Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η ΑΣΤΙΚΗ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΑΦΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι στις 30 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι όλων των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων απέστειλαν το «τελευταίο» μήνυμα-έκκληση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις «παράλογες και αντισυνταγματικές» νέες περικοπές των αποδοχών και συντάξεών τους.  
 
Το μήνυμα ήταν σαφές: θα σταματήσουν να βλέπουν τα πράγματα ελαστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και θα ορθώσουν τείχος προστασίας για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, αφού συνεχίζεται η ύφεση και η ανεργία, δεδομένου μάλιστα ότι αν είχε ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να φορολογήσει όσους φοροδιαφεύγουν, δεν θα ήταν αναγκαία τα νέα μέτρα. Το μήνυμα ακολούθησαν οι εξής εξελίξεις:...
 
  1. Οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οδηγώντας σε αναβολή χιλιάδες ακόμα υποθέσεις που αφορούν εισπρακτικές υποθέσεις του Δημοσίου.
  2. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με μεγάλη πλειοψηφία κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις για νέες μειώσεις 5-10% στις συντάξεις και καταργούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας, αλλά και αυτξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αλλά λειτουργεί σαν δεδικασμένο, που σημαίνει ότι όποιος έχει έννομο συμφέρον και προσφύγει μπορεί να δικαιωθεί από τα δικαστήρια.
  3. Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης διαβίβασαν στη Βουλή τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», από την οποία ζητούν να διερευνήσει «τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων» για τη μη αξιοποίηση και επί της ουσίας διερεύνηση της λίστας.
  4. Λίγο αργότερα, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αθωώνεται στο Αυτόφωρο για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και δηλώνει: «Η απόφαση ήταν απελευθέρωση της δημοσιογραφίας. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια πολύ σοβαρή νομολογία, που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους».
  5. Την ημέρα που η Βουλή ψήφιζε τα μέτρα του Μνημονίου 3, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών και συντάξεων, και δη οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών.
Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για σημαντικές εξελίξεις που δείχνουν μια πρώτη απόπειρα απαγκίστρωσης του δικαστικού σώματος από τον σφιχτό εναγκαλισμό της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και των διαφόρων συμφερόντων, παράνομων και ενίοτε εγκληματικών. Η στροφή της Δικαιοσύνης σε πιο φιλολαϊκές αποφάσεις –έστω και αν η αντίδραση αυτή θυμίζει την απροθυμία των «Προνομιούχων Τάξεων» να δεχθούν τον περιορισμό των προνομίων τους από τον Λουί XVI - ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη.  Ίσως και ιστορική, εφόσον η δικαιοσύνη καταφέρει να απεμπλακεί τόσο από την στενή συντεχνιακή αντεκδίκηση, όσο –και κυρίως- από πρακτικές και νομολογίες που επί δεκαετίες υπηρέτησαν σκοπιμότητες και όχι το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται το δικαστικό σώμα να αποκαθάρει και τη νομολογία και τα πρόσωπα που ευθύνονται για την παράδοση της δικαιοσύνης στην εκτελεστική εξουσία.  Οι δικαστικοί έχουν την ιστορική ευκαιρία να παίξουν ρόλο καταλύτη στην υπεράσπιση του δημοκρατικού κεκτημένου και στην σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών που απορρύθμισε η διαπλοκή των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.  Μια τέτοια πορεία θα μπορούσε να ενταχθεί στη λογική μιας «αστικής επανάστασης». Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι η Τρόικα που έλαβε το «μήνυμα», ετοιμάζεται για μία ακόμη πολιτική παρέμβαση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου