Εάν δεν ξέρει και δεν καταλαβαίνει κανείς πως λειτουργούν οι Αγορές και οι αξιολογήσεις των Επενδυτικών Τραπεζών, είναι πολύ εύκολο να παραπλανηθεί η να τρελαθεί. Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο στάθηκε η προχθεσινή πτώση της Wall Street εξαιτίας των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, καθώς παρουσίασε πτώση 10% των εξαγωγών της το τρίτο τρίμηνο…
Αν κοιτάξει όμως κανείς τι ζητούσαν οι Αγορές (και η αμερικανική κυβέρνηση) πριν πέντε χρόνια από την κινεζική κυβέρνηση, ήταν ακριβώς αυτό, δηλαδή τη στροφή της κινεζικής οικονομίας από 80% εξαγωγική, σε ένα πιο ισορροπημένο μοντέλο με...
παράλληλη ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, ενίσχυση δηλαδή της «εσωτερικής κατανάλωσης» (domestic consumption).
Πράγματι, η εσωτερική αγορά της Κίνας αναπτύχθηκε τάχιστα την τελευταία πενταετία, ενώ οι εξαγωγές της έχουν μετριασθεί σε σχέση με το παρελθόν. Παρόλα αυτά, η ετήσια ανάπτυξη παραμένει σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, της τάξεως του 7%.
Γιατί λοιπόν να ανησυχούν οι αγορές; Το «μυστικό» βρίσκεται στο ότι οι αγορές (βλ. «traders») δημιουργούν πολλές φορές τεχνητές κρίσεις ή αισιόδοξα έως υπεραισιόδοξα σενάρια, ώστε οι επενδυτές να αγοράζουν και να πουλούν χρηματιστηριακές αξίες συνεχώς, αδιαφορώντας στην πραγματικότητα για το αν οι πελάτες τους χάνουν λεφτά, αρκεί αυτοί να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις προμήθειες που χρεώνουν για κάθε πράξη αγοραπωλησίας…
Οι Αγορές και οι Επενδυτικές Τράπεζες έχουν μείνει ασύδοτες τα τελευταία χρόνια ελέω Άλαν Γκρίνσπαν, του πρώην κυβερνήτη της FED (Federal Reserve), της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά και οι μέθοδοί τους να μη διαφέρουν και πολύ από τις μεθόδους του συγχωρεμένου του Αλ Καπόνε, με εξαίρεση την χρήση πυροβόλων όπλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου