Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Διαψεύδει τα παζάρια με στόχο το «σκληρό Brexit» η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων διέψευσε πως επιδιώκει διαπραγμάτευση για «σκληρό Brexit» (που θα είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να χάσει το Λονδίνο την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ)...

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι,στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Υποστήριξε, αντίθετα, πως θα προωθήσει μία «φιλόδοξη διαπραγμάτευση (...) ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να πετύχει και μία καλή εμπορική συμφωνία και έλεγχο της μετανάστευσης». Συνέστησε «υπομονή» κατά τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναμένεται «ένα πάρε - δώσε» και πως...

ενημέρωσε την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τους ομολόγους της ότι έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συζητήσεις «με άλλες χώρες εκτός ΕΕ» για εμπορικές διαπραγματεύσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις Εργατικών βουλευτών, η Μέι ανήγγειλε πως θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν και μετά τα Χριστούγεννα για τη διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης με αξιωματούχους της ΕΕ. «Αν η προσέγγιση γίνει με εποικοδομητικό τρόπο, τότε μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία ήπια διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ», κατέληξε.


Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκινώντας την ομιλία του είπε πως εισέπραξε τη δυσαρέσκεια ηγετών της ΕΕ όταν τους συνάντησε στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη. Μεταφέροντας την άποψη κάποιων εξ αυτών, είπε ότι η ομιλία της πρωθυπουργού στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, τον περασμένο μήνα, «έβλαψε τη φήμη της Βρετανίας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς». «Οι απειλές, η απαξίωση ή το διδακτικό ύφος δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μία καλή συμφωνία», τόνισε.

Ωστόσο, η Ν. Στάρτζεον, που απαιτεί άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και απειλεί με δεύτερο δημοψήφισμα για αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αυτές δεν καλύψουν τα συμφέροντα των Σκοτσέζων, βγαίνοντας από τη σύσκεψη δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» επειδή, όπως είπε, αφενός η πρωθυπουργός δεν τους είπε ουσιαστικά τίποτε νέο, αφετέρου επειδή η ίδια αποκόμισε την εντύπωση πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη διαπραγματευτική στρατηγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου