Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

"Τρέχουν" τώρα στο ΥΠΕΞ να "συμμαζέψουν" τα περί Τσάμικου

Μετα την γενική κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι τραγικοί χειρισμοί από το Υπουργείο Εξωτερικών στην προσπάθεια των Αλβανών να επιβάλλουν το "Τσάμικο" στην διμερή ατζέντα και κυρίως να το ευρωπαϊκοποιήσουν με την αναφορά του Τσάμικου στην ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Αλβανία, ο Νίκος Κοτζιάς -μετα τις ύβρεις προς τα ΜΜΕ και την Αντιπολίτευση- τρέχει τώρα με επιστολή να εκλιπαρεί τις Βρυξέλλες για να αποτρέψει μια τέτοια αναφορά...

\"Τρέχουν\" τώρα στο ΥΠΕΞ να \"συμμαζέψουν\" τα περί Τσάμικου

Και εκεί που ο κ. Κοτζιάς εξαντλούσε τον ..δυναμισμό του σε επιθέσεις για την γνωστοποίηση των non paper στις Βρυξέλλες, τώρα επισήμως και δημοσίως παραδέχεται ότι οι χειρισμοί που έγιναν κινδυνεύουν να...
καταστήσουν «ευρωπαϊκό» το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων, με την Κομισιόν και τον Επίτροπο Χαν να σχεδιάζουν να το συμπεριλάβουν στην Ετήσια Έκθεση για την Αλβανία που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, όπου εκτός των λεονταρισμών και των χαρακτηρισμών περί ψευδών δηλώσεων του Επιτρόπου που περιλαμβάνονται στον πρόλογο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ , ζητά από τον Γ. Χαν και την Επιτροπή να επανέλθουν με... διορθωτικά βήματα και να «μην υπάρξει οποιαδήποτε παρόμοια παραπλανητική αναφορά στην έκθεση προόδου για την Αλβανία», καθώς αυτό θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας»...

Ο κ. Κοτζιάς δείχνοντας να αντιλαμβάνεται μόλις τώρα τα αποτελέσματα των χειρισμών του προσπαθεί να ανατρέψει την εικόνα που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες και κατηγορεί την Επιτροπή ότι «εσκεμμένα ή όχι υπονομεύει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία Υπουργού Εξωτερικών κράτους-μέλους και η εν εξελίξει διαδικασία αποσκοπεί στην βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και η Επιτροπή αντί να την υποστηρίξει δημιουργεί εμπόδια στην περαιτέρω υλοποίησή της».

Στην επιστολή από την οποία φυσικά δόθηκαν στην δημοσιότητα μόνο αποσπάσματά της, επιλεγμένα από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά, επαναλαμβάνεται ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει «Τσαμικό ζήτημα» και ως εκ τούτου «δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνική αλβανική ατζέντα».
AdTech Ad

Με τραγική καθυστέρηση και αφού φυσικά δημιουργήθηκε ο θόρυβος με την αποκάλυψη ο κ. Κοτζιάς μέμφεται την Επιτροπή γιατί τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «τέτοιο ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος, πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις μας είναι γνωστές τόσο σε εσάς αλλά και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης».

Και πολύ απλά ο κ. Κοτζιάς παραδέχεται ότι ήταν ανακριβείς οι προηγούμενες καθησυχαστικές δηλώσεις του ότι έχει εξασφαλίσει την απόρριψη των δηλώσεων Χάαν από την Κομισιόν.
Στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς τώρα μόνον -και αφού ήδη έχει προκληθεί η σύγχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το «Τσάμικο» και ενώ η ίδια η Κομισιόν το έχει περιλάβει στην ατζέντα των σχέσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.- καταγράφει με τον δικό του «καθηγητικό» τρόπο και εκ των υστέρων τους κινδύνους από την υιοθέτηση των αλβανικών ισχυρισμών:

«Εάν η Επιτροπή υιοθετούσε τα εθνικιστικά επιχειρήματα εκείνων που επιμένουν στην επαναφορά ενός ανύπαρκτου ζητήματος, αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή μιας ρεβιζιονιστικής αφήγησης της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία θα αποτελούσε καύσιμο αλυτρωτισμού και θα επανέφερε σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης στο προσκήνιο θέματα που έχουν αμετάκλητα επιλυθεί αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κλείνοντας την επιστολή του (και σύμφωνα με τα αποσπάσματα που έδωσε στην δημοσιότητα το ΥΠΕΞ) ο κ. Κοτζιάς δεν φαίνεται να τολμά να κάνει το επόμενο βήμα ,το να συνδέσει δηλαδή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας με την πλήρη και οριστική εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας και των άλλων γειτονικών χωρών, καθώς το "Τσάμικο" αποτελεί βασικό στοιχείο του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού και του οράματος της Μεγάλης Αλβανίας . Και έτσι ο κ. Κοτζιάς περιορίστηκε απλώς να καλέσει την Αλβανία να φανεί αντάξια του καθεστώτος μιας υποψηφίας προς ένταξη χώρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου