Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Μισή μερίδα "σώσιμο" - Τόση ξεφτίλα και πήγε άδικα

O Σόιμπλε δεν επέτρεψε να εκταμιευτεί ολόκληρη η δόση - Η Ελλάδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ...

Ξαφνική εμπλοκή στο Eurogroup! O Σόιμπλε δεν επέτρεψε να εκταμιευτεί ολόκληρη η δόση - Η Ελλάδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ

Τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δείξει τα δόντια του απέναντι στην Ελλάδα στέλνοντας έτσι ένα...

μήνυμα και προς το ΔΝΤ πως δεν θα υποχωρήσει εύκολα απέναντι στο ελληνικό χρέος.


Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από ανταποκρίσεις στις Βρυξέλλες, θέλησε να τιμωρήσει την Ελλάδα και εισηγήθηκε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως είχαν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Η εισήγηση αυτή με παρέμβαση πολλών ευρωπαίων υπουργών οικονομικών τελικά δεν έγινε δεκτή, αλλά στην Ελλάδα δεν δόθηκε ολόκληρη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, δόθηκε μόλις 1,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Η εμπλοκή αυτή δεν είχε γίνει προφανώς αντιληπτή και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία νωρίτερα μιλούσε για εκταμίευση της δόσης, χωρίς προβλήματα, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί έδειχνε σίγουρος και για την τρομερή πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι η υπόλοιπη δόση των 1,7 δισ. ευρώ θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου.
Με αυτό τον τρόπο, η Γερμανία δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο τη δύναμή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ΔΝΤ. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η γερμανική στάση δείχνει πως ο κ. Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμμένος να δείξει καμία ανοχή προς την Ελλάδα και με το παραμικρό ατόπημα ή παράλειψη μπλοκάρει τα πάντα.

Από την άλλη βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να διαχωριστεί και από την άγρια κόντρα Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Με θύμα τον πιο αδύναμο κρίκο, ή την γαζέλα όπως είχε πει ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, Γερμανία μπλόκαρε τη δόση δείχνοντας έτσι πως οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά από σκληρή μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου