Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

«Κλειδώνει» όλο το Αιγαίο για ασκήσεις η Τουρκία

Σκηνικό έντασης στήνει στο Αιγαίο η Τουρκία καθώς εκτός των τεσσάρων μεγάλων περιοχών που παράνομα έχει δεσμεύσει από την 1η Ιανουάριου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, δέσμευσε σήμερα περιοχές από την Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο  για ασκήσεις από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου...

«Κλειδώνει» όλο το Αιγαίο για ασκήσεις η Τουρκία

Παράλληλα η τουρκική πλευρά επαναφέρει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Άγκυρα προειδοποιεί ότι δεν θα σεβασθεί τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και επιμένει  ότι...
θα ακολουθήσει τον δικό της σχεδιασμό  που επικαλύπτει  και περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η νέα αυτή επιθετική τακτική στο Αιγαίο προετοιμάζει το έδαφος για κλιμάκωση της παράνομης δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας το επόμενο δίμηνο, σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις  για το Κυπριακό  και κάθε άλλο παρά έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητούσε το status quo  που εγκαθίδρυσε η Συνθήκη της Λωζάννης και στο Αιγαίο.
Οι ελληνικές αρχές ανταποκρινόμενες στο αίτημα της Τουρκίας  εξέδωσαν  την Τρίτη 25 Οκτωβρίου την ΝΟΤΑΜ Α 2314/16 για την  πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας  εντός του FIR Αθηνών  τροποποιώντας όμως τον σχεδιασμό της άσκησης καθώς  επικάλυπτε περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου.
Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου  στην περιοχή  μεταξύ Άη Στράτη-Λήμνου –Λέσβου,  μεταξύ Λέσβου –Χίου –Ψαρρών, μεταξύ Χίου και Ικαρίας καθώς  και σε μια εκτεταμένη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και νοτίως του Καστελόριζου σε περιοχές που εκτείνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ελληνική περιοχή ευθύνης SAR.
AdTech Ad
Οι τούρκικες αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης (26 Οκτωβρίου) αντέδρασαν με την ΝΟΤΑΜ Α4750/16 δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είχε αλλοιώσει μονομερώς  το αρχικό τουρκικό αίτημα για την  πραγματοποίηση της άσκησης κάνοντας λόγο για παραβίαση των άρχων του ICAO. Και η Άγκυρα δηλώνει ότι  τα στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση  «δεν θα σεβασθούν τον ελληνικό εναέριο χώρο και δεν θα καταθέσουν σχέδια πτήσης».

Η Τουρκία μάλιστα δηλώνει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά  για την  ασφάλεια της αεροπλοΐας  στις περιοχές που θα γίνει η άσκηση για το διάστημα 1η Νοεμβριου έως 31η Δεκεμβρίου.
Η Αθήνα (ΝΟΤΑΜ Α 2338/16) απορρίπτει την τουρκική επιχειρηματολογία και επισημαίνει ότι  η κατάθεση σχεδίων πτήσης είναι αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί αναχαίτιση των αεροσκαφών   που συμμετέχουν στην άσκηση   για την αναγνώριση τους όπως προβλέπει ο ICAO.
Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη και ανίσχυρη καθώς αφορά και ελληνικό  εναέριο χώρο.
Η Τουρκία όμως δεν σταμάτησε εδώ  και με ΝΟΤΑΜ (Α4759/16) που εξέδωσε επίσης την Τετάρτη καλεί την Ελλάδα να τροποποιήσει τον σχεδιασμό προγραμματισμένων ασκήσεων  στο κέντρο του Αιγίου (ΝΟΤΑΜ  Α2306/16) καθώς οπως υποστηρίζει επικαλύπτουν σημεία των πεδίων βολής που παράνομα έχει δεσμεύσει μέχρι τέλος του χρόνου, το ένα μεταξύ Ικάριας –Λερου-Αμοργού και το άλλο μεταξύ Σαμοθράκης-Λήμνου –Θάσου.

Συγχρόνως όμως επαναφέρει  τον γνωστό ισχυρισμό  περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης μιας σειράς νησιών τα οποία μάλιστα αναφέρουν και με την τουρκική ονομασία τους : SEMADIREK (Σαμοθράκη), BOZBABA (Αη Στράτη), IPSARA( Ψαρρά), SAKIZ (Χίος), AHIKERYA (Ικαρία), LIMNI (Λήμνος), MIDILLI (Μυτιλήνη), SISAM (Σάμος), ILEKI (Τήλος), HERKE (Χάλκη), MEIS (Καστελόριζο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου