Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

“Φοβού τους Δαναούς και δώρα “ΜΗ” φέροντας”: Το αστείο και η παγίδα της επίσκεψης Ομπάμα

Είναι πραγματικά αστείο να παρακολουθεί κανείς την προσπάθεια  που γίνεται να διαμορφωθεί ένα αφήγημα κορυφαίας σημασίας και κρισιμότητας για το θέμα του χρέους, γύρω από την επίσκεψη του υπό αποχώρηση Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα...

US President Barack Obama arrives on the South Lawn of the White House in Washington, DC, US. EPA, ANDREW HARRER/POOL

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΚΗ

Το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Ομπάμα έρχεται για να συνδράμει στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, για να αναδείξει την μεγάλη προσφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό, και για ολίγον Κυπριακό. Έχει γίνει βαρετό, αλλά αξίζει να το επισημάνουμε για μια ακόμη φορά. Στις 8 Νοεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν...
προεδρικές εκλογές και τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου, θα έχει εκλεγεί νέος Πρόεδρος. 

Ναι, ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει Πρόεδρος μέχρι την 20η Ιανουαρίου του 2017, οπότε και θα ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος. Παρόλα αυτά η ήδη πληγείσα αξία του στο διεθνές χρηματιστήριο, θα έχει πλέον μηδενική αξία όταν θα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Είναι σίγουρο ότι από πλευράς αναμνηστικών φωτογραφιών η επίσκεψη θα μείνει αξέχαστη, όπως αξέχαστη θα μείνει και στον κ. Ομπάμα η επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το καταπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης. Με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά χαρισματικός και δεινός ρήτορας, θα μαγεύσει τους πάντες στην Αθήνα και θα έχουμε διθυραμβικές παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το Κάμελοτ της Αμερικανικής Προεδρίας, δόξα το Θεό πουλάει καλά. Ας επιστρέψουμε όμως στην σκληρή πραγματικότητα του αφηγήματος. 

Ακούμε κρίσιμη και ουσιαστική παρέμβαση για το χρέος. Ανεξάρτητα από το γεγονός των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ας παραθέσουμε τα παρακάτω. «Δεν γνωρίζω τί εικασίες γίνονται στην Ελλάδα. 

Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση της επίσκεψης περιγράφει από αμερικανική σκοπιά, ποια είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις στη Γερμανία, Δεν είδα το θέμα της Ελλάδας στην ανακοίνωση. Και δεν θέλω να προτρέξω των συνομιλιών». Τάδε εφη ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει σύνδεση της επίσκεψης Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο με το θέμα του χρέους. Όταν μάλιστα του επισημάνθηκε ότι  είναι αναμενόμενο να παρουσιάσει ο Ομπάμα τη διαφορετική θέση του για την ελληνική κρίση χρέους, ο κ. Ζάϊμπερτ είπε ότι εκείνο που θεωρεί ο ίδιος αναμενόμενο είναι ότι «η συζήτηση θα είναι ανοιχτή και έντιμη όπως ήταν και όλες οι προηγηθείσες συνομιλίες τους και μάλιστα για όλα τα ζητήματα. Σε όλους είναι συνειδητό ότι όσα σχετίζονται με το πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά είναι ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους, τους θεσμούς, αφετέρου, και συζητώνται στα δοκιμασμένα πλαίσια». Τη χαριστική βολή την έδωσε η εκπρόσωπος του Βόλφανγκ Σόϊμπλε, κα  Τίσενχάουζεν η οποία επισήμανε: «Υπάρχει μία αποφασισμένη διαδικασία για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις χρέους. Είναι η απόφαση του Eurogroup το Μάιο αυτής της χρονιάς. Αυτή η διαδικασία ισχύει για μας και για όλους.» Οπότε, όσο αφορά το χρέος και το αφήγημα γύρω από αυτό, Καληνύχτα και Καλή Τύχη! 

Στο θέμα της προσφοράς της Ελλάδας στην κρίση του προσφυγικού, οι θετικές αναφορές και τα εγκώμια του κ. Ομπάμα, είναι βέβαιο ότι θα κάνουν πολύ καλό στη χώρα, ιδιαίτερα εάν συνοδευτούν και από μια καλά οργανωμένη επίσκεψη σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το οποίο θα έχει στηθεί καλά για την περίσταση. Τα πλάνα θα είναι βάλσαμο για την επόμενη τουριστική περίοδο, με δεδομένο ότι ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος είναι πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. 

Και τώρα ας έρθουμε στο ξινό μέρος της σούπας, το οποίο θα σερβιριστεί στο τέλος και πίσω από κλειστές πόρτες και δυστυχώς έχει να κάνει με το μείζον εθνικό θέμα του Κυπριακού και την προωθούμενη από την Ουάσιγκτον και το σύστημα του Στέητ Ντιπάρτμεντ επίλυση του ή δυνατόν και πριν την αποχώρηση του κ. Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Η επίλυση ενός μακροχρόνιου και δισεπίλυτου προβλήματος όπως το Κυπριακό, θα γράψει πολύ καλά στην υστεροφημία του κ. Ομπάμα. Άλλωστε πολύ δύσκολα θα βρει κανείς κάποια εξέχουσα επιτυχία στην διάρκεια των δυο θητειών του στο Λευκό Οίκο. 

Το πρόβλημα για τον Ελληνισμό είναι ότι η επίλυση που προωθείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες γέρνει προκλητικά προς την πλευρά της Τουρκίας και θα αποτελέσει ήττα για τα εθνικά συμφέροντα. Διότι κόντρα σε κάποιες όψιμες απόψεις νεόκοπων αναλυτών, τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν, είναι, και θα παραμείνουν ταυτόσημα. Μια ήττα στο Κυπριακό θα σημάνει την απαρχή δυσμενών εξελίξεων στο Αιγαίο και όχι μόνο. Συμπέρασμα. Μπορεί το αφήγημα να ακούγεται ελκυστικό. Μπορεί να συνοδεύεται από το Glamour του Λευκού Οίκου και τη χαρισματικότητα του Μπαράκ Ομπάμα. Στο δια ταύτα, παραμένει κενό ουσιαστικού περιεχομένου και σε ένα κεφάλαιό του εξαιρετικά επικίνδυνο. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα “ ΜΗ” φέροντας» 


Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου