετασχηματισμό της ή για την επέκταση της. Η μοναδική πολιτική που ακολουθείται είναι οι περικοπές, οι οποίες αυξάνουν τις υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία και μειώνουν δραστικά τις νέες επενδύσεις.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου