Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Καρπασία: Το ύποπτο παιγνίδι Ακιντζί στην Κύπρο

Μαραθώνια ήταν χθες η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδης και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ο τόπος, εκτός Κύπρου, που θα συζητηθεί το εδαφικό...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον κ. Άιντα και τον κ. Μαυρογιάννη. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για πέντε ώρες και με τον Μουσταφά Ακιντζί τις προηγούμενες ημέρες να είχε ενστάσεις ακόμη και για την πραγματοποίηση των συναντήσεων αυτών επιμένοντας σε παρουσία της Τουρκίας και...

της Ελλάδος, τελικά συμφώνησαν με την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών οι συναντήσεις να πραγματοποιηθούν στο Mont Pelerin, της Ελβετίας. Όπως πληροφορούμαστε, μετά τη ξεκάθαρη θέση της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία για συζήτηση του εδαφικού, τελικά ο Ακιντζί πείσθηκε να αποδεχθεί να συμμετάσχει στην επόμενη φάση. Με βάση την ανακοίνωση του ΟΗΕ, στην Ελβετία θα συζητηθούν κι άλλα θέματα ενώ εκφράζεται η ελπίδα οι συζητήσεις να οδηγήσουν στην τελική φάση της διαδικασίας, που είναι ως γνωστό η πολυμερής για την ασφάλεια.. 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε πως έγινε μια αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με βάση την οποία δικαιολογείτο η επόμενη φάση της διαδικασίας. Είπε πως θα συζητηθούν κι άλλα θέματα παραπέμποντας στο περιουσιακό. Απαντώντας σε δηλώσεις του Ακιντζί ότι σκέφτεται την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές του 2018 είπε πως έχει αποδείξει πως στοχεύει στην απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό και υπενθύμισε τη στάση που τήρησε το 2004 για το σχέδιο Ανάν, αντίθετα στο ρεύμα, όπως είπε. Ο Ακιντζι σε δηλώσεις του νωρίτερα (κανάλι Χαβαντίς), προετοίμασε το έδαφος και προσγείωσε προσδοκίες. Ανέφερε πως προϋπόθεση για συμφωνία είναι η εκ περιτροπής προεδρία. Είπε πως «είτε δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής Προεδρία η ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα έχουμε συμφωνία, είτε για να την αποδεχθεί περιμένει άλλα θέματα». 

Σημείωσε ότι δεν θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει εκ περιτροπής Προεδρία. Είπε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αντίληψης σε ορισμένα θέματα που αφορούν την ουσία της ομοσπονδίας,σημειώνοντας «ότι δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε αυτό και αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά το τί σημαίνει ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων». Επιχείρησε να φορτώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίπτωση αδιεξόδου. «Δεν το λέω για να κάνω τον Αναστασιάδη να λυπηθεί αλλά το υπογραμμίζω ως μια πραγματικότητα, θα πρέπει να αποφασίσει για ένα πράγμα, είτε θα γίνει ιστορικός ηγέτης για την κοινότητά του, είτε θα είναι ένα από τους υποψηφίους στις Προεδρικές του 2018. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση γι` αυτό». Είναι φυσικό, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά να θέλει να δει τι θα γίνει στο εδαφικό για να καταλάβει και που θα πάει το θέμα των εγγυήσεων, λέγοντας ότι το ζήτημα ασφάλεια – εγγυήσεις είναι διεθνής συμφωνία και θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. 

Στέλνουν ερευνητικό σκάφος στην περιοχή μας 
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο BILIM 2 κατευθυνόταν προς την Κύπρο χθες. Λίγο έξω από την Καρπασία, στη βόρεια πλευρά, το σήμα που εξέπεμπε το πλοίο έσβησε προφανώς για να μην γίνεται αντιληπτό. Το τουρκικό σκάφος, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Σημειώνεται πως το BILIM 2 είχε σταλεί στην περιοχή μας και το Μάιο του 2013. Σημειώνεται πως τότε είχε εκδοθεί ναυτική αγγελία (NAVTEX) από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας για έρευνες από τις 10 ως και τις 14 Μαΐου. Οι έρευνές είχαν διεξαχθεί τότε στη στήλη του νερού και όχι στο βυθό. 

Ενοχλημένος από Κοτζιά ο Ακιντζί 
Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του στο Ράδιο της Χαβαντίς και αναφερόμενος στο έγγραφο Κοτζιά για το θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι περιέχει πολύ αρνητικές απόψεις περί “μηδενικών εγγυήσεων, μηδενικών στρατευμάτων, μηδενικών αυτών και εκείνων. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σημείο έναρξης”. Ούτε αντικατοπτρίζει τα αισθήματα και τις ανησυχίες των Τ/κ κάτι τέτοιο, πρόσθεσε. 

Σταθερή η Μόσχα για ασφάλεια 

Στο σύγχρονο κόσμο, δεν νομίζω πως χρειάζονται εγγυήσεις σε ένα απολύτως ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε το πρωί ο Πρέσβης της Ρωσική Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος εξέφρασε τη θέση της χώρας του πως τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και του εδαφικού, θα πρέπει να τα επιλύσουν οι ίδιοι οι Κύπριοι, χωρίς εκ των έξω παρεμβάσεις. Ό,τι είναι παραδεκτό για τους Κύπριους, είναι αποδεκτό και για τη Ρωσία, είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου