Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Σκηνικό κατάρρευσης στα ασφαλιστικά ταμεία

“Καμπανάκι” για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών - Τα 17 δις έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, 300 εκατομμύρια αύξηση μόνο το τελευταίο τρίμηνο - Οφειλέτες... εγκαταλείπουν ακόμα και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις λόγω αδυναμίας καταβολής - Κίνδυνος αδυναμίας καταβολής συντάξεων αν συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των οφειλών...

Έκθεση “φωτιά` για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία - Σοβαρός κίνδυνος για τις συντάξεις πλέον

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με έρευνά του που έρχεται στο φως της δημιοσότητας κρούει των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία έχουν απογειωθεί σχεδόν στα 17 δις ευρώ, έχοντας παρουσιάσει αύξηση των 300 εκατομμυρίων ευρώ το τελευταίο τρίμηνο.

Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των οφειλετών, με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, που έφτασαν τις...
316.855. Το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς οι οφειλές των ενταγμένων οφειλετών επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη ή αυξάνονται από νέες οφειλές που δημιουργούν οι οφειλέτες αυτοί ή μειώνονται από τμηματικές καταβολές ή εξοφλούνται.
Αυτό σημαίνει ότι αν οι εξελίξεις συνεχίσουν να είναι τόσο δραματικές τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το συνταξιοδοτικό αλλά και για το ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως τονίζει το ΚΕΑΟ, υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 122.319 οφειλέτες (40% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 € ο καθένας και το 64% των οφειλετών (195.756 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 € ο καθένας.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 61.040 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 € - 100.000 € (περίπου 25% του τρέχοντος υπολοίπου). Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκατ. ευρώ (1.117 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπόλοιπου οφειλών).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες φεύγουν ακόμη και από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 12 ή των 100 δόσεων λόγω αδυναμίας καταβολής ακόμη και της ρυθμισμένης δόσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου