Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Η τελετή των κλειδιών και οι 14 φύλακες που κρατούν τα 7 μυστικά «κλειδιά» του διαδικτύου

Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε ότι το σύνολο του διαδικτύου βρίσκεται στα χέρια μόλις 14 ατόμων; Δεκατεσσάρων ατόμων που αποτελούν τους φύλακες των «επτά κλειδιών του internet»; Αναμφίβολα ακούγεται σαν ιστορία βγαλμένη από μυθιστόρημα. Μήπως όμως δεν είναι;;;...

Την περασμένη εβδομάδα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του διαδικτύου κατέρρευσε όταν χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους...
σέρβερς της εταιρείας Dyn που αποτελεί σημαντικό φορέα παροχής ηλεκτρονικών διευθύνσεων (Domain Name System ή DNS). 
Οι χάκερς αύξησαν τόσο πολύ την κίνηση που διακομιστές της Dyn δεν μπορούσαν να την αντέξουν. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν για λίγο σελίδες όπως η Amazon, το Twitter, το Github, το Spotify και πάρα πολλές ακόμη. 
Κι αυτό ενώ η Dyn είναι μία μόνο πάροχος DNS και παρότι οι χάκερς δεν απέκτησαν ποτέ ουσιαστικά τον έλεγχο του δικτύου της. Αν μια τέτοια επίθεση μπορεί να ρίξει το μισό διαδίκτυο αυτό σημαίνει ότι όποιος μπορέσει να ελέγξει όλα τα DNS, μπορεί να ελέγξει και όλο το διαδίκτυο. 
Οι «κρύπτο-φύλακες»
Για αυτό και τα DNS έχουν τους «σωματοφύλακές» τους. Σύμφωνα με το Business Insider, πρόκειται για μια χούφτα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τους crypto officers. Θα μπορούσαμε να τους πούμε «μυστικούς αξιωματικούς» ή «κρύπτο-φύλακες». 
Από το 2010 και περίπου κάθε τρεις μήνες μερικοί από αυτούς συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν μια τελετή που είναι γνωστή ως «η τελετή των κλειδιών». Σε αυτή τα «κλειδιά» του διαδικτύου επαληθεύονται και ενημερώνονται. 
Οι άνθρωποι που παρευρίσκονται σε αυτή την τελετή δουλεύουν για την «Εταιρεία του Διαδικτύου για την εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών» (ICANN). H ICANN είναι υπεύθυνη για την ανάθεση των αριθμητικών διαδικτυακών διευθύνσεων σε ιστοσελίδες και υπολογιστές. 
Αν κάποιος μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο της βάσης δεδομένων της ICANN, θα μπορούσε να ελέγξει το διαδίκτυο. Για παράδειγμα θα μπορούσε να στέλνει τους χρήστες του διαδικτύου σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα τράπεζας αντί για την αυθεντική. 
Η ICANN για να προστατέψει τα DNS προσπάθησε να τα ασφαλίσει χωρίς να αναθέσει πολύ μεγάλο έλεγχο σε κάποιο πρόσωπο. Επέλεξε επτά άτομα σαν «κλειδοκράτορες» και έδωσε σε κάθε έναν από αυτούς ένα κλειδί για το διαδίκτυο. Επέλεξε ακόμη επτά ανθρώπους που αποτελούν τους φύλακες των αντιγράφων ασφαλείας των κλειδιών. Στο σύνολό τους οι «μυστικοί αξιωματικοί» ή «κρύπτο-φύλακες» είναι λοιπόν 14. 
Σε κάθε τελετή που γίνεται απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον τριών καθώς τρία είναι τα κλειδιά που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει ο εξοπλισμός που προστατεύει τα DNS. 
Τι είναι τα «κλειδιά του internet»
Τα κανονικά κλειδιά που κρατούν οι 14 «κρύπτο-φύλακες» ξεκλειδώνουν απλώς κάποια χρηματοκιβώτια. Μέσα σε αυτά βρίσκονται κάποια «έξυπνα κλειδιά» - κάρτες. Χρειάζονται πολλές από αυτές για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή που αποτελεί το «κλειδί του διαδικτύου». 
Αυτό το «κλειδί» είναι στην πραγματικότητα ένας κωδικός. Ένα password, με μορφή κώδικα, που μπορεί να σου δώσει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της ICANN. Αυτό το «κλειδί» ενεργοποιεί πολλά άλλα «κλειδάκια» που ελέγχουν και προστατεύουν επιμέρους κομμάτια του Διαδικτύου. 
Το τελετουργικό 
Τα μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν τις «τελετές των κλειδιών» είναι τεράστια. Οι συμμετέχοντες περνούν μέσα από μια σειρά κλειδωμένες πόρτες τις οποίες ανοίγουν με ειδικούς κωδικούς και σαρωτές χειρός και καταλήγουν σε ένα δωμάτιο όπου καμιά ηλεκτρονική επικοινωνία δεν είναι εφικτή. 
Μέσα στο δωμάτιο, οι φύλακες βρίσκονται μαζί με κάποιους αξιωματούχους της ICANN και τυπικά ορισμένους παρατηρητές. Η τελετή γίνεται με μεγάλη σχολαστικότητα, καταγράφεται και ελέγχεται. Τα ακριβή βήματα είναι προσδιορισμένα με ακρίβεια εκ των προτέρων. Υπάρχει ειδικό σενάριο το οποίο οι συμμετέχοντες απομνημονεύουν και ακολουθούν κατά γράμμα. Έτσι αν υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση γίνεται εμφανής αμέσως. 
Όσο ασφαλές - ή και όχι - κι αν φαίνεται όλο αυτό, το διαδίκτυο δεν παύει να είναι μια ανοιχτή τεχνολογία που δεν ανήκει σε καμιά ενιαία οντότητα. Η ICANN επιτρέπει σε όλους να παρακολουθήσουν την τελετή μέσω ζωντανής μετάδοσης από το διαδίκτυο. Δημοσιεύει επίσης τα σενάρια για κάθε τελετή. 
Ένα βίντεο από την πρώτη τελετή το 2010: 
Ραντεβού στις 27 Οκτωβρίου
Η επόμενη τελετή θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου και θεωρείται ιστορική. Γιατί για πρώτη φορά θα αλλάξει το κεντρικό κλειδί πάνω στο οποίο είναι «χτισμένο» το σύνολο της ασφάλειας των DNS. Είναι γνωστό ως Root Zone Signing Key.
TVXS 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου