Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Σελήμ Ισά… Έλληνας μειονοτικός αλλάζει τα πάντα στη Ροδόπη - Η σύγκρουση και με τη μαφία του προξενείου

Έναν μοναχικό και δύσκολο αγώνα δίνει εδώ και μερικούς μήνες  στην Θράκη ένας έλληνας μειονοτικός  προσπαθώντας να αποκρούσει τις επιθέσεις των φανατικών και του Προξενείου, αλλά και την υπονόμευση από συμφέροντα που βολεύονταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ροδόπη από την σύγκρουση, την αντιπαράθεση, την διαίρεση...

Ο Σελήμ Ισά, ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Επιτροπής των Βακουφίων της πόλης  εδώ και 20 μήνες δίνει την δική του μάχη  και παρά τις αντίξοες συνθήκες οι προσπάθειες του αποδίδουν  καρπούς ,που αποτελούν ίσως την μοναδική εδώ και χρόνια αχτίδα φωτός  στο μειονοτικό στην Ροδόπη... 

Ο Σελήμ διορίστηκε Πρόεδρος στην Διαχειριστική Επιτροπή (ΔΕ) τον Γενάρη του 2016, ενώ για ένα οκτάμηνο πριν ήταν τύποις αντιπρόεδρός της – και στην πραγματικότητα ιθύνων  νους. Ο διορισμός του σε μία θέση που μέχρι τότε ήταν συνώνυμο της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης (για να το πούμε κομψά) ήταν το σημείο καμπής στην ιστορία του θεσμού, στο εξής θα μιλάμε για την εποχή πριν τον Σελήμ και για την μετέπειτα. Η ΔΕ επί δεκαετίες λειτουργούσε ως φυτώριο διαφθοράς και ως ταμείο χωρίς …ταμία. Μειονοτικοί και πλειονοτικοί, που έβρισκαν την κατάλληλη άκρη εκμεταλλεύονταν την τεράστια περιουσία της για ίδιον όφελος και άφηναν τον πραγματικό δικαιούχο – δηλαδή την τοπική μουσουλμανική κοινωνία – χωρίς κανένα κέρδος. 

Ποιος θα μπορούσε να επιδείξει ακεραιότητα χαρακτήρα όταν απουσιάζει κάθε θεσμικό πλαίσιο, κάθε έννοια ελέγχου, και μάλιστα σε μια κοινωνία σαν...
την δική μας προ κρίσης, όπου η κλεψιά ήταν ο κανόνας; Οι ιθύνοντες της ΔΕ όχι μόνο δεν νοιάζονταν για την διάσωση – αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζονταν, όχι μόνο την άφηναν να ρημάζει αλλά και επί δεκαετίες δεν έδιναν δραχμή στο ελληνικό κράτος από τα συσσωρευμένα χρέη τους! 

Εξόφληση χρεών 
Με μια δυο μικροαλλαγές στο προσωπικό της ΔΕ ο Σελήμ έπιασε δουλειά, με  πρώτη μέριμνά την  τήρηση της νομιμότητας. Τα χρέη της ΔΕ προς τον δήμο Κομοτηνής είχαν ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ και με τους τόκους τις 200.000, αφού κάποια οφείλονταν από 25 χρόνια πριν! Ο Σελήμ μπήκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων και έκτοτε ο Δήμος εισπράττει μια μηνιαία δόση κοντά στα 3.000 ευρώ. Με τρόπο ανάλογο κινήθηκε και για το Κτηματολόγιο, όπου δεν είχαν δηλωθεί ποτέ τα ακίνητα της ΔΕ, δήθεν αναμένοντας κάποιαν ευνοϊκή ρύθμιση. Ξαφνικά άρχισαν να …βρίσκονται τα χρήματα και βαθμηδόν να δηλώνονται τα ακίνητα της ΔΕ, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητές της προς το ελληνικό Δημόσιο. 

Τεμένη 
Σημαντικό δείγμα γραφής δόθηκε τον Απρίλιο του 2015, όταν παραμονές της έλευσης στην Κομοτηνή του συνεδρίου της FUEN (Ομοσπονδία μειονοτικών κομμάτων της Ευρώπης) κάηκε το τζαμί Μαχμούτ Αγά, πίσω από το κεντρικό πάρκο της πόλης. Προβοκάτσια ή όχι, θα ήταν μεγάλη δυσφήμηση αν στον ερχομό των ξένων ένα μουσουλμανικό τέμενος έχασκε καμμένο. Παρά το ασφυκτικό όριο των τριών εβδομάδων, οι εργασίες έγιναν πυρετωδώς με διπλοβάρδιες και το τζαμί έγινε εγκαίρως πραγματικά καινούργιο! Το μόνο τέμενος της Κομοτηνής που παρέμενε σε κακή κατάσταση ήταν αυτό του «Ταμπακχανέ», για το οποίο τα παράπονα των μειονοτικών δεν ήταν αδικαιολόγητα. Ο Σελήμ ξεκίνησε εργασίες και έρανο για την αναστήλωση του μιναρέ αλλά και του τζαμιού γενικότερα. Ο έρανος που έγινε έδειξε πόσο ριζικά διαφοροποιήθηκε η στάση του απλού μουσουλμάνου έναντι του θεσμού της ΔΕ, που παλιότερα τον έβλεπαν περίπου ως πρακτόρικο: δεκάδες χιλιάδες ευρώ προσφέρθηκαν, σχεδόν όλα σε υλικά, καθ’  υπόδειξη του νέου προέδρου. Κι αυτό παρά το σαμποτάζ που έκανε ο τουρκομουφτής Σερήφ στα χωριά που ήλεγχε και έδινε γραμμή να μην δώσει κανένας τίποτε. Άλλωστε όλοι οι έρανοι που διενεργούνται πια από την ΔΕ, της αποδίδουν δύο και τρεις φορές περισσότερα χρήματα από άλλοτε, παρότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους πάντες! Ήδη το «Ταμπακχανέ» ολοκληρώθηκε εξωτερικά με τρόπο εντυπωσιακό και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνιά του, προς απογοήτευση όσων προθυμοποιήθηκαν ακόμη και να «λαδώσουν» τον Σελήμ για να μην το αναστηλώσει και στερηθούν αυτοί το τεκμήριο της «ελληνικής καταπίεσης»! 

Σχολεία 
Το μεγαλύτερο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής είναι το Ιδαδιέ. Μέσα στο καλοκαίρι του 2015 ανακαινίστηκε ριζικά (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κουφώματα, σοβάδες, βάψιμο, οροφές…) με κοστολόγιο χαμηλότερο εκείνου που προ διετίας είχε πληρωθεί μόνο για ένα χέρι μπογιάς! Οι έπαινοι όλων των γονέων στα εγκαίνια του Σεπτεμβρίου 2015 προς την διοίκηση της ΔΕ ήταν ανυπόκριτοι και φυσικά απολύτως δικαιολογημένοι, αφού ήταν η πρώτη ανακαίνιση από το …1955. Οι απαραίτητες συντηρήσεις έγιναν και στα μειονοτικά σχολεία του Kιρ Μαχαλά και στου Γενιντζέ Μαχαλά. Μιλάμε για αντικατάσταση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, για σοβάντισμα – βάψιμο – επισκευές κουφωμάτων κτλ. Το ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέ διέθετε ένα οικοτροφείο όπου έμεναν οι μαθητές από τα γύρω χωριά. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, το κτίριο άλλαξε όψη και ήδη φιλοξενεί μεσοβδόμαδα τα 40 περίπου αγόρια που φοιτούν σ’ αυτό αλλά και τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που ήδη ξεκίνησαν σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια άλλη πρωτοβουλία που θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα χώρου στο μειονοτικό σχολείο του Μάστανλη. Εκεί που η πολιτεία σχεδίαζε να φτιάξει –  πότε άραγε; – νέο μειονοτικό σχολείο κόστους 1.000.000 ευρώ (!), ο Σελήμ βρήκε άλλη, άμεση λύση με λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ που αυτές τις μέρες υλοποιείται. Άλλο ένα θέμα τριβής μεταξύ της μειονοτικής κοινωνίας και της πολιτείας εξαφανίζεται, χωρίς να δώσει το κράτος ούτε ένα ευρώ. 

Νεκροταφεία 
Οι χώροι των μουσουλμανικών νεκροταφείων ήταν παρατημένοι και σχεδόν άβατοι από την άγρια βλάστηση και την τέλεια εγκατάλειψη. Αυτήν την προσβολή προς την μειονοτική κοινωνία την έσβησε ο Σελήμ με διαρκείς εργασίες οι οποίες έφεραν τα νεκροταφεία της μειονότητας σε μια κατάσταση που κανείς δεν είχε ξαναδεί: τα χόρτα κουρεμένα, τα ξερά δέντρα κομμένα, οι διάδρομοι τσιμεντοστρωμένοι, οι τάφοι αριθμημένοι, οι περιφράξεις καινούργιες, οι τοίχοι βαμμένοι… Στο τελευταίο μπαϊράμ αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης όλων όσων τα επισκέφθηκαν κι έφυγαν εντυπωσιασμένοι από την πρωτοφανή μέριμνα. Απόδειξη της εντατικής εργασίας είναι και η αγορά δύο επαγγελματικών οχημάτων για τις δουλειές που απαιτεί η συντήρηση τέτοιων χώρων. 

Φροντίδα παντού 
Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι χώροι της αρμοδιότητας της ΔΕ έχουν πια κάποιον να τα φροντίζει. Από τον καθαρισμό των μαρμάρων στους τάφους του Γενί τζαμί μέχρι την μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης στη Μουφτεία και από την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων μέχρι την φύλαξη των κεντρικών τεμενών με συστήματα ασφαλείας κτλ. Με τις εργασίες αυτές δίνεται εργασία σε πλήθος ανθρώπων (μεταξύ αυτών και σε κάποιους Σύριους πρόσφυγες που μένουν προσωρινά στην Κομοτηνή) αλλά και κινείται η τοπική αγορά. Εδώ πρέπει να τονιστεί η επιμονή του Σελήμ στους προμηθευτές για ελληνικά προϊόντα, ασχέτως τιμής, κάτι ακατανόητο για ορισμένους εξ αυτών… 

Κοινωνική παρουσία 
Η κοινωνική – φιλανθρωπική δραστηριότητα της ΔΕ επί Σελήμ έχει απογειωθεί. Πλέον δεν είναι μόνο ότι το ταμείο της είναι εύρωστο αλλά και ότι ο πρόεδρός της κινήθηκε έξυπνα και εξασφάλισε μερίδιο στην βοήθεια τροφίμων του Δήμου Κομοτηνής. Για πρώτη φορά τόσες χειμαζόμενες οικογένειες μουσουλμάνων δέχονται βοήθεια, είτε στο τζαμί είτε στο σπίτι τους, φέτος και με διανομή σχολικών τσαντών και υλικού για παιδιά απόρων. Ταυτόχρονα, με δική του πρωτοβουλία ο Σελήμ επισκέφθηκε επαγγελματίες (αμφοτέρων των θρησκευμάτων) που πληρώνανε υψηλά ενοίκια στην ΔΕ –  βάσει παλιών συμβολαίων – και τα μείωσε στους καλοπληρωτές, πριν ακόμη αυτοί το ζητήσουν! Παράλληλα έστειλε στα δικαστήρια όσους χρωστούσαν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά και αρνούνταν συμβιβασμό – συνήθως για πολιτικούς λόγους. Σημειωτέα και η προ μηνών (29/3/2016) μεταφορά 20 τόννων βοήθειας στους πρόσφυγες της Ειδομένης (τρόφιμα, ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, πάνες κτλ), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως για την ίδρυση του κοινωνικού ιατρείου Κομοτηνής, η ΔΕ ήταν ο πιο γενναιόδωρος χορηγός. 

Το προξενικό κύκλωμα 
Υπήρχαν ωστόσο και ζητήματα ηθικής τάξεως – κι εθνικής σημασίας – προς τακτοποίηση. Ο τουρκομουφτής Ιμπραήμ Σερήφ συνέχιζε να υπονομεύει τον νόμιμο μουφτή (και πεθερό του Σελήμ) Μέτσο Τζεμαλή, νοικιάζοντας γραφεία της …ΔΕ! Καταγγέλθηκε το συμβόλαιο και ο ευνοούμενος της Άγκυρας τα μάζεψε κι έφυγε (σήμερα εκεί στεγάζεται το οικοτροφείο των 15 κοριτσιών που φοιτούν στο Ιεροσπουδαστήριο). Αυτονόητο; Για τη Θράκη καθόλου! Ο ομόλογος του Σερήφ στην Ξάνθη, ο Αχμέτ Μέτε, λ.χ., μένει δωρεάν σε ακίνητο της τοπικής ΔΕ. Επίσης ο Σελήμ έχει καλέσει την προξενική ΠΕΚΕΜ να του αδειάσει τη γωνιά από το ακίνητο που επί δεκαετίες καταλαμβάνει (επί της Λεωφόρου Ηρώων) και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια, με βέβαιη την θετική κατάληξη για τον ιδιοκτήτη. Η μεγάλη σύγκρουση αναμένεται βέβαια στο στέκι της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», το οποίο επίσης ανήκει στην ΔΕ, αλλά οι διοικούντες το παράνομο σωματείο δεν έδωσαν ποτέ ενοίκιο (γιατί «δεν θέλουν να αναγνωρίσουν» την ΔΕ). Επειδή οι προξενικοί το έχουν ως σύμβολο «αντίστασης» και εκεί διοργανώνουν όλες τους τις εκδηλώσεις, αναμένεται να ρίξουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να αποτρέψουν μια έξωσή τους. Ώς στιγμής οι κρούσεις για πληρωμή ενοικίου (και για τα 31 χρόνια που πέρασαν!) από την πλευρά του Σελήμ είναι προφορικές αλλά αναμένονται και οι έγγραφες… 

Το μέλλον 
Όλα αυτά έχουν ήδη αλλάξει το κοινωνικό κλίμα στην Κομοτηνή (δείτε λ.χ. στο Facebook της ΔΕ την επισκεψιμότητα και τα likes) και πρόκειται να το μεταστρέψουν συνολικά. Μία και μοναδική επιλογή προσώπου στην κατάλληλη θέση έδειξε τι δυνατότητες υπάρχουν για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, χωρίς να δαπανηθεί μία δεκάρα! Η χρηστή και άρτια διαχείριση, βεβαίως, προϋποθέτει εντιμότητα, θάρρος, ικανότητες και φιλοπατρία, στοιχεία που ποτέ δεν είχαν εμφανιστεί στους παλαιότερους διοικούντες της ΔΕ. Το αποτέλεσμα ήταν η διαρκής δυσφήμηση της ελληνικής πολιτείας, η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των μουσουλμάνων της Κομοτηνής, η εικόνα της εγκατάλειψης σε όλα τα βακούφια, με αντάλλαγμα το μαύρο χρήμα στις τσέπες των ιθυνόντων. Ιθυνόντων που τώρα εκτίθενται ανεπανόρθωτα από όσα πετυχαίνει ένας ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ο Σελήμ Ισά, ο οποίος δεν καταλαβαίνει ούτε από απειλές ούτε από καλοπιάσματα και δηλώνει χαμηλοτόνως ότι απλώς κάνει το καθήκον του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου