Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Με ευλογίες Μόσχας η τουρκική επίθεση κατά Κούρδων σε Συρία;;;

Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους της Συρίας. Ο βομβαρδισμός έγινε για να αποτρέψει τους Κούρδους από τη δημιουργία ενός διαδρόμου που θα ενώσει τις ελεγχόμενες από αυτούς περιοχές στη βόρεια Συρία...

Μετά από συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν τα τουρκικά μαχητικά F-16μ βομβάρδισαν τους Κούρδους στην Συρία.

της Amberin Zaman 

Της επίθεσης ακολούθησαν οι απειλές Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα αναλάβει και πάλι δράση κατά του κουρδικού YPG που για την Τουρκία αποτελεί παρακλάδι του ΡΚΚ. Οι τουρκικές επιδρομές πιθανότατα θα δυσκολέψουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να...
ισορροπήσουν μεταξύ της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας και των Κούρδων που αποτελούν μέρος του συνασπισμού που μάχεται κατά του ΙΚ στην Συρία. 

Οι προσπάθειες των Κούρδων καταλάβουν και άλλες περιοχές, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, δεν βοηθούν. Οι Τούρκοι ανέφεραν πως τουλάχιστον 200 μαχητές του YPG σκοτώθηκαν από τις επιδρομές οι οποίες εκτελέστηκαν σε περιοχές που πρόσφατα καταλήφθηκαν από τους Κούρδους καθώς συνεχίζουν την προέλασή τους κατά της ελεγχόμενης από τους τζιχαντιστές πόλης αλ Μπαμπ. Οι Κούρδοι διαψεύδουν πάντως αυτό τον αριθμό. Επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως οι νεκροί Κούρδοι είναι μόνο 11. Κουρδικές πηγές ανέφεραν πως οι Τούρκοι βομβάρδισαν δύο χωριά που μόλις είχαν απελευθερωθεί από το ΙΚ, σκοτώνοντας τέσσερις άμαχους και τραυματίζοντας δεκάδες. 

Αξιωματούχος του YPG δήλωσε πάντως πως οι Κούρδοι παρακολουθούν με προσοχή ποια δύναμη αντιδρά και πως, φωτογραφίζοντας ΗΠΑ και Ρωσία. Τις τελευταίες εβδομάδες το αλ Μπαμπ έχει καταστεί το επίκεντρο της σύγκρουσης των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων ανταρτών και του YPG. Η πόλη αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ του Χαλεπίου και των ελεγχόμενων από τους Κούρδους περιοχές δυτικά και ανατολικά της πόλης. Κούρδοι, δυνάμεις του Άσαντ και υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα αντάρτες βρίσκονται σε απόσταση βολής από την πόλη. Αν οι Κούρδοι καταλάβουν το αλ Μπαμπ τότε θα ενώσουν το Αφρίν με το Κομπάνι και την Τζαζίρα, ελέγχοντας έτσι μια ενοποιημένη εδαφική ζώνη. Για την Τουρκία όμως κάτι τέτοιο αποτελεί «κόκκινη» γραμμή. Τον Αύγουστο τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βόρεια Συρία για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση των κουρδικών σχεδίων. 

Οι επιδρομές αποτελούν τη δεύτερη τουρκική επίθεση κατά του YPG από αέρος και προκαλούν ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με το καθεστώς Άσαντ και την Ρωσία. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η Τουρκία δεν μπορεί να εξαπέλυσε τις επιδρομές χωρίς να έχει ενημερώσει τη Μόσχα τα αεροσκάφη της οποίας ελέγχουν τον συριακό εναέριο χώρο. Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται απέναντι στην Συρία αλλά η Τουρκία προκειμένου να αποφύγει τον κουρδικό εφιάλτη φαίνεται πως εγκαταλείπει τα σχέδια ανατροπής του Άσαντ. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τουρκία ήταν τόσο πρόθυμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Η Τουρκία εξαπέλυσε την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» με την συγκατάθεση της Ρωσίας. Όμως η Μόσχα ακούγεται πως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει στους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα αντάρτες να καταλάβουν το αλ Μπαμπ καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απειλή για τις δυνάμεις του Άσαντ στο Χαλέπι. Η ρωσική θέση επί του προκειμένου δεν έχει αλλάξει. Κουρδικές πηγές υποστηρίζουν πως η Μόσχα επέτρεψε στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει τις επιδρομές με αντάλλαγμα τη μη προώθηση των ανταρτών προς το αλ Μπαμπ. 


Από την πλευρά του ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση του Μετώπου Φατάχ αν Σαμ, του πρώην Μετώπου αλ Νούσρα, στο Χαλέπι. Η Τουρκία παράλληλα απειλεί να αναλάβει δράση στη Μοσούλη στο Ιράκ. Και εκεί στόχος της δεν είναι το ΙΚ αλλά το ΡΚΚ. Η Μόσχα προφανώς έχει κάθε συμφέρον να διευρυνθεί η ρήξη Άγκυρας – Ουάσινγκτον και η επίθεση των Τούρκων κατά του YPG σίγουρα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου